Objavljen popis zemalja iz kojih građani mogu slobodno ući u Hrvatsku: ‘Otvaramo se za turizam’

Foto: Fah

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je prijedlog Europske komisije za oporavak gospodarstva. Radi se o instrumentu vrijednom 750 milijardi eura.

“Europska je komisija izašla s jednim izrazito važnim dokumentom. To je plod intenzivnih konzultacija koje smo imali s Europskom komisijom, oni su to imali s drugim zemljama članicama. Nakon pandemije COVID-19 promijenili su se prioriteti”, kazao je i dodao da će ova sredstva dati dodatnu financijsku mogućnost za provođenje projekata, planova i mjera koje će svim zemljama u EU omogućiti brz oporavak, javlja dnevnik.hr.

“Naziv instrumenta je ‘Nova generacija EU’. Provodit će se kroz tri stupa, kao potpora članicama u oporavku, pokretanje gospodarstva i pomoć privatnim ulaganjima i da nešto naučimo iz ove pandemije i krize”, rekao je.

10 milijardi eura u sljedeće četiri godine

“Ovaj dokument, koji mi pozdravljamo, izdašan je i za Hrvatsku donosi oko 10 milijardi eura u iduće četiri godine”, najavio je Plenković i dodao da su 7,36 milijardi eura bespovratna sredstva.

“Plus mogućnost uzimanja zajmova na dobrovoljnoj bazi. Tu se radi o 2,65 milijardi eura. To će biti pomoć i podrška zaposlenicima, malim i velikim poduzećima, raznim sektorima koji su u potrebi. Radi se o ogromnom iznosu sredstava”, objasnio je i dodao da će o tim aktima, koji idu Vijeću Europe na raspravu, pregovore voditi Hrvatska.

“Novi prijedlog višegodišnjeg financijskog okvira bit će puno bolji nego onaj koji je bio na stolu u veljači. U razdoblju od 2021. do 2027. godine imat ćemo na raspolaganju dvostruko više sredstava nego što smo imali od 2014. do 2020. godine”, kazao je Plenković. “Ovdje padaju na ispitu svi oni koji smatraju da članstvo u EU nije dobro”, kazao je Plenković.

Učenicima olakšati završetak školske godine

Najavio je Prijedlog uredbe o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi prema kojem će učenici nižih razreda lakše i bez ponavljanja razreda moći završiti školsku godinu. “Time će se osigurati prolazak učenika u više razrede. To je napor Vlade za sve učenike koji su se našli u ovoj situaciji”, objasnio je.

Ovu odluku objasnila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. “Što se tiče viših razreda u osnovnoj školi i razreda u srednjoj školi, oni dobivaju veće mogućnosti za ispravljanje ocjena i prolaz školske godine”, objasnila je Divjak i dodala da su prijedlogom predviđena tri ljetna roka za popravljanje ocjena i mogućnost popravljanja četiri negativne ocjene, za razliku od dosadašnjih dvije i prolaska školske godine.

Otvaranje granica za niz zemalja

Plenković je najavio i otvaranje granice za zemlje koje imaju istu ili sličnu epidemiološku situaciju poput naše.

“S obzirom na sjajne rezultate naše situacije i da smo u prvom poluvremenu uspjeli pobijediti epidemiju, uspjeli smo napraviti plan gdje bismo izuzeli odluku o zabrani prelaska granice za državljane niza zemlja. Otvaramo se za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Njemačku”, dodao je Plenković.

Više o tome kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “Građani tih zemalja ulazit će slobodno, uz epidemiološku kontrolu i pridržavanje preporuka epidemiološke struke. Na ulasku će se uzimati njihovi podaci kako bi se pratilo njihovo kretanje u Republici Hrvatskoj”, kazao je.

“Preporučujem strancima da svoje podatke prije ulaska dostave na web-stranicu entercroatia.mup.hr koja je pokrenuta već danas pa će zadržavanje na graničnom prijelazu biti nepotrebno jer će policija već imati podatke u svojem sustavu”, objasnio je. Stranica je danas dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku, a u sljedećim danima bit će prevedena na još desetak europskih jezika.

Putnici koji unaprijed ne dostave svoje podatke, to će napraviti na granici prilikom ulaska u zemlju. Božinović je napomenuo da će za to biti potrebno dulje vrijeme čekanja, vjerojatno u zasebnoj traci.

“Uz spomenuto povezivanje, građani će na svoju elektroničnu poštu povratno dobiti potvrdu o zaprimljenoj najavi te sve potrebne informacije vezano uz upute i preporuke HZJZ-a”, kazao je ministar unutarnjih poslova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr