Novosti napale U ime obitelji zbog istine o zloporabi 3,2 milijuna kuna proračunskog novca?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Predstavnik udruge U ime obitelji Luka Mlinarić sudjelovao je u petak na sjednici Saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Tom je prilikom naveo slučaj zloporabe 3,2 milijuna kuna proračunskog novca od Srpskog narodnog vijeća i tjednika Novosti na vrijeđanje i širenje netrpeljivosti prema većinskom, hrvatskom narodu.

> UiO Plenkoviću: Zaustavite financiranje huškanja na netoleranciju i mržnju prema Hrvatima novcem iz proračuna Republike Hrvatske

Nakon iznošenja tih činjenica i upozorenja na zloporabu trošenja proračunskog novca Luku Mlinarića i udrugu U ime obitelji napale su Novosti Milorada Pupovca i Forum.tm, nazivajući ih ‘obiteljašima’ i ‘ultrakonzervativcima’.

Govor Luke Mlinarića prenosimo u cijelosti:

> U ime obitelji: Saborski Odbor za manjine odobrio trošenje javnog novca na vrijeđanje hrvatskog naroda i države

1. Srpsko narodno vijeće i Novosti su prema natječaju Savjeta za nacionalne manjine za dodjelu sredstava u 2016. dobili 3,2 milijuna proračunskog novca, čak 10% od ukupnog iznosa za dodjelu, za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda. U istom se natječaju, u Javnom pozivu, tada nalazila odreba, točka 16, prema kojoj:

„Udruge i ustanove nacionalnih manjina sufinanciranih preko Savjeta za nacionalne manjine za koje se utvrdi da svojim radom i aktivnostima potiču netolerantnost unutar svoje nacionalne manjine, prema drugim nacionalnim manjinama i pripadnicima većinskog naroda… obustavit će se daljnje financiranje i gube pravo na prijavu programa na Javni poziv Savjeta za nacionalne manjine u roku od 3 godine.“

Novosti su u više navrata prekršili tu odredbu širenjem grube netrpeljivosti prema hrvatskom, većinskom, narodu, o čemu je udruga U ime obitelji u veljači izradila Izvještaj koji smo vam bili dostavili. Istaknuo bih samo neke od brojnih uvredljivih napisa koje smo istaknuli u Izvješću:

a) U tekstu naslova „Rabljena sedmica“ Milorad Krstulović naziva hrvatsku suverenost atavizmom koji nema niti je imamo ikakvu svrhu:

„Hrvatska je suverenost atavizam, evolucijski ostatak za koji nije sigurno je li ikad imao svrhu. Znanstvenici su, hvale se, čak i slijepom crijevu našli razlog postojanja, a za hrvatsku se suverenost, eto, do danas ne zna čemu služi, čak ni postoji li.“

b) U tekstu naslova „Tajna bijelog polja“ Boris Dežulović u tekstu prepunom omalovažavanja prema čitavom hrvatskom narodu između ostalog kaže:

„…vlastite sebe ne znaju, ne znaju jesu li došli s Karpata ili iz Irana, i jesu li uopće došli ili su tu oduvijek, ne znaju ni jesu li u Drugom svjetskom ratu pobijedili ili izgubili, ni protiv koga su uopće igrali, ne znaju je li Domovinski rat bio građanski rat ili srpska agresija, i otkad je obrambeni, a do kad građanski. (…) Ne znaju Hrvati o sebi zapravo ništa, ne znaju na koji datum slave Dan državnosti, a na koji im nadnevak pada Dan neovisnosti, ne znaju je li uopće ‘neovisnost’ ili ‘nezavisnost’, je li ‘neovisna Republika’ ili je ‘Nezavisna Država’, pa ne znaju onda ni koja im je točno zastava, ni koji je točno na toj zastavi grb, ni koje je točno na tom grbu prvo polje…“

c) U tekstu naslova „Šupačka Hrvatska“ Boris Dežulović naziva Republiku Hrvatsku „Šupačka Hrvatska“, njezine stanovnike naziva „šupcima“, a izruguje se i Danu državnosti.

