Otkrivene nepravilnosti u MVEP-u za mandata Vesne Pusić: Pročitajte što se radilo!

Foto: fah

Državna revizija utvrdila je nepravilnosti u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za mandata Vesne Pusić vezane uz isplate prema ugovoru o djelu. Od 2013. do kraja prošle godine administrativnoj tajnici zaposlenoj u Ministarstvu isplaćeno je gotovo 300 tisuća kuna bruto preko ugovora o djelu za poslove koje je trebala obavljati u sklopu redovitog rada. Državna revizija dostavit će izvješće DORH-u i Saboru, navodi HRT.

Za te poslove sa zaposlenicom Ministarstva nisu se smjeli zaključivati ugovori o djelu. To je po zakonu? To je po Zakonu o državnim službenicima. Dakle, oni su time prekršili zakon? Da, tako je. Mi smo to naveli u izvješću”, rekla je pomoćnica glavnoga državnog revizora za odnose s javnošću Biserka Čoh Mikulec. Dodala je kako je Ministarstvo vanjskih poslova prihvatilo njihov nalaz te potvrdili kako će postupiti po Zakonu o državnim službenicima.

Ovaj nalaz Vesna Pusić nije željela komentirati, nego je samo rekla da nije vidjela nalaz Državne revizije, no ako u njemu navedeno stoji, da je tajnica sve to i zaslužila.

“Za te poslove sa zaposlenicom ministarstva nisu se smjeli zaključivati ugovori o djelu. To je po Zakonu o državnim službenicima”, rekla je pomoćnica glavnoga državnog revizora za odnose s javnošću Biserka Čoh Mikulec.

Na pitanje novinarke “Dakle, oni su time prekršili zakon?” odgovorila je: “Da tako je. Mi smo to naveli u izvješću”. Dodala je kako je Ministarstvo vanjskih poslova prihvatilo njihov nalaz te potvrdili kako će postupiti po Zakonu o državnim službenicima.

Zanimljivo je da Vesna Pusić iza sebe vuče brojne repove.

 Jesu li brat i sestra, Zoran i Vesna Pusić, u sukobu interesa?

Podsjetimo, donesena je odluka o pokretanju postupka jedino u slučaju Vesne Pusić za vrijeme dok je obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova, i to zbog propusta da se izuzme iz donošenja odluke o dodjeli novca organizacijama civilnog društva.

Naime, novčana sredstva u iznosu 248.992, 80 kuna dodijeljena su udruzi Dokumenta Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba. Funkciju predsjednika Upravnog odbora udruge obavlja Zoran Pusić brat dužnosnice.

Nekima je dopušteno ono što drugima nije

Podsjetimo, u Ministarstvu vanjskih poslova s Vesnom Pusić na čelu nije se štedjelo, a izašno je financiralo i djelovanje organizacija civilnoga društva iznosom od 1.884.084,16 kuna početkom prosinca 2014. Među organizacijama čiji se projekti financiraju, uz Centar za mirovne studije, Gong, i BABE, našla se i Documenta-centar za suočavanje s prošlošću. Za projekt pod nazivom “Izgradnja kapaciteta ukrajinskih OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava” Documenti je od strane ministarstva kojim dodijeljeno 248.992,80 kuna.

Pokrenut postupak o sukobu interesa za Vesnu Pusić

Predsjednik Upravnog odbora Documente je Zoran Pusić, brat bivše ministrice, a uz njega, članovi odbora su i Živana Heđbeli, Pero Jurišić te Goranka Lalić. Voditeljica Documente je Vesna Teršelič.

“Ministrica apsolutno nije u sukobu interesa jer je odluka donesena na temelju samostalne ocjene povjerenstva s unaprijed određenim kriterijima”, tvrdili su tada iz Ministarstva. Kazali su kako je proveden natječaj i da je projekte izabralo povjerenstvo iz raznih tijela državne uprave. „Odabrali su osam najboljih od 23 pristigla projekta, a nitko se nije žalio.“

DVOSTRUKI KRITERIJI: Kad Vesna Pusić optužuje Hrvatsku za agresiju i žrtve silovanja šalje na gay paradu – nije problem…

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt