Nadbiskup Uzinić zahvalio za nagradu kontroverznoj udruzi koja ga je pohvalila jer ‘prelazi ideološke granice’

uzinić
Foto: Fah

Riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić uputio je zahvalu osječkom Centru za mir, nenasilje i ljudska prava, udruzi koja relativizira krivnju za Domovinski rat te surađuje s udrugama koje promiču lgbt agendu i pobačaj, što mu je dodijelila Nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava. Nagradu su uz biskupa Uzinića dobile i Mirela Čavajda te njezina odvjetnica Vanji Jurić, poznate po agresivnom guranju teme feticida u hrvatski javni prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Ultralijeva udruga Mireli Čavajdi i njezinoj odvjetnici dodijelila – priznanje za nenasilje
> Nakon inzistiranja na feticdu, Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde poručuje: Posao nije ni blizu kraja…

Mons. Uziniću nagrada jer prelazi ideološke granice i polarizaciju

U obrazloženju ove udruge stoji da je mons. Uziniću dodijeljena nagrada ”za izuzetan doprinos stvaranju ozračja društvenog dijaloga i razumijevanja u Hrvatskoj i regiji; za nastup i riječi koje liječe i prelaze ideološke granice i polarizaciju pokazujući kako je moguće nadilaziti pojednostavljeno, dualističko razmišljanje i dodirnuti srce složenosti, razviti empatičnu svijest i izbjeći imenovanje i optuživanje drugih i drugačijih”.

Mons. Uzinić nije prisustvovao svečanoj dodjeli, već je umjesto njega nagradu primio generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Mario Tomljanović koji je tom prilikom pročitao govor nadbiskupa Uzinića.

O svemu tome izvijestila je Riječka nadbiskupija na svojim stranicama, a prenijela je Informativna katolička agencija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”U ime mons. Uzinića, koji iz opravdanih razloga nije mogao nazočiti događaju, nagradu je primio generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Mario Tomljanović. Tom prigodom izrazio je mišljenje da je riječki nadbiskup nagrađen zbog djelovanja pod svojim biskupskim geslom “Od ljudi, za ljude”. Upravo u toj formi – biti čovjek za čovjeka – možemo činiti ono božansko, biti milosrdni, kao što Gospodin od nas od traži. Mislim da je nadbiskup Uzinić to dokazao svojim djelovanjem, poručio je generalni vikar koji je pročitao poruku nadbiskupa Uzinića”, priopćila je Riječka nadbiskupija.

Mons. Uzinić: Nagrada je za mene iznimna počast

Poruku nadbiskupa Uzinića prenosimo u cijelosti.

Poštovani domaćini iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, poštovani dobitnici godišnjih priznanja, poštovani uzvanici, u duhu enciklike papa Franje o sveopćem bratstvu „Fratelli tutti“ koja je za mene osobno nadahnuće i zadaća, a nadam se da može biti i za vas, vjerujem da vam svima mogu također reći drage sestre i braćo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok izražavam žaljenje što vam se nisam mogao pridružiti zbog ranije preuzetih obveza, želim vam reći da sam sa zahvalnošću primio vijest da ste me uopće nominirali za ovu nagradu. To što ste mi je nakon toga i dodijelili, za mene je iznimna počast. Ne znam jesam li zaslužio tu počast, ali znam da iz toga proizlazi moja obveza da u budućnosti još više nastojim djelovati u duhu misli kojima ste obrazložili nagradu koju mi dodjeljujete. Hvala vam od srca!

Izuzetno mi je drago da ovu nagradu dijelim s gospođom Đordanom Barbarić koja je nagradu zaslužila puno više od mene. Naime, ja sam možda nešto govorio, ali ona je činila. To je puno, puno važnije i više. Od srca joj čestitam! I želim plodonosan i blagoslovljen nastavak. Čestitam i vama na dobrom izboru! Čestitam i svim drugim dobitnicima nagrada!

