Najstrašniji zločin Ovčare: Ružica Markobašić, trudnica ubijena samo zato što joj je suprug branio Vukovar

ružica markobašić veselin šljivančanin
Foto: Snimka zaslona, animacija Mato Granić; fotomontaža: Narod.hr

Posljednjeg dana ovogodišnjeg obilježavanja žrtve Vukovara, u nekadašnjem srpskom logoru Veleprometu odala se počast stradalima u tom, ali i u drugim srpskim koncentracijskim logorima, a prisjećamo se i žrtava masovne grobnice na Ovčari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Višnja Starešina: ”Ubojstva na Ovčari organizirala je JNA, a ne “pijani četnici”
> Dr. Bosanac pobijala je laži Stanimirovića iz SDSS-a, stranke koja je na vlasti u Hrvatskoj

Jedna od njih je Ružica Markobašić, supruga hrvatskog branitelja i pripadnika Tigrova Davora Markobašića, trudnica u šestom mjesecu trudnoće, koju su velikosrpski agresori silovali, pucali joj u trbuh, a mrtvu bacili u masovnu grobnicu.

Ružica Markobašić i njezin nerođeni sin Antun prošle su godine u Vukovaru konačno dobili svoj kip.

> Vukovar: Ružica Markobašić, trudnica ubijena na Ovčari, i njezin nerođeni sin dobili su kip

Ružica je izdvojena od ostalih civila, mučena i ubijena, njezin nerođeni sin Antun je isto ubijen – zato što je muž i otac bio istaknuti član obrane Vukovara – Davor Markobašić. On je preminuo točno godinu dana prije postavljanja kipa ispred memorijalne bolnice u Vukovaru njegovoj ženi i sinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Preminuo vukovarski branitelj Davor Markobašić, muž trudnice ubijene na Ovčari

Kip je podigla udruga Hrvatska za život i 40 dana za život.

Prema riječima Davora Markobašića koje je iznio prije više godina za HKV, ubojice njegove supruge još uvijek slobodno žive u Vukovaru. Do svoje smrti nije dočekao pravdu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davorova supruga Ružica – jedna od brojnih žrtava čiji ubojice i danas slobodno hodaju Vukovarom

Kada je 18. studenog 1991. agresorska vojska nakon tromjesečnog otpora branitelja okupirala Vukovar, uslijedili su nezapamćeni zločini nad stanovnicima grada i braniteljima. Najstrašnije bilo je na Ovčari, kamo su odvedeni ranjenici i civili iz Vukovarske bolnice. Među njima je bila i Ružica Markobašić, supruga Davora Markobašića, trudnica na početku  šestog mjeseca trudnoće.

Davor Markobašić svjedočio je o mučenju i smrti svoje supruge

O mučenju i smrti svoje supruge Davor Markobašić svjedočio je za HKV:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao joj je: ti ćeš biti likvidirana i sve svoje stvari daj sestri Ljubici. Odveli su ju najprije u vojarnu gdje su ih nemilosrdno pretukli, a onda ju odveli na Ovčaru gdje su ju trudnu i silovali, a nakon toga pucali u trbuh, pa kada im ni to nije bilo dovoljno, onda su joj u vaginu stavili puščanu cijev da ubiju mojeg nerođenog sina. Potom su ju bacili u masovnu grobnicu s ostalima. Mnogo godina kasnije kad je identificirana, nisam ju mogao pokopati u Vukovaru nego sam ju pokopao u Vinkovcima gdje i danas prebiva. Probajte zamisliti kako je danas živjeti s nakazama koje su takva nedjela činili. Svaki dan ih susrećem na ulici. Osjećam se kao progonjena i izbezumljena zvijer.

> Dokumenti iz Vukovarske bolnice o ranjenicima kasnije ubijenim na Ovčari još se kriju u Beogradu – kada će ih Srbija vratiti?
> Tko je Veselin Šljivančanin, odgovoran za pokolj na Ovčari, a u Hagu osuđen na 10 godina?
> (VIDEO) Podsjetimo se: Što se dogodilo na Ovčari i tko je odgovarao za počinjene zločine?

JNA je  među svojim vojnicima širio jezive laži o Davoru Markobašiću

Davor Markobašić bio je prvi Vukovarac koji je 1990. došao u Rakitje, u specijalnu policiju iz koje je poslije nastala Prva gardijska brigada. Bio je i prvi Vukovarac koji je u odori specijalne policije s hrvatskim državnim obilježjima došao na božićnu ponoćku u Vukovar 1990. Već tada agenture KOS-a evidentirale su ga i u ljeto sljedeće ratne 1991., u beogradskim Večernjim novostima naručile članak o njemu s najgnusnijim lažima: da je riječ o ZNG-ovcu koji srpskoj djeci reže prstiće i od toga radi ogrlice… – piše HKV.

Ti gnusni članci iz beogradskih tvornica laži kopirani su i dijeljeni četnicima koji su razarali Vukovar kako bi im podigli borbenu spremnost. Gotovo da nije bilo četnika koji nije čuo za Davora Markobašića, a sve radi huškačkog i lažnog članka.

> Ruga li se Srbija Hrvatskoj kada skriva otuđenu dokumentaciju i podatke o sudbini nestalih?

Ružica Markobašić i njezin nerođeni sin ubijeni su kao čin odmazde njezinom mužu, branitelju

Samo zato što je bila supruga hrvatskog branitelja Davora Markobašića, protiv kojega je agresor širio ovu lažnu propagandu Ružica je, nakon najtežih zlostavljanja, ubijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnji sati Ružice Markobašić protekli su u nezamislivim patnjama i agoniji, piše HRsvijet. Tukli su je kao i većinu drugih, a prema nekim svjedočenjima i silovali iako je bilo očito da nosi dijete (bila je u šestom mjesecu trudnoće). Prema svjedočenju njezine tetke Ljubice Došen (na suđenju Slavku Dokmanoviću, 6. veljače 1998. godine), ona je nakon identifikacije zadržana i smještena u autobus s muškarcima:

“Vojnici su je vukli za kaput i ručnu torbu i psovali je: ‘Kurvo, ustaška kurvo, gdje su ti slike, gdje su slike tvog muža kako reže dječje prste i od njih pravi ogrlice?“

Prema tvrdnjama srpskih svjedoka – Ružicu i nerođenog Antuna ubio je Zoran Dašić

Prema iskazima svjedoka na suđenju zločincima koji su izvršili masovno ubojstvo na Ovčari, pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu (tijekom 2005. godine), Ružica Markobašić i njezino nerođeno dijete pogubljeni su na naročito okrutan način.

Potvrđeno je da ju je usmrtio srpski „teritorijalac“.

Izjavio je to na sudskoj raspravi pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu 1. rujna 2005. godine, Božo Latinović, koji je priznao da je i sam ubijao zarobljenike.

Prema njegovom iskazu, ubojica je Zoran Dašić. Ružica je bila u zadnjoj skupini za strijeljanje. Sjeća se da je molila da je ne ubiju, ali joj je on ispucao rafal u trbuh.

Nakon što je krvavi posao obavljen, žrtve su zakopane bagerom.

Ružičin suprug do svoje je smrti 2020. u Vukovaru susretao njezine ubojice

Davor Markobašić rođen je u Zagrebu 1953. godine. S roditeljima kao dijete dolazi u Vukovar šezdesetih godina gdje se školuje, zapošljava i ženi. Sve je po zlu krenulo kada je 1972. dezertirao kao vojnik iz bivše JNA. Bio je u Makedoniji u Strumici odakle je autostopom pobjegao i došao u Vukovar. Zanimljivo da je tada sa sobom donio i pušku koja je u Vukovaru ‘radila’ za vrijeme Domovinskog rata, piše HKV.

> (VIDEO) Podsjetimo se: Što se dogodilo na Ovčari i tko je odgovarao za počinjene zločine?

Tu se skrivao tri mjeseca dok ga milicija nije pronašla i poslala na robiju u Staru Gradišku gdje je upoznao mnoge političke zatvorenike. Ispričao je i zgodu kada je bio u osiguranju predsjednika Tuđmana 1990. Predsjednik ga je bolje pogledao i pitao: ‘Meni se čini da se mi odnekud poznajemo’? Davor mu je odgovorio: ‘Da, predsjedniče, poznajemo se iz zatvora’. Tad ga je predsjednik Tuđman srdačno izgrlio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.