Mrsić: ORAH nam je svjetonazorski blizak, bez njih SDP ne može sačiniti sljedeću vladu

Ministar rada i socijalne skrbi, Mirando Mrsić gostujući na N1 televiziji komentirao je nove mjere za zapošljavanje mladih, a osvrnuo se  na aktualnu političku situaciju u zemlji te odnos ORAH-a i SDP-a. Iako predsjednica ORAH-a tvrdi da njena stranka i SDP nisu u dogovoru, Mrsić smatra da su te stranke vrlo bliske.

“ORaH nam je svjetnazorski blizak. SDP ne može bez ORaH-a sačiniti sljedeći mandat vlade”, izjavio je Mrsić.

Na pitanje zašto nitko iz Vlade nije bio na predstavljanju programa Ive Josipovića, odgovorio je da je na Vladi tako odlučeno jer Vlada ima svoj rejting.

„Napravili smo to što jesmo. Jesmo li mogli napraviti više? Vjerojatno jesmo, no imamo još godinu dana što je dug period i treba vidjeti što se još da napraviti u tom periodu”, izjavio je Mrsić.

Komentirao je i novu mjeru koja bi trebala pokrenuti uspavalo tržište rada. Garancija za mlade trebala bi stupiti na snagu s početkom 2015., a omogućit će svim osobama mlađim od 30 godina koje završe obrazovanje, bez obzira jesu li već na Zavodu za zapošljavanje ili nisu, zapošljavanje, vježbeništvo, dodatno obrazovanje ili neke druge pogodnosti.

“Nova mjera obećava, no tek će se vidjeti hoće li zaživjeti i hoće li možda ići nauštrb strarijih i iskusnijih zaposlenika. Naime, poslodavac neće trebati plaćati porez ako na pet godina zaposli osobu koja je mlađa od 30 godina. “Bit će oslobođen plaćanja poreza što iznosi 17,2 posto. To je snažna socijlna mjera jer će mladi biti zaposleni na neodređeno što znači da će se moći zbrinuti”, objasnio je Mrsić.

Još jedna od mjera koja bi trebala spastiti mlade od žrvnja nezaposlenosti je i povećanje naknade za rad bez zasnivanja radnog odnosa s trenutnih 1.600 kuna na 2.400 kuna početkom iduće godine.

Napomenuo je da bi u Hrvatsku početkom 2015. trebalo stići 600 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te pola milijarde kuna iz državnog proračuna, te da će se tim novcem bar malo pokrenuti zapošljavanje u Hrvatskoj.

“U usporedbi s prijašnjim godinama, 2011. je u za zapošljavanje mladih bilo 150 milijuna eura”, objasnio je Mrsić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr\N1
Photo: screenshot\N1