Nepravomoćna presuda: Index treba Željki Markić platiti 40.000 HRK

Foto: Fah, Index, GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Općinski građanski sud u Zagrebu donio je 4. prosinca 2019. nepravomoćnu presudu po kojoj Indeks promocija d.o.o. (nakladnik portala Index) iz Zagreba treba Željki Markić isplatiti iznos od 40.000,00 kn zajedno sa zakonskim zateznim kamatama i odvjetničkim troškovima zbog zbog teksta Dade Batinić “čiji je cilj bio omalovažavanje i vrijeđanje tužiteljice”.

Sud je odbacio tumačenja glavne urednice Indexa kako tekst predstavlja satiru.

“Ono što konkretni tekst predstavlja, međutim, u bitnom je prostačko i grubo omalovažavanje i vrijeđanje tužiteljice na izuzetno neukusan, vulgaran, i prijeziran način, koji nema apsolutno nikakve veze sa satirom”, ističe se u nepravomoćnoj presudi.

“Satira kao takva je žanr u literaturi u kojem se na pretežno šaljiv način iskazuju određeni nedostaci, poroci ili manjkavosti kroz svojevrsni podsmjeh – u konkretnom slučaju u spornom tekstu nema ničega takvog, već je isti krojen na način da tužiteljicu kroz prethodno opisan način, osudi i opiše kao jednu krajnje negativnu osobu razbludnih karakteristika. Prava satira je naime, odmjerena i sadrži visok stupanj finoće u postizanju cilja iste, a sporni tekst nema niti jedan jedini takav element. Valja istaknuti, da je upravo sama tužiteljica spomenula kao primjer satire višestruko nagrađivanog i širom poznatog izraelskog pisca Ephraima Kishona, što sud prihvaća a čiji radovi doista mogu poslužiti kao izvanredan primjer čitatelju ugodne, duhovite i inteligentne satire kao ogledni stil pisanja”, navodi se dalje u presudi Općinskog građanskog suda.

“Konkretni tekst dakle nije niti blijeda kopija satire, već bi po sadržaju sasvim sigurno bio prikladniji za neke druge časopise seksualnog karaktera ili sličnog, a rezultat tog teksta je nedvojbeno čisto omalovažavanje i vrijeđanje tužiteljice, jer je navodima istog sasvim očito duboko narušena intima i njezin privatan i poslovni život, uz zaključak suda da je to očito bio i sam cilj testa, a ne reakcija na konflikt tužiteljice i Mime Simić”, podsjeća Sud, te upozorava na zabrinjavajuću činjenicu da glavna urednica portala Index očito drži da je “sporni tekst kao takav u redu (i da je doista satira – a što nikako nije), unatoč činjenici da bi upravo ona kao glavna urednica trebala biti svojevrstan korektiv prilikom izdavanja tekstova u mediju (a što u konkretnom slučaju očito nije bila)”.

Sud je zaključio da je Željka Markić pretrpjela štetu objavljivanjem ovakvog teksta, za koji je odgovoran upravo nakladnik portala Index.

“Objavljenim tekstom i insinuacijama u njemu, pogođena je ne samo i tužiteljica nego i njena obitelj. Sud je stoga odlučio – uzimajući u obzir sve navedeno – da pravična novčana naknada tužiteljici iznosi 40.000,00 kuna za pretrpljenu neimovinsku štetu s osnove povrede prava osobnosti, duševnog mira, ugleda časti i dostojanstava tužitelja, prilikom čega je sud posebno uzeo u obzir negativan utjecaj teksta koji se svakako odnosi na tužiteljici preko članova obitelji kao i okoline tužitelja i u svakodnevnom životu i radu”, zaključuje u nepravomoćnoj presudi Općinski građanski sud u Zagrebu.

Za komentar nepravomoćne presude zamolili smo dr. Željku Markić, predsjednicu udruge U ime obitelji.

“Iako nerado komentiram presudu na koju postoji mogućnost žalbe zahvaljujem se odvjetniku Krešimiru Matekoviću i njegovom timu koji su svojim znanjem omogućili jasno razlikovanje namjernog vrijeđanja i omalovažavanja od izvlačenja na „satiru“. Zahvaljujući njihovoj pomoći imala sam snage suprotstaviti se Indexovom sramoćenju i blaćenju koje i meni, baš kao i svima drugima na koje je usmjereno, nanosi veliku profesionalnu, obiteljsku i osobnu štetu“, zaključuje za Narod.hr dr. Željka Markić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.