Odbačene prijave protiv Pupovca zbog usporedbe Hrvatske s NDH: ‘Riječ je o oštroj, ali dopuštenoj kritici’

Foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je da su odbacili ukupno 13 kaznenih prijava koje su dvije udruge građana i 11 pojedinaca podnijeli protiv Milorada Pupovca zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju te povredu ugleda Republike Hrvatske.

Pupovac, čija je Samostalna demokratska srpska stranka član Plenkovićeve vladajuće koalicije tvrdio je kako se u Hrvatskoj rehabilitira ustaštvo.

Incident u Uzdolju

Pupovac je kao predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik te uz to koalicijski partner HDZ-ovog Andreja Plenkovića, imao nekoliko medijskih istupa od 21. do 25. kolovoza 2019., a nakon što su u Uzdolju napadanuti pripadnici srpske nacionalne manjine koji su gledali utakmicu Crvene Zvezde, prenosi Večernji list.

Njegovi javni istupi izazvali su brojne kritike. Zbog usporedbe Hrvatske s NDH, mnogi političari te braniteljske udruge zatražili da DORH protiv njega pokrene istragu. U međuvremenu protiv njega je podneseno 13 kaznenih prijava i sve su sada odbačene, jer, kako su priopćili iz ŽDO-a Zagreb “nakon poduzetih provjera navoda iz prijava ocijenjeno da se u radnjama prijavljenika nisu ostvarila obilježja kaznenih djela poticanja na nasilje i mržnju kao niti kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske niti kakvog drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti”.

Tužiteljstvo navodi da iz sadržaja Pupovčevih izjava ne proizlazi da je on njima izvrgavao poruzi ili preziru RH niti je grubo omalovažavao RH.

> Pupovac tvrdi da se u Hrvatskoj ‘rehabilitira ustaštvo uz pomoć pripadnika Katoličke crkve, političke stranke i braniteljske udruge’

> (VIDEO) Pupovac: ‘Moje povlačenje paralele je bojazan da se ideologija mržnje ne proširi toliko da Hrvatska ne počinje u nečemu nalikovati na NDH’

> Povjesničar Mato Artuković: Kult ‘ugroženog Srbina’ traje već 130 godina zahvaljujući hrvatskim Jugoslavenima

“Te izjave u suštini ne predstavljaju poziv na javno nasilje i mržnju već u suštini predstavlja oštru, ali dopuštenu kritiku spomenutih događaja u Republici Hrvatskoj. To posebice zato što se u konkretnom slučaju radi i o zastupniku u Hrvatskom saboru koji predstavlja svoje biračko tijelo, a saborski zastupnici uživaju najvišu ustavnu i konvencijsku zaštitu slobode izražavanja i iznošenja svojih političkih stavova, ideja i ocjena”, navodi se u obrazloženju odbačaja kaznenih prijava.

Podsjećamo, incijativa branitelja grada Petrinje podnijela je u Državnom odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv Milorada Pupovca jer je, kako navode, ”povrijedio ugled Republike Hrvatske na način da je javno izvrgnuo ruglu i grubo omalovažio Republiku Hrvatsku i njezine branitelje”.

U kaznenoj prijavi petrinjski su branitelji naveli da imaju neosporan dokaz – javne izjave Milorada Pupovca u razdoblju 22. do 25. kolovoza sredstvima javnog priopćavanja i javnim medijima te zatražili odštetu u iznosu od 3 milijuna kuna.

Podsjetimo, Pupovac je u kolovozu ustvrdio kako Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu, kako tvrdi, važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge.

Tvrdio je kako je ono što “Hrvatsku izdvaja iz ostataka prostora bivše Jugoslavije, gdje slika, istina, nije najljepša, ali Hrvatska u tom pogledu preuzima vrlo neslavnu zastavu”.

Po njegovim riječima nesnošljivost i nasilje prema drugim narodima povezana je s pokušajem rehabilitacije ustaštva.

“One su tijesno povezane s povijesnim revizionizmom koji se u Hrvatskoj ogleda u tome da se pokušava rehabilitirati ustaški pokret i ustanoviti ga u novom europskom kontekstu, u novoj europskoj Hrvatskoj. U tome značajnu ulogu imaju pojedini članovi episkopata lokalne Katoličke crkve i klera općenito, imaju pojedine veteranske organizacije, pojedine političke stranke i nevladine organizacije koje su nastale uz tijesnu povezanost s episkopatom lokalne Katoličke crkve i nacionalne Katoličke crkve i političkih stranaka koje su s njima povezane kao njihovo političko krilo”, ustvrdio je čelnik vladajućeg SDSS-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list