Održana sjednica Vlade: niz zakona poslan u Sabor

Zagreb, 30.5.2019.- Redovita sjednica Vlade RH. Na fotografiji Gari Cappelli,Tomislav Ćorić. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila nekoliko konačnih prijedloga zakona. Među njima su tri konačna prijedloga zakona iz vodokomunalnog sektora, kojima želi postići ekonomičnost i efikasnost poslovanja javnih isporučitelja vodnih usluga i stvoriti pretpostavke za ujednačavanje cijena, odnosno uspostaviti jedinstvene cijene vode na jednom uslužnom području. Također je donijela izmjene uredbe za koncesije na turističko zemljište u kampovima za precizniju i učinkovitiju primjenu te uredbu o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu države, a, kako je kazao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomsilav Tolušić, njome se omogućava manjim gospodarskim subjektima i OPG-ima lakše dobivanje u zakup šumskog zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada: Izmjenama zakona ubrzava se parnični postupak

Među nekoliko konačnih prijedloga koje je Vlada uputila u saborsku proceduru su i izmjene Zakona o parničnom postupku, kojima je cilj ubrzanje tog postupka.

Ključnom promjenom ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuo je uvođenje oglednog spora koji će, rekao je, omogućiti da u cijelom nizu predmeta koji se temelje na sličnoj pravnoj osnovi mišljenje Vrhovnog suda postaje obvezno u svim tim predmetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova je i koncepcija revizije po dopuštenju, odnosno ona će se moći podnijeti samo ako Vrhovni sud to prethodno dopusti ili kada je to propisano zakonom (u slučaju radnih sporova, utvrđivanja očinstva i majčinstva, u povodu tužbi za zaštitu od diskriminacije, na temelju zakona o medijima – u povodu tužbi radi objave ispravka informacije).

Ministar posebno značajnim navodi stvaranje uvjeta za e-spis tako da će ubuduće svi sudionici postupka biti povezani i obvezni elektronički komunicirati sa sudom. “Tako ćemo doći do spisa bez papira, što će biti vrlo bitna promjena”, rekao je Bošnjaković.

Naglašava i jačanje instituta mirenja jer sud će moći u svim fazama uputiti stranke da spor riješe mirnim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Depolitizacija i decentralizacija državne uprave

U Sabor je upućen i konačni prijedlog zakona o sustavu državne uprave, a ministar uprave Lovro Kuščević naglašava da se njime omogućava provedba nekoliko reformskih mjera – depolitizacija državne uprave i daljnja profesionalizacija, decentralizacija, odnosno približavanje uprave sugrađanima i digitalizacija.

Depolitizacija će se postići, rekao je, jer će sadašnji pomoćnici ministara, njih ukupno 96, prestati postojati kao dužnosnici i ubuduće će biti ravnatelji uprava koji će se birati javnim natječajem. “Dakle, morat će zadovoljiti stručne i profesionalne kriterije za obavljanje dužnosti”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Decentralizacija i racionalizacija postići će se objedinjavanjem poslova državne uprave, odnosno povjeravanjem poslova ureda državne uprave županijama.

“Time ćemo uslugu približiti sugrađanima na terenu, no ne samo to, smanjit ćemo i broj državnih tijela s 52 na 32”, istaknuo je Kuščević dodavši da se zakonom uspostavlja i standard elektroničkog poslovanja u tijelima državne uprave.

S obzirom na ukidanje mjesta pomoćnika ministara, Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kojim se oni “izbacuju” iz zakona.

S obzirom na ustrojavanje Glavnog državnog inspektorata te Središnjeg državnog ureda za vatrogastvo, tim se zakonom utvrđuje da su glavni državni inspektor i glavni vatrogasni zapovjednik dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene uredbe za koncesije na turističko zemljište u kampovima za precizniju i učinkovitiju primjenu

Vlada je u četvrtak donijela izmijenjenu i dopunjenu uredbe o postupku, načinu i uvjetima za dobivanje koncesije na turističkom zemljištu u kampovima u suvlasništvu RH, kako bi precizirala što se smatra zauzetom površinom koja se navodi u formuli za izračun stalnog dijela koncesijske naknade, te radi učinkovitije primjene uredbe.

“Izmjene i dopune ove uredbe predložene su i zbog potrebe razrade kriterija izračuna promjenjivog dijela koncesijske naknade na osam skupina indeksa razvijenosti grada ili općine u kojoj se kamp nalazi, a sukladno odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne odnosno regionalne samouprave prema stupnju razvijenosti”, objasnio je na sjednici Vlade ministar turizma Gari Cappelli.