„Šupačka Hrvatska je nacionalna država Šupaka i njihov servis. Šupačka Hrvatska ne postoji da bi pomagala onima kojima je potrebna pomoć, već da bi oni kojima je potrebna pomoć plaćali za to državnim Šupcima. Šupačka Hrvatska ne poznaje društvenu solidarnost, ne postoji u Šupačkoj Hrvatskoj ni javno dobro ni zajednički interes, jer Šupci ne dijele ni interese ni dobra. Šupačka Hrvatska se boji Drugačijih, jer su pored njih svi Šupci isti. Šupačka Hrvatska prezire Slabije, jer snaga šupačkog društva ili zajednice mjeri se brigom za najjače. Šupci, sretan vam skori Dan državnosti. Ovo je vaša država.“

Prema odrebi natječaja – Novosti, odnosno Srpsko narodno vijeće, su trebale vratiti novac i izgubiti pravo na prijavu na natječaj za 3 iduće godine. Da ne spominjem ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo. Dakle, postoje zakonska i natječajna, osnova, prekršaj i posljedice.

2. Međutim, u slučaju Novosti te se posljedice nisu dogodile, odredba natječaja nije provedena, već je štoviše ukinuta u istom natječaju za 2017. Iako bi se zakon na sve trebao odnositi jednako, stječe se dojam da kod Novosti to nije slučaj, vjerojatno zbog političke trgovine – jer je predsjednik nakladnika Novosti – Srpskog narodnog vijeća, g. Milorad Pupovac, predsjednik političke stranke – SDSS-a, koja daje premijeru Plenkoviću većinu u Saboru. Istovremeno, ovdje nazočni g. Pupovac je na poziciji predsjednika ovog Odbora, čime je u očitom sukobu interesa s obzirom da odlučuje o tome je li njegova organizacija (SNV) ispunila uvjete natječaja. Stoga ni ne čudi, da čak 10% sredstava od novca namijenjenih svim manjinama ide Srpskom narodnom vijeću i Novostima.

3. Udruga U ime obitelji traži da se u potpunosti poštuju odredbe navedenog natječaja te apelira na članove ovog Odbora da prekinu ovaj krug korupcije i političke trgovine te zatraže da se u potpunosti provedu odredbe natječaja prema kojima Novosti i Srpsko narodno vijeće trebaju vratiti sredstva dobivena iz državnog proračuna i izgubiti pravo na ponovnu prijavu u sljedeće 3 godine jer su širile netrpeljivost prema hrvatskom narodu. Također, jednako važno, barem iz pristojnosti prema ruci koja ih hrani, nauštrb svrha u koje bi se proračunski novac možda mogao bolje iskoristiti, Srpsko narodno vijeće i Novosti trebale bi prestati s konstantnim vrijeđanjem Hrvatske i hrvatskog naroda.

> Plenković daje, a Hrvati plaćaju da Pupovčeve Novosti huškaju na mržnju prema Hrvatskoj

> Forum.tm u članku financiranom iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva objavio niz optužbi na račun Hasanbegovića

Podsjetimo da je nakladnik foruma.tm “Dom kulture Zagreb” kao nositelj platforme Mreža emancipacije E-net, dobio 80.000 kn u 2016. (zbog smanjenja sredstava dobili su 70%, nastavak financiranja u 2017.), a primjerice bivša HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar Violić dodijelila je 2013. za forum.tm 400.000 kuna, u 2014. 250.000 kn, 2015. također 250.000 proračunskih kuna.
Bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva i jedan od članova žirija za dodjelu bespovratnih sredstava nakon optužbi za pristranu dodjelu sredstava javno je priznao kriterije po kojima su se proračunski novci davali rekavši: “Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce”.

> Zdenko Duka: Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce

Zanimljivo je također spomenuti da je Forum.tm u članku financiranom iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva objavio niz optužbi na račun bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića koji je krenuo mijenjati politiku ideološki pristranog dijeljenja novca medijima bliskim SDP-ovoj vlasti.

Udruga U ime obitelji više je puta isticala da se zalaže za pravo na slobodu govora i pisanja, svakome – pa tako i za pravo Novosti da objavljuju što god im hrvatski zakoni dopuštaju – ali očekuje da se financiraju sredstvima svojih čitatelja, odnosno onih koji se slažu s njihovom uredničkom politikom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.