Nazor: ‘Temelj za bolje odnose priznanje srpskih zastupnika da je Srbija kriva za rat’

Foto: snimka zaslona

Boris Milošević ove godine ne ide u Knin, a ni potpredsjednik Vlade Tomo Medved ove godine neće na smjesta stradanja Srba. Objašnjenje je da je zajedničko obilježavanje bilo za okruglu obljetnicu. Gost Novog dana bio je povjesničar Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

“Prošle godine je to zaista simbolika. No od simbolike, gesta i govora koji su tada izrečeni, i u Kninu i u Gruborima, mislim da je važnije suočavanje s prošlošću na način da se u obzir uzmu činjenice. Istina i činjenice ne smiju biti žrtva, nego temelj pomirenja. Sami dolasci dijela predstavnika srpske nacionalne manjine u Knin ili Vukovar nisu dovoljni”, rekao je Nazor te dodao:

“Ono što većinu hrvatskih građana, Hrvata, iritira jest da primjerice u Gruborima, gdje je došao predstavnik Vlade i predsjednik Vlade, da stoje isti ljudi koji su prije 10-ak godina od tih Grubora pokušavali stvoriti zločinački pothvat, proglašavali i Oluju i Domovinski rat zločinačkim pothvatom. Ignorirali su činjenice i uzroke i dan-danas se odbijaju suočiti s nedavnom prošlošću. Ne možemo tretirati povijest po razdobljima kako nekome paše, i ’41. i ’45., i ’91. i ’95. Što se tiče znanosti, moraju biti isti kriteriji. To iritira mene osobno, a vjerujem i mnoge ljude u Hrvatskoj”, rekao je Nazor.

Ističe da se s činjenicama prije svega moraju suočiti predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

“Zločinačkim pothvatima se proglašava akcija koja nažalost nije imala alternativu. Oluja nije imala alternativu. Još su 3. kolovoza 1995. vikali da je Knin Srbija, a onda se čude što je došlo do Oluje. To se oni prije svega moraju suočiti s time. Ovih dana smo imali jasne poruke iz Beograda, od ministra u tamošnjoj vladi, da će srpski svijet zaživjeti kad-tad. To ima isto značenje kao srpski narod u državi iz početka 90-ih, a vidjeli smo do kakvog je rezultata tada došlo. Nisam čuo predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj da su digli glas preko toga. Ne možemo skrivati činjenice koje su nedvojbene, potvrđene i na Međunarodnom sudu u Haagu. Ne možemo stalno gurati glavu u pijesak. Ja razumijem politiku koja želi Srbe u Hrvatskoj usmjeriti prema Zagrebu, a ne isključivo prema Beogradu, ali to je dvosmjerna cesta. S druge strane imamo te događaji koji se stlano nameću u Borovu selu. Tu je početak rata, početak najave rata zapravo. Ne može se dogoditi da u hrvatskoj državi, u bilo kojem dijelu Republike Hrvatske, da su hrvatski simboli, mislim na službene državne simbole, da su nepoželjni i da neke ljude iritiraju”, rekao je Nazor.

Kaže da bi se s dolascima predstavnika Srba u Knin vjerojatno nastavilo da postoji iskrena želja.

“Izbjegava se da se jasno kaže što je uzrokovalo rat i Oluju. Bilo kakav dolazak ne znači ništa ako će se ove stvari izbjegavati. Da zastupnici srpske nacionalne manjine u Saboru kažu da je Srbija kriva, to je temelj za gradnju boljih odnosa, a ne stalno dociranje hrvatskom narodu, hrvatskom vodstvu. To je nešto što je iritirajuće i bojim se da je prepreka uspostavi pravog zajedničkog života”, smatra Nazor.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1