Nagrada za promicanje obiteljskih vrijednosti biskupu Županu i Građanskoj inicijativi ‘U ime obitelji’

‘Nagrada za promicanje obiteljskih vrijednosti u Republici Hrvatskoj’ za 2013. dodijeljena je krčkom biskupu Valteru Županu – u kategoriji osoba i Građanskoj inicijativi ‘U ime obitelji’ (GI UIO) – u kategoriji organizacija.

Nagrada GI UIO je uručena jučer ujutro, na blagdan sv. Stjepana, Željki Markić i Nataliji Kanački, članicama organizacijskog odbora građanske inicijative U ime obitelji, nakon sv. mise u 11,00 sati, u Župi bl. Ivana Merza u Zagrebu.

Mons. Valteru Županu, krčkom biskupu, nagrada je uručena jučer navečer, u katedrali u Krku tijekom božićnog glazbenog scenskog djela “Veliko čudo u malome gradu” koje su izveli zborovi župe Krk.

‘Nagrade za promicanje obiteljskih vrijednosti u Republici Hrvatskoj’ inicirala je od ove godine Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – Blaženi Alojzije Stepinac.

Nagrada  se dodjeljuje u tri kategorije, a dobitnici ‘Nagrade za promicanje obiteljskih vrijednosti u Republici Hrvatskoj’ za 2013. su:

– za osobu – Mons. Valter Župan, krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj
– za organizaciju – Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’
– za osobu iz inozemstva koja je djelovanjem ostvarila poseban doprinos promicanju obiteljskih vrijednosti u Hrvatskoj – Judith Riesman.

Udruga je nagradu za osobu iz inozemstva koja je djelovanjem ostvarila poseban doprinos promicanju obiteljskih vrijednosti u Hrvatskoj prethodno uručila Judith Riesman tijekom njezinog boravka u Hrvatskoj u lipnju ove godine.

Nagradu čini reljef u bronci, na Biblijsku temu ‘Bijeg u Egipat’, dimenzija 30×30 cm, koji je izradila akademska kiparica Linda Milić Kršnjavi.

Ovaj projekt udruga je pokrenula s ciljem da se nagrađivanjem zaslužnih pojedinaca i organizacija promiču najbolje prakse i primjeri onih koji su svojim djelovanjem, svjedočanstvom i rezultatima rada značajno utjecali na promicanje obiteljskih vrijednosti u Hrvatskoj.

Dobre primjere učiniti vidljivijima javnosti

“Prepoznali smo potrebu da one dobre primjere i svjedočanstva života, rada i djelovanja pojedinaca ili organizacija koje čine zaista puno na području promicanja i zaštite braka i obitelji pomognemo učiniti vidljivijima široj javnosti”, kazao je Krešimir Miletić, predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti Blaženi Alojzije Stepinac.

“Osjećamo posebnu zahvalnost prema svima koji su ulagali i koji ulažu svoje vrijeme, znanja, iskustvo i ljubav u promicanje i zaštitu braka i obitelji. Vjerujemo da će nagrađivanje tih pojedinaca ili organizacija, kao i njihov primjer i svjedočanstvo, biti dodatno ohrabrenje, poticaj i motivacija za mnoge druge da promiču i štite obiteljske vrijednosti.”

Referendum o braku – kruna dugogodišnjeg nastojanja mnogih

Komentirajući nagradu u kategoriji organizacije, koju je dobila Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’, Miletić je kazao:

“Prvi referendum o ustavnoj definiciji braka na kojem su birači odlučili da u Ustav RH uđe odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca – na jedan poseban način je kruna dugogodišnjeg nastojanja mnogih u zaštiti braka i obitelji u Hrvatskoj. Posebnu vrijednost i doprinos ove inicijative vidimo u tome što je za ovako važno pitanje uspjela umrežiti, povezati i organizirati brojne dionike, kao i više od 6.000 volontera te omogućiti svim biračima u Republici Hrvatskoj da na najdemokratskiji način – referendumom – unatoč snažnim otporima vladajuće političke opcije i dijela medija – odluče o tome na koji način žele urediti pitanje braka u Republici Hrvatskoj.”

Sama nagrada je reljef u bronci akademske kiparice Linde Milić Kršnjavi i prikazuje bijeg Svete Obitelji u Egipat.

“Ovu temu smo odabrali upravo zato što je ta stvarnost iz života Svete obitelji uvijek aktualna, a toga smo na poseban način svjesni i u Hrvatskoj. Obitelj je ugrožena i napadnuta, vodi se jedan otvoreni rat na duhovnoj razini protiv braka i obitelji, začeća, ljudskog života, djeteta, žene i muškarca, istine o čovjeku” kazao je Miletić govoreći o simbolici ovog motiva.

“Sveta Obitelj koja mora pred Herodom skloniti se u Egipat je slika svakoga od nas, svake naše obitelji danas. No, u pustinji, iako u progonstvu – imamo sve. Tamo gdje su Josip, Marija i Isus – prisutna je punina. Zato smo kroz ovaj motiv željeli posebno istaknuti da i danas postoje osobe koje štite, zagovaraju i promiču obitelj i kojima želimo zahvaliti za njihov trud, žrtvu i rad u korist svih nas, a na poseban način u ime naših obitelji” istaknuo je Krešimir Miletić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/Bitno.net
Photo: bitno.net