Objavljen javni poziv za članove Vijeća za nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija

Foto: fah

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost objavio je javni poziv za predlaganje kandidata za predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, poziv je objavljen na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora te u tiskanom izdanju Narodnih novina od 2. svibnja.

Kandidature se dostavljaju u roku od 15 dana od objave u Narodnim novinama.

Odbor je prošli petak odlučio poništiti stari i raspisati novi natječaj za Vijeće. To je treći natječaj koji Odbor raspisuje nakon što se prethodna dva puta njegovi članovi nisu uspjeli dogovoriti o najboljim kandidatima za predsjednika i šest članova.

U Vijeće mogu biti imenovani hrvatski državljani visoke stručne spreme, pri čemu najmanje po jedan član moraju biti diplomirani pravnik, diplomirani politolog i diplomirani inženjer elektrotehnike.

Predsjednik i članovi Vijeća ne mogu biti članovi užeg rukovodstva političkih stranaka te ne smiju sudjelovati u stranačkim aktivnostima ili politički djelovati u Vijeću.

Za članove Vijeća provodi se temeljna sigurnosna provjera, a u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka postupak za izdavanje Uvjerenja o obavljenoj sigurnosnoj provjeri (tzv. Certifikat).

Što sve treba dostaviti uz kandidaturu pobrojano je u Javnom pozivu.

Predsjednika i članove Vijeća imenuje Hrvatski sabor na mandat od četiri godine, s tim da mogu biti ponovno imenovani.

Kandidature s pripadajućim prilozima dostavljaju se Odboru za unutarnju politiku koji Saboru podnosi prijedlog za imenovanje predsjednika i članova Vijeća.

Životopisi kandidata objavit će se na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv