Može li državna tvrtka Pleter zamijeniti ugostitelje volontere u Petrinji?

Foto: Snimka zaslona

Ugostitelji volonteri povlače se s Banovine. Ondje su u protekla 2 tjedna spravili više od 150 tisuća obroka za stanovništvo pogođeno potresom.

Danas su u Petrinji skuhali i posljednji ručak, a njihov je posao u potpunosti preuzela državna tvrtka Pleter. Iz Petrinje je za RTL govorio predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, Marin Medak.

Na početku je otkriveno da cijena jednog obroka 23 kuna s PDV-om. “Mi nismo radili kalkulacije, mi se nismo štedjeli. To je državna firma, da je cijena i 50 kuna, opet je državna”, kazao je Medak i nastavio:

“Usporedbe nisu potrebne, bitno je da oni koji trebaju biti nahranjeni, da budu nahranjeni. Ja vjerujem da Pleter nema kvalitete da se natječe s kuharima volonterima, ali to u ovom trenutku nema veze”, kazao je.

Dodao je da je na terenu svaki dan bilo oko 150 kuhara. 3500, 4000 obroka se kuhalo u Zagrebu.

“Skuhali smo oko 130 tona hrane u ovom periodu. Mi ne radimo pa smo mogli u tom kapacitetu pomoći. Pomagat ćemo mi i dalje, dolazit ćemo vikendom, radit ćemo donatorske večere. Ovo je pokazalo koliko je hrvatsko srce veliko”, rekao je na kraju Marin Medak.

Tvrtka Pleter: Obroke isporučujemo od prvog dana potresa, od ponedjeljka i za stanovnike

Iz tvrtke Pleter-usluge u utorak su ponovili da od prvog dana razornog potresa, 29. prosinca, isporučuju tople obroke na potresom zahvaćenom području za državne institucije, što je njihova primarna djelatnost, a od jučer i za stanovnike.

“Već prvi dan nakon razornog potresa društvo je pripremilo oko 3600 obroka“, priopćili su iz tvrtke Pleter-usluge istaknuvši da na potresom pogođenom području kontinuirano pripremaju tople obroke za potrebe Ministarstva obrane, Oružanih snaga te drugih državnih institucija i službi, kao i za prehranu stanovništva smještenog u petrinjskoj vojarni.

Pojasnili su da su kao društvo u stopostotnom državnom vlasništvu, osnovani s primarnom zadaćom “pružanja potpore u uslužnim djelatnostima MORH-u i OS RH” te dionicima sustava Domovinske sigurnosti, a da je njihova zadaća kuhanja obroka za šire stanovništvo proširena tek nakon što je osnovan Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa na čelu s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom.

Tako su od 11. siječnja preuzeli pripremu kuhanih i suhih obroka, koji se pripremaju u objektima Društva u Petrinji, Plesu, Velikoj Buni, Karlovcu, te u tri objekta u Gradu Zagrebu.

“Broj pripremljenih obroka određuje se temeljem dnevnih iskaza potreba Stožera te se dostavljaju na dogovorene lokacije, a samu podjelu građanima provode volonteri Hrvatskog Crvenog križa”, naveli u priopćenju.

Pleter demantirao fotografiju o navodno njihovom obroku koja kruži društvenim mrežama

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije navodnih obroka koje je ta tvrtka jučer pripremila za stanovništvo pogođeno potresom, iz Pletera su demantirali da se radi o njihovom obroku, a osvrnuli su se i na ostala nagađanja o cijeni svoje usluge.

“U tom pogledu, želimo obavijestiti javnost da je jučer na meniju Pletera bio vinogradarski gulaš, a ne rižoto koji je na fotografijama prikazan. Kako bi spriječili daljnje dezinformacije, obavještavamo Vas da će na današnji dan društvo isporučiti vojnički grah kao glavni obrok, a u cilju suzbijanja ovakvih lažnih i uznemiravajućih informacija nastaviti ćemo s praksom objave dnevnih menija”, stoji u priopćenju.

Istaknuli su kako cijena pojedinog obroka još nije formirana, jer “ona ovisi o normativu obroka, broju lokacija podjele te angažiranom broju djelatnika”, a da će konačna cijena biti formirana isključivo po stvarno utrošenim resursima.

Sa žaljenjem su, kažu, primijetili da trud koji su djelatnici Pletera u okolnostima epidemije uložili od prvog dana potresa nije u središtu pozornosti, već da se pozornost usmjerava u “nepotrebne i neopravdane rasprave” koje su u pravilu utemeljene i na netočnim informacijama.

Kako su istaknuli, svakodnevno predano rade na održavanju i podizanju kvalitete usluge, u redovnim i ovakvim izvanrednim okolnostima.

Dodali su da svi volonteri i ljudi dobre volje koji su se stavili na raspolaganje u pomoći potresom pogođenom stanovništvu, zaslužuju sve zahvale i priznanje, ali i da priznanje jednako tako zaslužuju i zaposlenici tvrtke Pleter, jer se radi o ljudima koji dijelom i sami potječu s potresima pogođenog područja te su i osobno pogođenim njegovim posljedicama.

Iz Pletera su istaknuli kako oni, unatoč tome što su tvrtka u stopostotnom vlasništvu države, nisu korisnici državnog proračuna te da plaće za radnike osiguravaju isključivo iz vlastitih prihoda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL