Otvoreno: Saborska većina je stvorena, čeka se odluka o mandataru

Bio je ovo dan nevjerojatnih preokreta: prijepodne je dogovor koalicije Hrvatske raste i Mosta nezavisnih lista još vrijedio, a do kraja dana Domoljubna koalicija i Most odnijeli su na Pantovčak 78 zajedničkih potpisa predsjednici Republike. U emisiji HRT-a Otvoreno gostovali su Damir Jelić (potpredsjednik HDZ-a), Peđa Grbin (saborski zastupnik SDP-a), prof. Dr. Sc. Ivan Šiber (politički analitičar), Tihomir Dujmović (kolumnist Slobodne Dalmacije) i Mato Palić (ustavni stručnjak).

“Sada traju razgovori, znat će se više sutra“, odgovorio je na pitanje o budućem mandataru vlade, Damir Jelić ne želeći dalje spekulirati imenima mogućeg stručnog, nestranačkog premijera. Jelić je rekao kako očekuje da će se stvoriti stabilna većina s više od osamdeset zastupnika. Osvrnuo se na stav svoje koalicije u pregovorima s Mostom. “Zadnje pismo koje je Domoljubna koalicija napisala, s tim pismom se ide u oporbu“, napomenuo je Jelić kako se time možda prvi put u političkoj povijesti reklo “ne“ jer se znalo da to nije dobro za hrvatske građane.

“Mandatar mora biti hrabar i odlučan, i političar, i gospodarstvenik. Moguće je sve to ali ne nužno. Gledajte, u ovom trenutku kada je narodu dosta svega i u iščekivanju ne bi bilo primjereno spominjati imena, ne sudjelujem u tim razgovorima. Očekivanja jesu da bi to trebala biti stabilna većina, no ne bi o brojkama, preko osamdeset”, rekao je Jelić.

Damir Jelić 22 prosinca 2015 Otvoreno

Peđa Grbin rekao je kako su danas dobili jedan odgovor i mnogo pitanja. “Odgovor od gospodina Petrova da su vrata za koaliciju Hrvatsku raste zatvorena“, kazao je Grbin koji smatra da je smiješno što se u 24 sata pokušava naći osobu koja će biti premijer i ustvrdio da je koalicija Hrvatska raste jasno istaknula kandidate za koje smatraju da imaju legitimitet – Zorana Milanovića, a kasnije i Božu Petrova. Komentirao je i optužbe o prijetnjama nekim saborskim zastupnicima: “USKOK je utvrdio da nema temelja kaznenog djela!”

Peđa Grbin 22 prosinca 2015

Tihomir Dujmović istragu USKOK-a smatra skandaloznom i sramotnom. “Osam dana su time kontaminirani pregovori“, dodao je Dujmović. “Milanovićeva teza ‘zašto bi mi to radili’ može se okrenuti da se pita i zašto bi Božo Petrov odbacio sve što mu je bilo ponuđeno“, komentirao je Dujmović teze da Milanovićev pritisak na zastupnike u ovoj fazi ne bi bio logičan jer je bio u zadnjoj fazi dogovora. Dujmović smatra da je koalicija Hrvatska raste pristala na sve zahtjeve Mosta, kako bi u nekom trenutku kasnije u vlasti mogli razbiti Most i nastaviti biti u vladi samo s dijelom zastupnika.

Tihomir Dujmović 22 prosinca 2015

“Apsolutno je sve čisto i legitimno, očito je stvorena parlamentarna većina“, opovrgnuo je Mato Palić sumnje u legitimnost potpisa. “Sedamdeset osam potpisa je koncentrirano i pokazano predsjednici i preostaje samo donijeti odluku tko je mandatar“, rekao je Palić dodavši da budući mandatar ima trideset dana za sastavljanje i predstavljanje vlade.

“Otkrivaju se identiteti ljudi to ne bi niti jedna normalna država radila. Tragikomično je da ste došli do toga”, replicirao je Jelić Grbinu.

“Niti u jednoj normalnoj zemlji USKOK ne ispituje za vrijeme pregovora. Tko će sad platiti ceh ove sramote, zahvaljujući Pupovčevim izjavama policija je bila primorana krenuti u istragu”, naglasio je Dujmović.

“Ova priča me podsjeća na jedan stari vic, Hrvatska ipak u nekim dijelovima povijesti je smiješna zemlja. Koji je interes kada je sve dogovoreno da se onda radi pritisak? To su neozbiljne stvari”, rekao je Šiber.

Ivan Šiber 22 prosinca 2015

“Ovdje ima puno ludih, puno zbunjenih, a normalnih nigdje“, komentirao je Ivan Šiber aktualnu situaciju i napomenuo kako mu je ideja Mosta simpatična – pokazali su kako se može sjesti za stol, pregovarati s obje strane… “No oni su se u toj svojoj mesijanskoj ulozi malo izgubili“, rekao je Šiber tvrdeći da su bespotrebno inzistirali na (nemogućoj) tripartitnoj vladi, što je dovelo do lutanja. “Ne mogu se oteti dojmu da je Petrov i Most pod velikim pritiskom i javnosti i neformalnih društvenih skupina“, dodao je u dužem izlaganju.

Dujmović se nadovezao na Šibera.

“Razumijem da Šiber kao dugogodišnji član Saveza komunista Hrvatske i prijatelj Ivice Račana gleda s jedne strane na problem drugačije i to je legitimno. Imamo na stolu ozbiljnu optužbu gospodina Petrova, to je jedina tema koju treba raspetljati. Danas sam pratio sve medije, kako su napali Petrova, to nije viđeno zadnjih 25 godina. To je žalosno, to je razvoj hrvatskog društva. Milanovićeva teza zašto bi to oni radili, zašto bi odustao, koji je njegov motiv da sve to odbaci da to ne želi raditi. Evidentno se dogodilo nešto da odbaci sve što su se dogovorili i krenuli u nove pregovore”, istaknuo je Dujmović.

Ivan Šiber i Peđa Grbin 22 prosinca 2015 1

“Ja sam poštena komunjara, imao sam drugačije stavove od Račana. Pitate zašto Petrov to čini, vrlo vjerojatno jer je pod pritiskom. Zadržimo se na tome, a ne na mojim stavovima o životnim programima. Mogu uzeti vaše tekstove, a vi moje, pa ocjenjujmo”, odgovorio je Šiber.

“Božo Petrov se prepao da će doći do podjele”, naglasio je Dujmović.

“Ja bih napravio jedan most prema poštenoj komunjari i rekao da se slažemo. Ako pratite Domoljubnu koaliciju od starta smo govorili da to ne može ići. Ono što me muči, sva četvorica ćemo se složiti da će doći trenutak da ćemo htjeti znati sve”, napravio je usporedbu Jelić.

“Ovo licitiranje brojkama je smiješno i iritiramo građane. Broj nezaposlenih danas je 40 tisuća manji, a broj zaposlenih je veći i to vidite na izvještaju DZS-a. Jučer je gospođa Šuica rekla pregovori se nastavljaju ali ne na onaj način na koji ste mislili, danas smo vidjeli kako je to mislila. Došlo je pismo iz crkve, ne možemo to negirati. Mi smo čuli od njih što oni traže, htjeli su određene sektore, gledajte tražili su jako puno, imamo programe reforme idemo to napraviti, tražili su mjesto guvernera i premijera. O svemu smo razgovarali, trebali smo danas ići kod Predsjednice i tražiti još par dana da se usuglasimo oko mandatara i to je trebao biti Božo Petrov. Nije bilo moguće da Milanović bude premijer jer nije imao podršku, nismo htjeli predsjednika Vlade nekoga za koga nitko nema pojma. Mi danas imamo natječaj za predsjednika Vlade koji traje 24 sata”, ponovio je Grbin.

“Nevjerojatno je da svih sedam ministarstava sve dogovoreno u kratkom vremenu. Pod svaku cijenu pristati na sve, da se izbije mogućnost novih izbora. Jedna ideja je bila pregovarati i dati sve što treba i paralelno razgovarati sa zastupnicima, to je Božo Petrov prepoznao. Date mi mjesto premijera i sve što želim, naravno da mu je zazvonilo, sve mu dajete u pola sata”, prokomentirao je Dujmović.

Palić je ponovio nastavak političke situacije ukoliko se ne oformi vlada.

Mato Palić 22 prosinca 2015

“Ukoliko se ne oformi vlada, ako nitko ne skupi većinu predsjednica raspisuje nove izbore. Moguća je varijanta da se Sabor ne može konstituirati pa idemo na izbore. Nakon što je odluka donesena o povjeravanju mandata, ima trideset dana, i mandatar ne ispuni svoje obveze, ona može dati nekom drugom mandat i još čekati 30 dana. Predsjednica ne mora čekati nužno da prođe 60 dana i nije se iskristalizirala većina, i ako nakon 45 dana nitko nije blizu formiranja Sabora, ona ne mora čekati više”, rekao je Palić.

“Ponavljam, zadnje pismo koje je Domoljubna koalicija napisala, jasno smo rekli da bi išli u oporbu, sada se slaže hrvatska Vlada, treba odlučiti da se jasno vidi da se s jednim moglo dobiti odgovornost i fotelje i to da nije izrečeno jer nije bilo dobro za naše građane. Sve što Grbin govori lijepo zvuči, no to su bile izjave koje su rečene pod pritiscima. Ja bih ovdje više govoio o reformama i okrenuo se budućnosti”, rekao je Jelić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: snimka zaslona