NP Kornati dobio Europski certifikat o održivom razvoju

Foto: Fah

Nacionalni park Kornati dobitnik je Europskog certifikata o održivom turizmu (European Charter for Sustainable Tourism), koji mu je dodijeljen početkom prosinca u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Ravnatelj te javne ustanove Josip Zanze u srijedu je izvijestio kako je osim NP Kornati certifikatom nagrađeno još 18 zaštićenih područja diljem Europe. Nakon parkova prirode Medvednica i Lonjsko polje, koji su taj certifikat dobili krajem 2014. godine, NP Kornati – uz susjedni značajni krajobraz Žutsko-Sitsku skupinu otoka – treće je zaštićeno područje u Hrvatskoj nositelj prestižnog priznanja.

Europski certifikat dodjeljuje EUROPARC Federacija – mreža europskih zaštićenih područja, unutar koje se nalazi 376 zaštićenih područja iz 36 zemalja. Certifikat se dodjeljuje zaštićenim područjima koja svoj razvoj usklade s EUROPARC-ovim principima održivog turizma.

Riječ je, kako je napomenuo ravnatelj, o praktičnom alatu za planiranje i upravljanje zaštićenim područjem te omogućuje da turizam pridonosi uravnoteženom gospodarskom, socijalnom i ekološkom razvoju zaštićenih područja u Europi.

Europski certifikat o održivom turizmu danas posjeduje 131 zaštićeno područje iz 16 europskih zemalja.

Zanze je istaknuo kako se NP Kornati pripremala za certifikat, osnovavši Savjet za održivi turizam, čime je ostvarena suradnja Javne ustanove parka s lokalnim stanovništvom i korisnicima – lokalnim malim poduzetnicima koji posluju unutar i u okolici parka. Savjet je zajedno s predstavnicima lokalne zajednice pripremio Strategiju razvoja održivog turizma za šire područje Nacionalnog parka te akcijski plan za njenu provedbu, a istovremeno su potpisani sporazumi o suradnji na provedbi s čak 40 dionika iz javnog, civilnog i privatnog sektora.

Zajedničkim radom NP-a i svih dionika razvijat će se održivi turizam, kojim će se očuvati prirodna i kulturna baština, ostvariti veća gospodarska korist za lokalno stanovništvo, a posjetiteljima omogućiti razumijevanje lokalne kulture, društva i okoliša – vizija je zajedničke petogodišnje Strategije, s čijom se provedbom kreće početkom 2016. godine, zaključio je Zanze..

Ravnatelj je rezimirao, kako je kazao, dosad najuspješniju turističku sezonu na Kornatima s, za kornatske prilike, rekordnom posječenošću, odnosno s evidentiranih 157.574 ulaza u park. Ove godine Kornate je posjetilo 6,08 posto nautičara više nego lani, a porastao je i broj izletnika, i to za 11,17 posto.

Ukupno, na Kornatima je ove sezone boravilo gotovo sedam posto više gostiju nego lani, kazao je ravnatelj, najavivši da se dogodine očekuje posjet dvomilijuntog posjetitelja od osnutka parka do danas. Ovu veliku brojku, očekuje ravnatelj, Kornati će postići u lipnju, budući da u ovom trenutku broje 1.955.018 evidentiranih posjeta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah