Nasljednica Milas Klarić, čiju je smjenu UiO tražila: Evo tko je predložen za pravobraniteljicu za djecu!

Foto: fah

Odbor za obitelj, mlade i sport predložio je u srijedu Hrvatskom saboru da novu pravobraniteljicu za djecu izabere između Helence Pirnat Dragičević i Tatjane Holjevac, nakon što je o pet kandidata proveo tajno glasovanje.

Vjekoslav Magaš: Milas Klarić besramno je služila jednom svjetonazoru i politici – umjesto pedagogijom, bavila se ideologijom

Od 13 članova Odbora glasovalo ih je sedam, a Anka Mrak Taritaš (Glas) napustila je sjednicu pred samo glasovanje, ustrajavajući da bi trebalo ponoviti javni natječaj za pravobranitelja. Pet kandidata, koliko ih se javilo, bili su ljudi koji su željeli promijeniti posao, apsolutno nepripremljeni, ocijenila je zastupnica i poručila kako s glasovanjem za jednog od njih ne bi imala problema, ali s drugim da.

Sklonija sam da ne izaberemo nikoga i da se natječaj ponovi, rekla je Mrak Taritaš, opetujući kako je “novi zakon o pravobranitelju za djecu donijet samo kako bi se smijenila još uvijek aktualna pravobraniteljica Ivana Milas Klarić”.

Je li danas svima jasno zašto je UiO tražila smjenu Milas Klarić?

Malim brojem prijavljenih kandidata i njihovom ‘kvalitetom’ nisu zadovoljni ni zastupnici vladajuće koalicije, no dio ih propituje što bi se dobilo novim natječajem.

Ako poništimo natječaj tko će se ponovno javiti, zapitala se Vesna Bedeković (HDZ), suglasna da je bilo malo kandidata i da se raspolagalo “lošim ulaznim materijalom”.

Na sličnom je tragu i razmišljanje Marije Puh (HNS), koja također izražava bojazan ishodom novog natječaja.

Mali broj zainteresiranih za važnu osmogodišnju dužnost HDZ-ov Ivan Šipić pripisuje stvorenoj klimi “već je sve dogovoreno”, no ‘priznaje’ da su saslušani kandidati pokazali neznanje, pa i aroganciju, da su se čuli i vrlo neugodni odgovori. “Neki su odgovarali po načelu pitate ih kako ste, a dobijete odgovor – dvije kile jabuka”, primijetio je Šipić.

S obzirom na Milas Klarić, svaki od tih pet kandidata bolji je za koplje, ustvrdio je Hrvoje Zekanović (Hrast) ocijenivši da je rad aktualne pravobraniteljice bio “izrazito” svjetonazorski obojen te da je “delikatan” ured vodila na loš način.

Takvo razmišljanje ne dijeli Irena Petrijevčanin Vukasnović (HDZ), koja kaže kako joj je prihvatljiv svačiji svjetonazor, a bitne joj nečije kompetencije. Osobno, držim da je Milas Klarić bila kompetentna i obrazovana za taj posao, ustrajala je zastupnica.

Zadnje izjave Milas Klarić bile su katastrofalne, da je bila i akademkinja to bi ih potkopalo, uzvratio je Zekanović.

Pirnat Dragičević dobila je sedam glasova, Holjevac pet, jedan je glas dobila Vanja Slijepčević Saftić, a nijedan Zdravko Miočević i Hrvoje Jukić, za kojeg su iz SDP-a tvrdili da će sigurno biti izabran za pravobranitelja.

Ivana Milas Klarić, imenovana za dječju pravobraniteljicu od Kukuriku-koalicije, koja je primala veliku plaću da bi obavljala svoj posao, nedavno je poručila djeci da odlaze iz Hrvatske.

Sada je valjda svima jasno zašto je U ime obitelji nekoliko godina ukazivala na brojne njezine neprofesionalne propuste i pristranost.

Iako je trebala biti razriješena dužnosti nakon što njezino godišnje izvješće parlamentarna većina Hrvatskog sabora 10. lipnja 2016. godine nije prihvatila, do razrješenja je došlo tek ove godine u kolovozu, kada je na snagu stupio novi Zakon o pravobranitelju za djecu.

Što treba znati o Zakonu o pravobranitelju za djecu i radu Milas Klarić?

