Obersnel proglasio brojne hrvatske ustavne stručnjake ‘bolesnim umovima’

Foto: snimka zaslona

Koliko je potpisa do sada prikupljeno za dva referenduma; o izmjeni izbornog sustava i opozivu Istanbulske konvencije? Jesu li referendumska pitanja u skladu s Ustavom? Kako organizatori inicijative namjeravaju mijenjati hrvatski izborni sustav? Pitanja su na koja su u emisiji Otvoreno raspravljali Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Zvonimir Troskot iz Građanske inicijative Narod odlučuje, Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, Kristina Pavlović iz Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj te Furio Radin, potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Obersnel je u jednom trenutku hrvatske ustavne stručnjake proglasio “bolesnim umovima”.

“Kada je u pitanju inicijativa o promjeni izbornog zakona – to je nešto o čemu se može i mora razgovarati. Jedan dio zahtjeva bi i osobno podupro, ali čini se da se iza svega toga krije kukavičje jaje kojim se želi ograničiti pravo nacionalnim manjinama, što je za mene neprihvatljivo. Samo bolestan um može doći na ideju da nekome tko je izabran u Hrvatski sabor kao predstavnik nacionalnih manjina ograniči pravo da odlučuje o bilo kojoj točci dnevnog reda koja se nalazi na Saboru. Kakva je to ideja da predstavnici nacionalnih manjina ne mogu glasati o Vladi ili proračunu RH. To normalan čovjek ne može zamisliti, niti odgovoriti, a još manje pokrenuti inicijativu kojom se to dovodi u pitanje. No zbog prvog pitanja dopustio sam određeni broj mjesta za prikupljanje potpisa”, rekao je Obersnel u emisiji.

“Nismo mi izmislili da se lokacije naplaćuju, nego je to definirano zakonom. Inicijatori i jedne i druge inicijative malo nakaradno shvaćaju demokraciju. Demokracija nije zamišljena da svatko može raditi što hoće neovisno o zahtjevima koje postavlja”, smatra Obersnel.

(VIDEO) Prof. Podolnjak: ‘Oba referendumska pitanja u skladu su s Ustavom’, prof. Raspudić: ‘Treba promijeniti pravila izborne igre’

Nositelj predmeta Izborni sustavi i Izborno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Robert Podolnjak, koji je ujedno i saborski zastupnik i član saborskog Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav na tribini o promjenama izbornog zakona rekao je kako su oba referendumska pitanja u skladu s Ustavom RH.

Isto je ranije napisao ustavnopravni stručnjak doc. dr. sc. Mato Palić, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Osijeku na svom FB.

“Inicijativa Narod odlučuje je predstavila dva pitanja za provođenje ustavotvornog referenduma u Republici Hrvatskoj. Ukoliko se ispune ustavne pretpostavke narod će neposrednom odlukom imati priliku suštinski popraviti hrvatski izborni sustav. Osobno ću prvoga dana prikupljanja potpisa dati potporu za oba referendumska pitanja i glasati ZA novi, bolji i pošteniji sustav izbora zastupnika u Hrvatski sabor. Smatram kako su oba pitanja potpuno u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Zaključno, jedva čekam da se to dogodi”, napisao je Palić.


Doc. dr. sc. Palić: ‘Referendumska pitanja u skladu su s Ustavom, glasat ću ZA novi, bolji i pošteniji sustav izbora zastupnika’

Pročitajte što stručnjak za ustavno pravo prof. Smerdel kaže o sudjelovanju zastupnika manjina u formiranju vlasti

Jedan od najvećih stručnjaka za ustavno pravo, profesor Branko Smerdel od 2009. godine govori kako je položaj manjinskih zastupnika takav da se nalaze u ulozi jezičca na vagi kada odlučuju o formiranju vlasti stoga u tome ne bi trebali sudjelovati, što je upravo u potpunosti u skladu s jednom od mjera građanske inicijative “Narod odlučuje”.

Referendumska pitanja možete proučiti ovdje, a podsjećamo da se i dalje možete javiti na ovoj poveznici i priključiti se volontiranju.

Lokacije štandova za potpis možete provjeriti ovdje, uz napomenu da su u procesu ažuriranja:

https://narododlucuje.hr/lokacije/

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr