Nakon što mu je smanjena kazna, ratni zločinac, kapetan Dragan Vasiljković možda će ići na uvjetni dopust!

Foto: Fah

Županijski sud u Varaždinu odlučivat će o prijedlogu za uvjetni otpust Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan.

Vasiljkoviću, koji kaznu za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku, služi u Lepoglavi, Vrhovni je sud prošle godine s 15 godina smanjio na 13 i pol.

Osuđeni ratni zločinac kapetan Dragan zatražio od suda puštanje na slobodu

Dr. Vlatka Vukelić: ‘Struga Banska selo je heroj Domovinskog rata, a krivci za pokolj žitelja pod vodstvom kapetana Dragana i dalje nisu kažnjeni’

Sramota: Kapetanu Draganu Vrhovni sud smanjio kaznu!

Ubojstva, mučenja i zlostavljanja

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavljalo i da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije, no zbog nedostatka dokaza oslobođen je ove optužbe.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Vasiljković je od prvog dana suđenja, 20. rujna 2016. godine pa sve do završnih riječi uoči presude, negirao počinjenje kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret. Tvrdio je da su svjedoci lažno iskazivali i da je samo branio svoju domovinu Jugoslaviju koju je volio.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr