Ministarstvo financija odbilo prijedlog UIO na tragu amandmana Hasanbegovića i Esih za smanjenje sredstava Nacionalnoj zakladi

Foto: Fah

Ministarstvo financija je odgovorilo na komentar udruge U ime obitelji na Uredbe Vlade kojim je zatraženo smanjivanje sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva. Unatoč detaljnoj argumentaciji, iz Ministarstva su taj prijedlog odbili s objašnjenjem da se njihov stav vidi u tome što su odbili predloženi amandman Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbačen amandman Hasanbegovića i Esih za smanjenje sredstava za Nacionalnu zakladu za civilno društvo: Evo tko je glasovao ‘Za’!

Komentar udruge U ime obitelji:

“Predlažemo da izdvajanje za ‘organizacije koje pridonose razvoju civilnog društva’ (čl. 2, st. 2. točke 8.) ostane na razini iz 2016. – 6,88 posto, ili da se još smanji, iz razloga što se sredstva iz članka 2. stavka 2. točke 8., koja se raspoređuju na stavku Državnog proračuna Poseban dio ‘razdjel 020 Vlada Republike Hrvatske, Glavi 02010 Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge, za aktivnost A509014 – Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva – Udruge za razvoj zajednice’, raspoređuju na programe kojima nisu poznati ni dovoljno jasni rezultati i konkretni učinci, koji čine 61 posto proračuna Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za tekuću godinu, a sredstva iz tih programa dodjeljuju se većinom privilegiranom krugu udruga lijevo-liberalnog svjetonazora, kako bi se financirale njihove redovite aktivnosti. Ukoliko se odobri povećanje izdvajanja za točku 8., članak 2. stavak 2., s 6,88 na 11,18 posto, to će imati isključivi učinak da se tim udrugama nastavi isplaćivanje financijskih sredstava (koja su ugovorena na višegodišnjoj razini, uz mogućnost produženja), kao na bankomatu, bez jasnih i mjerljivih očekivanja i rezultata.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruna Esih: Neka novinari istraže zašto nismo dobili veću podršku za amandman, iako znam da je imamo

Odgovor Ministarstva financija:

“Programom za mandat 2016.-2020. Vlada se obvezala da će voditi politiku sustavnoga poticanja organizacija civilnoga društva. Sukladno tome, Vlada će poticati djelovanje organizacija civilnog društva, a posebne programe usmjerit će prema razvoju suradnje nadležnih državnih tijela i organizacija civilnog društva, posebice onih koje djeluju za dobrobit djece, mladih i ostalih ugroženih skupina, te omogućiti sustavno obrazovanje voditelja udruga, zaklada i ostalih nevladinih organizacija za izradu projekata koji se mogu financirati iz EU fondova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvostruki kriteriji privilegiranih udruga Nacionalne zaklade koje napadaju Hasanbegovića

Navedeno je vidljivo i kroz neprihvaćanje amandmana na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu i projekcija za 2018. i 2019. u vidu smanjenja izdvajanja za Zakladu, a povećanja izdvajanja za programsko područje Socijalna i humanitarna djelatnost.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.