Odvjetnik Pavlović o Šeksu i HDA: Iznošenje podataka o korisnicima i gradivu koje su rabili protivno je Zakonu

Foto: Fah

“Ako je zaista došlo do curenja podataka o korisnicima i gradivu koje su koristili ne radi se samo o kršenju propisa o radu arhiva i propisanih internih procedura već se radi i o postupanje protivno Zakonu o zaštiti osobnih podataka ali bi se moglo raditi i o kaznenom djelu odavanja službene tajne”, istaknuo je za Narod.hr odvjetnik Siniša Pavlović s kojim smo razgovarali o slučaju Jutarnjeg lista i Vladimira Šeksa, arhivima, i trenutnoj fazi sudskog procesa u Münchenu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

Dok Vlada u saborsku proceduru stavlja svoj prijedlog Zakona o arhivima, koji mnogi ocjenjuju „korakom unazad“ u odnosu na Mostov Zakon kojega je Sabor izglasao u svibnju ove godine, ovih dana pratimo i neobična događanja vezana uz gradivo Hrvatskog državnog arhiva za koje se sumnja da je nelegalnim putem došlo na uvid Vladimiru Šeksu.

Odvjetnik Pavlović o Vladinom prijedlogu Zakona o arhivima: Dosjei mnogih koji su surađivali s Udbom neće biti dostupni!

Povjesničar Davor Marijan o presudi šestorki: Ne postoji nijedan dokaz da se Herceg-Bosna htjela pripojiti Hrvatskoj

Nakon što je Jutarnji list prošloga tjedna objavio dokumente koji donose podatke o nekadašnjoj povezanosti Šeksa i tajne službe SFRJ (članci pod naslovom: „Svi detalji dosad nepoznatog dossiera iz 70-tih godina…“ i „Ekskluzivno doznajemo: nepoznati dossier najdugovječnijeg hrvatskog političara“), Šeks je, tvrdi Jutarnji, mimo zakona i procedure, od HDA dobio na uvid sve dokumente koje je novinar netom prije pregledavao.

Jutarnji se s pitanjem kako je moguće da su nadležni u HDA postupili mimo propisa obratio ravnatelju Hrvatskog državnog arhiva, Dinku Čuturi, a jučer je također naveo kako je s istim pitanjem pokušao doći do ministrice kulture.

Ova je tema bila povod za razgovor sa Sinišom Pavlovićem, odvjetnikom Gizele Đureković na suđenju protiv Perkovića i Mustača u Münchenu, a s njime smo razgovarali i o trenutnoj fazi tog sudskog procesa te o Perkovićevom gubitku spora u kojem je od države tražio da pokrije troškove njegove obrane.

Jutarnji tvrdi: Šeks protupravno dobio na uvid sve dokumente koje je novinar pregledao o njemu u Arhivu

Narod.hr: Jutarnji list u članku pod naslovom “Kako su dosjei iz arhiva došli do Vladimira Šeksa” navodi da je Vladimir Šeks protupravno i mimo procedure, dobio na uvid dokumente iz Hrvatskog državnog arhiva. Povod za uvid u te dokumente bili su podaci iz njih koje je prethodno objavio Jutarnji list, a Vladimir Šeks ih je, kažu, u HDA dobio na uvid na temelju usmene zamolbe. Jutarnji tvrdi kako su pri tome “nadležni u HDA za njegov privatne potrebe krenuli u provjeru podataka svojih korisnika” te su mu na uvid dostavili dokumente koje je prethodno njihov novinar koristio.

Je li riječ o kršenju procedure i možete li nam prokomentirati cijeli taj slučaj?

Odvjetnik Pavlović: Ako je zaista došlo do curenja podataka o korisnicima i gradivu koje su koristili ne radi se samo o kršenju propisa o radu arhiva i propisanih internih procedura već se radi i o postupanje protivno Zakonu o zaštiti osobnih podataka ali bi se moglo raditi i o kaznenom djelu odavanja službene tajne. U svakom slučaju, mislim da je potrebno i interno, od strane ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva kao odgovorne osobe, i postupanjem nadležnih tijela, prije svega Ministarstva kulture ali i nadležnog državnog odvjetništva, utvrditi što se dogodilo, postoji li protupravnost, kakvog karaktera i tko ju je eventualno počinio, ali i na čiji poticaj.

Činjenica je da Hrvatski državni arhiv, kao i ostali arhivi, prikupljaju gomilu osobnih podataka o svojim korisnicima i još i dodatno bilježe pristup svakog korisnika svakom dijelu zatraženog arhivskog gradiva.

Osobno mislim i na to sam već upozoravao u nekoliko navrata da se osobni podaci korisnika prikupljaju jednim dijelom posve nepotrebno i bez valjane pravne osnove. Za potrebe arhiva dovoljni su ime i prezime te OIB korisnika i ne vidim ni osnovu ni svrhu prikupljanja dodatnih osobnih podataka.

Što se tiče samih podataka o tome tko je i kada koristio koje gradivo, prikupljanje tih podataka ima podlogu u propisima kao i svoju svrhu jer je to dio mjera sigurnosti da gradivo ne bi bilo oštećeno ili otuđeno. Ali to nikako ne znači da u te podatke smije imati uvida bilo tko osim uskog kruga ovlaštenih osoba arhiva koje to po prirodi svojeg posla moraju znati. U tom smislu, ako je netko iz arhiva bilo kome pa i Vladimiru Šeksu na njegov zahtjev otkrio podatke koje sve osobe su koristile neko gradivo, takvo je otkrivanje protupravno.

Dakle, nije protupravno ni prikupljanje podataka o tome što je netko koristio, pa čak niti davanje kopija dosjea bilo kome jer su dosjei slobodni svakome za pregled, ali jest protupravno dostavljanje podataka neovlaštenim osobama o tome tko je, što i kada pregledavao u arhivu. O kojem razmjeru protupravnosti se radi ostaje za utvrditi po nadležnim tijelima i to nije moguće reći temeljem novinskih izvještaja.

Narod.hr: Nedavno je objavljeno kako je Josip Perković izgubio spor na hrvatskom sudu u kojem je od države potraživao naknadu troškova njegove obrane. Kako komentirate ta Perkovićeva potraživanja, kao i žalbu koju je na tu odluku najavio njegov odvjetnik Nobilo?

Odvjetnik Pavlović: Svatko, pa i Zdravko Mustač i Josip Perković, ima pravo podnijeti tužbu i postaviti neki imovinski zahtjev. Drugo je pitanje ima li osnove za takav zahtjev i hoće li sa zahtjevom uspjeti.

Samu presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu ne mogu komentirati jer je nisam vidio niti je gospođa Đureković na bilo koji način umiješana u taj postupak.

Ono što ipak izaziva malu zbunjenost jesu dijelovi medijskih izvještaja koji navode da je Josip Perković odbijen sa svojim zahtjevom jer da bi “to bilo protivno moralu društva s obzirom na to da država nije dala nalog za Đurekovićevo ubojstvo“. Iako ne mogu biti siguran koliko je ta formulacija točno prenesena, a još manje kakav je kontekst takve tvrdnje, treba podsjetiti da je presudom Visokog zemaljskog suda u Münchenu nedvojbeno utvrđeno da je ubojstvo Stjepana Đurekovića bio akt državnog terorizma i da optuženici, koji su nepravomoćno osuđeni za pomaganje u ubojstvu, nisu djelovali kao privatne osobe iz nekih svojih privatnih pobuda već kao ovlašteni dužnosnici službe državne sigurnosti.

Narod.hr: U kojoj fazi se nalazi proces protiv Perkovića i Mustača na sudu u Münchenu i kada se očekuje pravomoćna presuda?

Odvjetnik Pavlović: Trenutno još traje postupak po izjavljenoj žalbi obiju obrana i procjenjujemo da bi odluka Saveznog suda SR Njemačke mogla biti donesena u narednih nekoliko mjeseci. Preciznije od toga vam nažalost ne mogu reći.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.