Agrokor: Oko čega je zapravo svađa između dobavljača i uprave Fortenove?

Zagreb, 04.07.2018 - U dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu održava se ročište na kojem vjerovnici Agrokora glasaju o nagodbi. Pozvani su svi vjerovnici, pri čemu ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati. Na slici Fabris Peruško. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

U srpnju prošle godine vjerovnici Agrokora, danas poznatog kao Fortenova, potpisali su povijesnu nagodbu, čime je okončana državna intervencija u najvećoj domaćoj kompaniji. Nagodba je sklopljena s velikom većinom glasova, a odnosi između dobavljača i Fortenove ušli su u idilično razdoblje u kojem se isporučena roba plaća u rokovima. No mir nije dugo trajao, a ovih dana dobavljači su zaprijetili zbog isplate graničnog duga te su optužili Fortenovu za kršenje nagodbe.

Samo dan nakon što je DORH pustio optužnicu protiv odgovornih osoba u kompanijama koje su bile dobavljači Agrokora i koje su tijekom ere Ivice Todorića navodno potpisivale lažne mjenice kojima se izvlačio te upumpavao novac u već tad posrnuli koncern dobavljači su ponovno digli hajku – navode da Fortenova ne poštuje nagodbu i da im nude samo pet milijuna eura od obećanih 17,5 milijuna eura graničnog duga.

No što je to uopće granični dug, kada je i kako nastao? Cijela ta priča uopće nije složena: riječ je o dugu prema dobavljačima koji je nastao do 10. travnja 2017., kada je Ivica Todorić potpisao bezuvjetnu kapitulaciju koju je diktirao ‘lex Agrokor’, a koji dospijeva nakon tog datuma, piše tportal.

Već u startu granični dug izazvao je obračune između dobavljača i tadašnjeg povjerenika Ante Ramljaka. Potonji je mislio da dug koji je nastao nakon 10. travnja, a dospijeva na naplatu iza 10. travnja, ima elemente ‘starog’ duga koji je natukao Ivica Todorić. Dobavljači su naravno tvrdili da je taj dug ‘novi’ i da ga treba servisirati početkom izvanredne uprave.

Skandale su lani izazvale vijesti da je Agrokor nekim dobavljačima isplatio dio graničnog duga dok drugima nije, a nakon nekoliko rundi ratovanja oko duga, dolaskom novog povjerenika Fabrisa Peruška, o toj se temi više nije puno govorilo. Danas je poznato to da je graničnog duga ostalo oko 80 milijuna eura.

>Ivica Todorić nakon podizanja optužnice: ‘Nikad nisam čitao ugovore, gradio sam Hrvatsku’

>(VIDEO) Dr. sc. Andrej Grubišić: ‘Ekonomija u realnim terminima danas nije ništa puno veća nego što je bila prije 10 godina’

>https://narod.hr/hrvatska/todoric-objavio-iskaz-direktora-alixpartnersa-uskoku-potvrdeno-da-je-borg-radio-na-otimanju-agrokora

>Dr. sc. Andrej Grubišić: Ukidanje svih subvencija u Hrvatskoj ne bi prouzročilo kaos već bi samo dovelo do nezadovoljstva interesnih skupina

>Kome će pripasti Agrokorova zemljišta u Slavoniji i Baranji?

>Dr. sc. Andrej Grubišić: ‘Ne dvojim da će recesija doći i da je Hrvatska ranjivija nego što je bila 2007.’

No, dobavljači tvrde da su s Fortenovom dogovorili to da će im ove godine biti isplaćeno 17,5 milijuna eura graničnog duga. Fortenova im nudi pet milijuna eura. Zašto? Zato što su nagodbom, kažu u Fortenovi, unaprijed utvrđene kamate i vraćanje graničnog duga u skladu s mogućnostima.

Formulacija ‘u skladu s mogućnostima’ u prijevodu znači ‘vratit ćemo vam onoliko koliko poslovni rezultati Konzuma dozvole’, a da budemo skroz precizni, nagodbom vjerovnika utvrđeno je da se dobavljačima u idućih pet godina isplati 70 milijuna eura graničnog duga s kamatama, ali ako operativna dobit Konzuma bude iznad 38,8 milijuna eura, što ona sada prema svemu sudeći nije.

U rovovskom ratu dobavljača i Fortenove dobavljači podsjećaju da su podržavali Agrokor i Konzum kada je bio na rubu propasti, kada su dostavljali svježu robu iako nije bilo izvjesno da će im ona biti plaćena. U Fortenovi kažu pak da je sve po zakonu i da se nagodba poštuje, ali eto, nema novca onoliko koliko bi dobavljači htjeli, tj. ne mogu ubijati kravu radi jedne šnicle.

Novi detalji u ovom ratu bit će poznati u poslijepodnevnim satima, kada završi sastanak dobavljača: oni se spremaju glasovati protiv novog kredita Fortenovi kojim bi se trebao refinancirati stari roll-up kredit od 1,1 milijarde eura, iskorišten za stabiliziranje poslovanja. Dobavljači u Privremenom vjerovničkom vijeću imaju dva glasa, od ukupno pet, pa njihov glas protiv zapravo ne može donijeti prevagu jer će preostali članovi vijeća – veliki vjerovnici i bankari – glasati za novi roll-up.

Po završetku današnjeg sastanka dobavljača prokuristica Kraša Marica Vidaković izjavila je kako se s Fortenovom može razgovarati o točnoj dinamici isplate duga, ali i da traže da im se kaže kada i kako će ga isplatiti. ‘Nagodba je za nas Sveto pismo, za sve drugo postoje pravni lijekovi’, zaprijetila je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/tportal