Koristim ovu prigodu da bih, kad već imam priliku, s vama podijelio samo jednu misao koja se odnosi na temu mira. Riječ je o nekoliko rečenica koje sam uklopio i u svoju prošlonedjeljnu propovijed, a za koje mi se čine da mogu biti doprinos našem zajedničkom trudu oko mira i pomirenja, koji je težak jer zahtjeva ponajprije rad na sebi – rad koji mi kršćani zovemo obraćenje – a tek onda postaje i ono što možemo ponuditi svima drugima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U nama počinju i završavaju svi ratovi. U nama počinju i završavaju sva primirja. Unesemo li mir u sebe, obratimo li se, promijenimo li mi način razmišljanja, budemo li mi ponizni, a ne oholi, pomirimo li se mi s Bogom, bližnjima, stvorenom stvarnošću, a i sa samima sobom, dat ćemo priliku miru i na drugim razinama. Ako ne krenemo od sebe, ne možemo to očekivati niti od drugih. Dapače, svaki pokušaj da se mir počne stvarati krećući od drugih, a ne od sebe, uzrokuje još veći nemir. Tad to nije pružena ruka mira, nego samo još jedna kritika drugoga.“

U nadi da doista svi želimo na putu mira krenuti od sebe, a onda to što imamo darovati i drugima, sve još jednom srdačno pozdravljam i na sve zazivam Božji blagoslov!”

Dali nagradu Čavajdi i Jurić zbog ”hrabrog otpora”

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava je dio platforme 112 koja okuplja udruge i organizacije među kojima su udruga Babe i Documenta. Provode LGBT agendu, te promiču pobačaj.

Navode da se ova nagrada dodijeluje već četrnaest godina “za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“”, a ove godine je dodijeljena, osim mons. Uziniću, među ostalima i Mireli Čavajdi i Vanji Jurić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju je Centar za mir, nenasilje i ljudska prava ustvrdio da su Čavajda i njena odvjetnica Jurić ”svojim hrabrim mirnim otporom nemilosrdnom institucionaliziranom uskraćivanju zdravstvene pomoći ženama pokazale snagu nenasilnog djelovanja i potakle društvenu solidarnost.”

Kronologija slučaja Čavajda

Slučaj Mirele Čavajde ove je godine odjeknuo u javnosti, jer je ona dok je bila trudna dobila nalaze po kojima njezina beba ima tumor, te je željela feticid odnosno usmrćivanje djeteta u utrobi u visokom stadiju trudnoće

Nakon što su sve četiri ginekološke klinike u Zagrebu odbile provesti feticid nerođenog Grge Čavajde, udruge Pa Riter, Roda, CESI i zaklada Solidarna prikupile su novac kako bi Grgina mama Mirela mogla otići usmrtiti Grgu u Sloveniji.

Zaklada Solidarna prikupila je sredstva za usmrćivanje djeteta u majčinoj utrobi u visokom stadiju trudnoće i porod mrtve bebe u Sloveniji.

Podsjetimo, Mirela Čavajda izišla je u medije s tvrdnjom da joj je u Hrvatskoj onemogućeno izvršiti feticid te da su joj u bolnici savjetovali da to “obavi u Sloveniji”.

Njezin nerođeni sin kojeg je nazvala Grga, imao je tumorsku tvorbu na mozgu, za koju je ona tvrdila da je maligna, iako su istaknuti stručnjaci kazali kako je bez biopsije tvorbe nemoguće zaključili je li tumor maligni ili benigni.

Iz KBC Zagreb objasnili su da je gospođa Čavajda odbila izazivanje prijevremenog poroda i zbrinjavanje bebe.

Dr. Čorušić je rekao također da je gospođa Čavajda željela mrtvo dijete, a oni su nudili izazivanje poroda i “comfort care” za dijete.

Održani su i kontroverzni prosvjedi u znak podrške Čavajdi. Ona je naposljetku otišla u Sloveniju na zahvat feticid, a sve je platio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.