Sabor donio novi Zakon o pravobranitelju za djecu: Koje promjene donosi?

Prema novom zakonu procedura izbora u potpunosti se odvija u domeni Hrvatskog sabora. Pravobranitelja više neće predlagati Vlada, pa birati Sabor kako je to bilo prije. Pravobranitelj se bira putem javnog natječaja, čime se ujednačuje procedura njegova izbora s procedurom izbora pučkog pravobranitelja. Djelovanje pravobranitelja za djecu, kao i njegov izbor novim bi zakonom trebali biti više transparentni i podložni nadzoru.

Oporba branila pravobraniteljicu Milas Klarić koju su sami imenovali, pročitajte kakvu je poruku ona poslala djeci!

“Pravobranitelj za djecu i njegovi zamjenici ne smiju pripadati niti jednoj političkoj stranci niti sudjelovati u političkim aktivnostima”, navodi se i u staroj i u novoj verziji Zakona o pravobranitelju za djecu.

Milas Klarić na poziciji pravobraniteljice za djecu bila je tri godine. U tom razdoblju postala je poznata po političkoj pristranosti što se manifestiralo i u njenom radu. Milas Klarić je tako odbila sve 83 primjedbe na prijedlog Obiteljskog zakona bivše pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, podržavala je Obiteljski zakon Milanke Opačić koji je i sam Ustavni sud suspendirao 2015. zbog mogućih šteta koje bi prouzročio. Podržavala je također nestručni spolni odgoj ministra Jovanovića.

Milas Klarić povukla sve 83 primjedbe Mile Jelavić na Obiteljski zakon u čijoj izradi je i sama sudjelovala

Zašto je U ime obitelji tražila smjenu pravobraniteljice Milas Klarić i upozoravala na rad pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Podsjetimo, iz udruge U ime obitelji svojevremeno su isticali kako je neprihvatljivo da Ivana Milas Klarić nastavlja obnašati dužnost pravobraniteljice, iako je prema čl. 25. st. 1. t. 5. tada važećeg Zakona o pravobranitelju za djecu morala biti smijenjena prije gotovo godinu dana.

Pravobraniteljica za djecu predlaže donošenje “lex Milas Klarić” kako bi zaštitila svoju poziciju?

Osim pristranosti, mandat Milas Klarić obilježio je niz ideoloških komentara prema neistomišljenicima, čime je također izlazila iz okvira svoje funkcije.

Primjerice u 2014. je priopćenjem komentirala letak inicijative NE dirajte djecu: “Inicijative koje u prvi plan stavljaju isključivo pravo roditelja da odlučuju o odgoju djece, predstavljaju i opasnost za djecu jer inzistiraju na „ružičastoj“ predodžbi stvarnosti, u kojoj su sve obitelji kvalitetne i dobre, u kojoj su djeca uvijek i bez iznimke zaštićena u obitelji i institucijama. (…) Pustite državu da ispuni svoju zadaću i osigura djeci kvalitetan zdravstveni odgoj.”

U 2015. je Milas Klarić bez provjere uputila priopćenje o tome da Grad Đakovo favorizira djecu katoličke vjeroispovijesti, što se pokazalo netočnim: “Doznavši kako Grad Đakovo i gradsko komunalno poduzeće Univerzal d. o. o. besplatnim ulaznicama za klizanje nagrađuju djecu koja redovito dolaze na jutarnje katoličke mise, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je 8. i 9. prosinca 2015. javno, putem nekoliko medija (T-portal, Novi list, HTV i N1), upozorila da bi takvo postupanje bilo diskriminatorno”.

Milas Klarić i Šimonović Einwalter napale nadbiskupa Barišića jer je pozvao vjernike krstiti svoju djecu

Kako bi se u budućnosti onemogućilo ideološko i neprofesionalno djelovanje pravobranitelja za djecu, udruga U ime obitelji predložila je da izmjenama Zakona o pučkom pravobranitelju, koji predstavlja lex generalis instituta pravobraniteljstva, institut zamjenika pučkog pravobranitelja preuzme trenutne dužnosti pravobranitelja za djecu, kao i ostalih pravobraniteljstava (za ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom), što bi zasigurno bilo puno optimalnije rješenje iz više razloga, koje možete pročitati OVDJE.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ij

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.