U uredbi se mijenja i rok do kojeg su trgovačka društva dužna platiti promjenjivi dio koncesijske naknade, sa 31. ožujka, na 31. svibnja, i to zbog, kako je kazao Cappelli, uzimanja u obzir zakonskog roka za izradu završnih financijskih izvješća što nije bilo uvaženo s dosadašnjom uredbom.

Cilj izmjena uredbe je otklanjanje zapreke za izračun promjenjivog dijela koncesijske naknade za korištenje turističkog zemljišta u kampovima, jer Ministarstvo turizma, kako stoji u obrazloženju prijedloga izmjena, nije u mogućnosti dalje ispostavljati račune za promjenjivi dio koncesijske naknade za korištenje turističkog zemljišta u kampovima sve dok se izmjenom uredbe ne provede usklađenje kriterija za izračun naknade prema indeksu razvijenosti grada/općine u kojoj se kamp nalazi u skladu s odgovarajućim skupinama razvijenosti u koje su razvrstane jedinice lokalne samouprave.

Obročna otplata za lakše plaćanje višemilijunskih iznosa

Također se na zahtjev trgovačkog društva uvodi i mogućnosti obročne otplate razlike koncesijske naknade, a koja može biti plativa u razdoblju od tri godine i u tri jednaka godišnja obroka, s time da svaki obrok dospijeva 30. rujna tekuće godine. Razlog za tu promjenu je, po riječima ministra turizma, ublažavanje mogućih posljedica na poslovanje trgovačkih društava nakon utvrđivanja točnih suvlasničkih omjera i okončanja postupka davanja koncesije.

“Zbog dugotrajnosti postupka očekuje se da će po okončanju tog postupka trgovačka društva biti u obvezi plaćanja višemilijunske razlike u koncesijskoj naknadi. Stoga će predložena obročna otplata ublažiti učinke koji u navedenoj situaciji mogu predstavljati znatno financijsko opterećenje za poslovanje kampova, a time će se izbjeći i eventualno smanjenje ili zaustavljanje investicija u turističkom sektoru”, stoji u obrazloženju prijedloga izmjena te uredbe.

Inače, ta je uredba prateći dokument Zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije iz 2010., čije se izmjene već godinama, zbog nemogućnosti primjene zakona u sektoru turizma traže i očekuju, a zadnje što je najavljeno da će taj zakon biti pripremljen ove godine.

Što se još mijenja izmjenom uredbe?

Izmijenjena uredba definira i da se zauzetom površinom smatra površina kampa koja nije procijenjena u pretvorbi društvenog poduzeća, a bila je dijelom kampa u trenutku pretvorbe.

Koncesijska naknada i dalje se sastoji od stalnog i promjenjivog dijela, pri čemu se stalni dio izračunava prema zauzetim kvadratnim metrima (m2) po formuli zauzeta površina u m2 puta koeficijent cijene m2, a koji iznosi 3 kune po m2.

Početni iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade iznosi pak 2 posto prihoda podnositelja zahtjeva-kampa ostvarenog u protekloj godini, a određuje se i prema razmjerno zauzetim metrima kvadratnim u odnosu na cjelokupnu površinu kampa, prema kriterijima opremljenosti kampa odnosno njegove kategorizacije od dvije do pet zvjezdica te s obzirom na indeks razvijenosti grada/općine u kojoj se kamp nalazi slijedom nove odluke o razvrstavanju koja je na snagu stupila početkom siječnja 2018.

U 2018. izdano računa za koncesijsku naknadu u iznosu od 28 milijuna kuna

Sukladno važećoj uredbi koncesijska naknada je zajednički prihod državnog, županijskog i gradskog/općinskog proračuna i uplaćuje se u iznosu od 60 posto u korist Fonda za turizam, a preostalih 40 posto u proračun županije i grada/općine na čijem se području nalazi kamp, svakome u jednakim dijelovima.

Na temelju takve raspodjele Ministarstvo turizma je u 2018. izdalo računa za koncesijsku naknadu (za stalni i promjenjivi dio) u iznosu od 28 milijuna kuna, od čega je 16,8 milijuna kuna prihod Fonda za turizam, a 11,2 milijuna kuna županija i gradova/općina.

Promjenjivi dio koncesijske naknade od tih izdanih 28 milijuna kuna iznosi 10 milijuna kuna, od čega je 60 posto prihod Fonda za turizam ili 6 milijuna kuna, a 4 milijuna kuna županija i grada/općine.

Očekivano povećanje koje proizlazi iz izmjena i dopune uredbe iznosi 0,8 posto, pri čemu se navodi i da se se sredstva iz Fonda za turizam razdjeljuju za razvoj turističke infrastrukture i očuvanja turističke resursne osnove prema programu kojeg donosi ministar turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.