Nastavak priče: Ministar Kovačić zbrinuo je i tajnicu iz ukinutog ureda Stjepana Mesića

Foto: fah

Nisu Vesna Nađ i Višnja Tafra jedine koje je ministar Ivan Kovačić preuzeo od SDP-ovog kadra.

Most je bio glasan i borio se za ukidanje ureda bivšeg predsjednika, a time i mjesta njegove tajnice, a Kovačić se, potvrđeno je Novoj TV, pobrinuo za jedinu Mesićevu zaposlenicu – Mirjanu Pavoković.

Tko je Vesna Nađ i zašto su branitelji tražili njenu ostavku?

“Mirjana Pavoković je kao državna službenica ukinutog državnog tijela (Ureda predsjednika Republike Hrvatske) čije poslove nije preuzelo neko drugo državno tijelo, sukladno članku 125. Zakona o državnim službenicima, preuzeta u Ministarstvo uprave kao središnje tijelo državne uprave nadležno za službeničke odnose te je u propisanom roku rješenjem stavljena na raspolaganje Vladi Republike.

Člankom 128. Zakona o državnim službenicima, propisano je da se na dužinu i tijek roka raspolaganja Vladi primjenjuju opći propisi o radu koji se odnose na dužinu i tijek otkaznog roka, a za određivanje dužine raspolaganja računa se neprekidni radni staž u državnim tijelima Republike Hrvatske.

Odredbom članka 74. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike propisano je da službeniku kome nedostaje najviše tri godine života do ostvarenja uvjeta za starosnu mirovinu, ne može prestati služba, odnosno radni odnos bez osobnog pristanka, osim u slučaju prestanka službe po sili zakona te će se takvog službenika za kojeg ne postoji mogućnost rasporeda, staviti na raspolaganje do ispunjenja uvjeta za mirovinu.

Službenica Pavoković stječe uvjet za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu 1. srpnja 2017. godine.,
Prema odredbi članka 129. Zakona o državnim službenicima, za vrijeme trajanja raspolaganja državna službenica dužna je obavljati poslove po nalogu čelnika tijela ili osobe koju on za to ovlasti, u skladu sa stečenim stupnjem obrazovanja, a za vrijeme trajanja raspolaganja ostvaruje pravo na plaću u visini plaće isplaćene u mjesecu koji je prethodio stavljanju na raspolaganje, dok pravo na plaću i druga prava iz službe ostvaruje u državnom tijelu u kojem je doneseno rješenje o stavljanju na raspolaganje.

Nastavno na navedene zakonske odredbe, po nalogu ministra, službenica Pavoković obavlja poslove administrativnog referenta u Ministarstvu uprave za potrebe dužnosnika, budući da ima srednju stručnu spremu ekonomske struke.

U suprotnom, službenica Pavoković ostvarivala bi pravo na plaću iz proračuna RH, iako postoje poslovi koje bi mogla obavljati u skladu sa svojim stečenim stupnjem obrazovanja.

Državna službenica koristi drugi dio godišnjeg odmora iz 2016. godine. Nemamo saznanja gdje niti na koji ga način koristi budući da državni službenici nisu u obvezi upoznati poslodavca, u ovom slučaju Ministarstvo uprave s istim”, odgovoreno je iz Ministarstva uprave.

Tko je Višnja Tafra, čije je imenovanje opravdavao ministar Kovačić?

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, govoreći o imenovanju Višnje Tafre i Vesne Nađ, koje su radile i za SDP-ovu vladu, na konferenciji za novinare u ponedjeljak rekao je kako vjeruje da je Hrvatska europska zemlja 21. stoljeća. “Dok sam ja u ministarstvu, one će obavljati svoje zadaće”, dodao je. Rekao je i kako su one tek službenice, a dužnosnice su bile u pretprošloj Vladi.

“Ako su se one nekome zamjerile tada, onda je to zato što su radile po nalogu Vlade. Lov na vještice apsolutno je nedopustiv”, rekao je između ostalog Kovačić. “Višnja Tafra imenovana je odlukom Vlade nakon javnog natječaja. Vesna Nađ premještena je sporazumno nakon isteka ‘prava 6 plus 6’ na mjesto sukladno njezinim kvalifikacijama. Sve je obavljeno u dogovoru ministra uprave Ivana Kovačića i ministra branitelja Tome Medveda”, navodi Vlada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.