Načelnik općine Jagodnjak iz SDSS-a vrijeđao, prijetio i poticao na nasilje i mržnju?

Foto: HRT

“Ja sam u koaliciji s HDZ-om i odlično s njima surađujem, čak nekada kada nemaju nikoga da im lijepi plakate odem ja osobno pa ih lijepim.” (Stevo Mlinarević, SDSS, Jagodnjak, Baranja)

Prijetnje, oštećenje instrumenata, nasilničko ponašanje te javno poticanje na nasilje i mržnju, kaznena su djela koja su Stevi Mlinareviću, SDSS-ovu načelniku Općine Jagodnjak u Baranji, na teret stavili članovi osječkog Cash Banda zbog incidenta koji se zbio 12. srpnja 2020. u mjestu Bolman. Mlinarević ih je kao načelnik Općine angažirao da sviraju na zabavi u povodu Petrovdana. I sve je, kako nam kažu članovi Cash Banda, bilo uobičajeno veselo i zabavno do približno 23.30 sati, piše jutarnji.hr

– Taman smo završili sa stankom od 15-ak minuta i počeli svirati kad je načelnik prišao našem harmonikašu Miri i, ničime izazvan, na njega izlio punu Jupolovu kantu vode, koja se razlila i po harmonici. Nije se tu zaustavio, nego je počeo i vikati, psovao je Miri majku cigansku, a mama mu je bila u publici, vrijeđao ga je, prijetio mu, a onda se okrenuo prema nama, pa je i nama prijetio – kažu te dodaju kako je Mlinarević i njih vrijeđao na nacionalnoj osnovi, govorio im je: “Svirate za HDZ”, “Sad ću otići kući po 500 komada”, “Nećete živi izaći iz Bolmana”... Navode kako mu se u tome pridružio i jedan njegov prijatelj koji je počeo bacati pivske boce po opremi za snimanje, a kada su do pozornice došli policajci koji su bili kao osiguranje na ovom događaju i krenuli fotografirati, Mlinarevićev je prijatelj, tvrde članovi banda u kaznenoj prijavi, oteo policajcu mobitel iz ruke.

– Situacija su ubrzo primirila, pa smo uz policijsku zaštitu pokupili opremu i instrumente i otišli u postaju dati izjavu – istaknuli su i dodali kako su bili uplašeni za svoje živote te da su očekivali da će policija protiv načelnika podići kaznenu prijavu, jer su, kaže, bili tamo i mogli su čuti i vidjeti sve što se dogodilo. Stoga su se iznenadili kad su dobili obavijest da je protiv Mlinarevića podignuta samo prekršajna prijava, pa su ga oni odlučili privatnim putem kazneno prijaviti. To su putem svojih odvjetnika Marije Cindrić Bojmić i Atile Šilješa učinili još 20. kolovoza 2020., ali Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku još nije o njoj odlučilo.

Odgovorili su nam da je u tijeku “provođenje dokaznih radnji u svrhu utvrđivanja činjenica bitnih za donošenje državnoodvjetničke odluke”. Sudski vještak za glazbenu umjetnost utvrdio je štetu na harmonici u iznosu od 60.000 kuna te na klavijaturama 22.423,80 kuna.

Mlinarević, pak, negira da je nasrnuo na svirače, koji su, kako kaže, 12 godina svirali na manifestacijama u organizaciji Općine, a pogotovo da ih je vrijeđao na nacionalnoj osnovi.

– Došli su direktno iz nekih svatova i bili su malo pod utjecajem alkohola, ali sve je bilo u redu dok su im konobari donosili piće na naš račun, a kada sam vidio kud to vodi, rekao sam dečkima da im više ne donose, na što su oni počeli praviti pauze. Nije mi to smetalo i čekao sam da sve prođe. Međutim, negdje oko ponoći primijetio sam da je harmonikaš glavom naslonjen na harmoniku. Pomislio sam da mu je pozlilo i zgrabio sam kanticu u kojoj je bilo možda dvije litre vode te došao do njega i lagano ga tom vodom polio iza vrata i počeo masirati. On je odjednom skočio i onako zbunjen me upitao: “Šta radiš?”, na što sam ja shvatio da je on zapravo spavao. Tada su njegova majka i gitarist iz benda počeli vikati na mene i vrijeđati me na nacionalnoj osnovi, a sada to žele meni prikačiti. Imam preko stotinu svjedoka koji će potvrditi da se dogodilo ovako kako sam ispričao – tvrdi Mlinarević, koji negira da im je spominjao cigansku majku, HDZ…

– Ja sam u koaliciji s HDZ-om i odlično s njima surađujem, čak nekada kada nemaju nikoga da im lijepi plakate odem ja osobno pa ih lijepim. Sa mnom je stajao i predstavnik romske zajednice, gospodin Bogdan, i čuo je sve što sam ja rekao. Nije istina da sam ih vrijeđao niti sam im prijetio, ali su oni poslije od mene pokušali iznuditi 20.000 eura za popravak harmonike. Taj harmonikaš tvrdi da mu je instrument uništen, a par dana nakon toga svirao je tom harmonikom na jednoj privatnoj zabavi u Bolmanu, o čemu postoji i video na YouTubeu – rekao je Mlinarević.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr