Novi skandal oko imenovanja Nelle Slavice: Ministar Ćorić traži izuzeće sutkinje

Foto: fah, facebook; fotomontaža: narod.hr

Pred Upravnim sudom u Splitu dana 14. veljače 2020. održano je ročište povodom tužbe Ljiljane Zmijanović protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a u svezi imenovanja ravnateljice NP Krka. U javnosti je već najavljeno ovo ročište kao prijelomno, a radi se o, podsjetimo, postupku povodom natječaja o imenovanju ravnatelja JU NP Krka koji je raspisan koncem 2018. godine. Imenovanje ravnateljice Nelle Slavice prvi puta se zbilo u veljači 2019., tijekom ljeta 2019. odluka o izboru je poništena pravomoćnom presudom Upravnog suda u Splitu, nakon čega je ministar Tomislav Ćorić ponovo imenovao Nellu Slavicu za ravnateljicu. Potom je ponovo uslijedila tužba Upravnom sudu u Splitu.

> Dr. sc. Zmijanović: ‘HDZ-ov ministar Ćorić naočigled cijele Hrvatske krši zakon i gazi po hrvatskome grbu i zastavi’

> (FOTO) Ljiljana Zmijanović: Neshvatljiv odnos NP Krka pod ravnateljstvom Nelle Slavice prema milijunskim EU projektima

> (VIDEO) Nova tužba protiv rješenja ministra Ćorića zbog imenovanja ravnateljice NP Krka s dvije stranačke iskaznice

Javno na upit novinara HRT-a obznanjeno je da će odluka biti donesena koncem veljače ove godine.

Ročištu u petak nije pristupila zainteresirana osoba Nella Slavica, već samo opunomoćenik resornog ministarstva Igor Vuković. Neposredno nakon započinjanja rasprave sud je obznanio da je:
neposredno pred zakazano ročište zaprimljen zahtjev za izuzeće sutkinje za postupanje u predmetnom sporu.

Pitali smo Branimira Zmijanovića, punomoćnika tužiteljice Ljiljane Zmijanović kako komentira ovaj postupak ministra. On kaže:

Moje je mišljenje da, iako je tražiti izuzeće legitimno, se radi o gruboj zlouporabi procesnih ovlaštenja od strane Ministarstva i osobe koja ju predstavlja. Ovo tvrdim iz razloga što ne nalazim nikakvog utemeljenja izuzeću sutkinje. Gotovo je nestvarno, ali obzirom na dosadašnja iskustva u ovom sporu, ništa me više ne može iznenaditi.
Osobno sam mišljenja da je ovaj manevar prvenstveno usmjeren na odugovlačenje postupka, a s kojim ciljem ili razlogom mogu samo nagađati.“

Međutim, saznali smo da je NP Krka u provođenju inspekcijskog nadzora nad provedbom zapošljavanja ravnateljice Nelle Slavice, a povodom prijave Ljiljana Zmijanović, tražilo izuzeće višeg inspektora državnog inspektorata, što je odbijeno.

To nam je potvrdila i Ljiljana Zmijanović:

„Traženo je od Slavice izuzeće višeg državnog inspektora i to je odbijeno. Očito postoji zajednički interes ravnateljice Slavice i ministra Ćorića da na snazi opstane ovo nezakonito Rješenje o imenovanju, a upravo u tom interesu nalazim očiglednu sinkroniziranost postupanja Slavice i Ćorića. Ako tu nema logičke povezanosti koju očito motivira interes, ne znam gdje bi našli očitiji primjer. Zašto ministar Ćorić traži izuzeće sudca i s kojim motivom? Zašto se tražilo izuzeće višeg državnog inspektora i s kojim motivom? – retorički se pita Zmijanović, i dodaje:

„Ovaj postupak je iznjedrio i nove kategorije bodovanja ministra Ćorića kao što je ‘entuzijazam’, ‘dojam’, ‘ugodna osoba’…“

Opravdano mogu promišljati kakvi su to kriteriji koji zadovoljavaju ministra, po kojim to ugodama, entuzijazmima i dojmovima bi trebalo nastupati ili postupati?!

Zahtjev za izuzeće donosimo u presliku, kako bi javnost, a poglavito ona stručna, bila upoznata sa sadržajem zahtjeva za izuzećem. Zahtjev na nedvojben način imputira pristranost, iako ne navodi niti jedan razlog koji bi bio relevantan za opravdavanje takvog zaključka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr