Mornar uoči sjednice Povjerenstva za strategiju obrazovanja napao Dijanu Vican

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Na sutrašnjoj sjednici posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja s predsjednicom Dijanom Vican na čelu, bit će i premijer Andrej Plenković, kao i nova, politički imenovana HNS-ova ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, javlja HRT.

Uoči sjednice član povjerenstva i bivši Milanovićev ministar iz SDP-ove kvote Vedran Mornar upozorava kako je nedopustivo da je više od 100 mjera iz Strategije obrazovanja izbačeno u Nacrtu Akcijskog plana. Pobrojao je i rekao kako se radi o 66%-tnoj promjeni ciljeva i mjera u odnosu na original Strategije. Kaže i kako je umoran od upozoravanja na pogrješke koje se rade u Povjerenstvu. Od sastanka s premijerom očekuje mnogo. Nadam da će doći do ozbiljne revizije ovog prijedloga akcijskog plana kakav je sada jer je on previše izmijenjen u odnosu na Strategiju, rekao je.

> Zašto je SDP-ov ministar podijelio 9,4 milijuna udrugama dok nema novaca za prijevoz djece?

Predsjednica povjerenstva Dijana Vican odgovara kako to nije točno i da je to napad na nju. Poručila je kako svatko imalo upućen zna da Akcijski plan nije dovršen.

Iako je sutrašnja sjednica, očito, trebala biti jedna u nizu, mnogi članovi kažu da nisu sigurni kakav će joj biti tijek.

> SDP-u blizak Neven Budak tvrdi da je novi sastav Povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja – politički

Podsjetimo, početkom godine Vlada Andreja Plenkovića osnovala je novo stručno Povjerenstvo za provedbu strategije obrazovanja.

U novo povjerenstvo ušlo je 11 članova, a njegova je predsjednica rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, Članovi su akademici Ivica Kostović, Miroslav Radman i Milena Žic Fuchs, te prof. dr. sc. emeritus Josip Milat, prof. dr. sc. Slobodan Uzelac, prof. dr. sc. Drago Šubarić, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, prof. dr. sc. Vedran Mornar, prof. dr. sc. Davor Romić i dr. sc. Vilmica Kapac. U novoimenovanom Povjerenstvu nalazi se troje bivših resornih ministara te nekoliko pomoćnika i državnih tajnika.

Hrvatska narodna stranka (HNS) tada je žestoko napala njegov sastav ocijenivši ga krajnje desnim i konzervativnim. Bivši predsjednik Povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, SDP-ov kandidat za novog ministra obrazovanja, Neven Budak kazao je pak kako je novi sastav politički te da to nije dobro za provedbu niti Kurikulne reforme, niti za Strategiju obrazovanja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt