Grabar-Kitarović: Povjeravam mandat za sastavljanje vlade Tihomiru Oreškoviću, konstituirajuća sjednica Sabora 28.12.

foto HINA/ Denis CERIĆ /dc

“Prošla sam peti i posljednji krug konzultacija za povjerenje mandata osobi koja uživa povjerenje većine osmog saziva Sabora. Tihomir Orešković uživa povjerenje 78 zastupnika, što je dokazao potpisima. Sukladno ustavnim ovlastima, povjeravam mu mandat za sastav nove, 13. vlade RH”, rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nakon završetka konzultacija, navodi HRT.

Konstituirajuću sjednicu Sabora Grabar-Kitarović sazvala je za ponedjeljak 28. prosinca.

“Uložit ću sve svoje znanje i trud da počnemo rješavati probleme, pozivam sve da me u tome podrže. Današnja Vlada nema sto dana na raspolaganju, pa to i ne tražim. Želio bih da služimo hrvatskim građanima, da zajedno radimo kako bi sutra bilo bolje nego danas, hvala vam”, rekao je kratko mandatar Orešković.

18,10 sati

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić, koja je u ime koalicije Hrvatska raste bila na konzultacijama kod predsjednice Republike, rekla je u srijedu da se trebaju raspisati novi izbori ako Domoljubna koalicija i Most nemaju potrebnih 76 potpisa za Tihomira Oreškovića kao mandatara.

“Do sad nitko nije pokazao 76 potpisa jer su u utorak predsjednici HDZ-a i Mosta, Tomislav Karamarko i Božo Petrov, kod predsjednice Republike došli zajedno, pri čemu je Petrov imao 15 potpisa za sebe, a Karamarko je imao 63 potpisa za sebe”, kazala je Pusić. Navela je da je po tom pitanju Ustav jasan – ako se netko pojavi sa 76 potpisa za jednu osobu, onda predsjednica Republike toj osobi treba dati mandat.

Ako se, kaže Pusić, pojavi situacija da Petrov i Karamarko donesu potpise svaki za sebe, nakon takve nedopustive situacije, i u zadnjih mjesec i pol, Hrvatska bi trebala ići na nove izbore. “Tko god sastavi vladu i parlamentarnu većinu na taj način, imat će vrlo velikih problema s legalitetom i autoritetom”, ocijenila je.

No, ako Domoljubna koalicija i Most imaju zajedničke potpise za Tihomira Oreškovića, onda će Orešković dobiti mandat i pokušati sastaviti Vladu i parlamentarnu većinu.

Pusić je rekla da i predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović očekuje najmanje 76 potpisa za jednu osobu, a u suprotnom trebaju biti novi izbori.

Pusić, uz koju je bio predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, rekla je da su na konzultacije došli u ime cijele koalicije Hrvatska raste.

18,00 sati

Tihomir Orešković sa čelnicima Domoljubne koalicije i Mosta stigao je u 17,40 sati na Pantovčak gdje će mu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dati mandat za sastavljanje Vlade ako dokaže da za to ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika.

Prema Ustavu, predsjednica Republike, naime, dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Orešković tako treba predsjednici Grabar Kitarović s najmanje 76 potpisa dokazati kako ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar za sastavljanje Vlade.

Čelnik Mosta Božo Petrov i prvi čovjek Domoljubne koalicije, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jučer su, u četvrtom krugu konzultacija na Pantovčaku, predsjednici donijeli 78 potpisa kao dokaz da imaju saborsku većinu, a danas su izvjestili da će Orešković biti mandatar.

Dobije li Orešković mandat za sastavljanje Vlade – 46 dana nakon održavanja parlamentarnih izbora u kojima je nekoliko puta došlo do obrata u tome tko će s kime sastaviti saborsku većinu – Hrvatska ulazi u drugu fazu sastavljanja zakonodavne i izvršne vlasti, odnosno treba se konstituirati Hrvatski sabor koji mora potvrditi mandatara i Vladu.

Orešković je do sada bio član Nadzornog odbora Plive Hrvatske, rođen je 1966. godine u Zagrebu, 1989. godine diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave.

17,00 sati

Predsjednik Narodne stranke – reformista Radimir Čačić rekao u srijedu na konzultacijama kod predsjednice Republike kako su spremni razmotriti opciju da podrže nestranačkog mandatara, Hrid nije dao bianco potporu, dok će stranka Milana Bandića podržati mandatara Domoljubne koalicije i Mosta.

 Čačić je rekao da su otvoreni za razgovor u svakoj mogućoj formi, a ako budu u oporbi, bit će konstruktivna oporba. Na informacije da će nestranački mandatar biti Tihomir Orešković kazao je kako je on, po njegovu iskustvu, vrlo uspješan menadžer u naponu snage. Dodao je i da ga dobro poznaje jer ga je upoznao na zajedničkom projektu izgradnje tvornice za Plivu. Drži kako Orešković nema političkog iskustva pa će mu u tome trebati potpora ostalih, a da će mu političku legitimaciju osigurati koalicija Domoljubne koalicije i Mosta. Također dodaje da će Orešković ovisiti o političkim odlukama koalicije koja ga podržava te neće biti neovisan.

Da je njega netko pitao, Čačić bi, kaže, istaknuo  ime Ivice Mudrinića koji zna sve o tome što je hrvatska država – bio je ministar u vladi, uspješan gospodarstvenik a nestranački je čovjek. “Došao je iz HDZ-a,  ali već 15 godina nije stranački čovjek”, dodao je.

Zastupnica Hridi Gordana Rusak rekla je da kod predsjednice Republike nisu mogli dati bianco mandat bez da su vidjeli program. Njezina stranačka kolegica Irena Petrijevčanin Vuksanović dodala je pak da će njihova stranka biti u oporbi te se nikome nisu obećali.

Potvrdivši kako je kod predsjednice Repunblike rekao da će podržati Oreškovića za mandatara, Bandić je istaknuo da ga podržava jer misli da će Orešković sa svojim timom “napraviti nešto za Hrvatsku”. “Dao Bog da konačno krenemo raditi”, dodao je te poručio kako želi da i država jednog dana ima standard Grada Zagreba.

Bandić je u veselom razgovoru s novinarima rekao i da će njegov klub saborskih zastupnika biti “mali vlakić” jer će, kaže, imati više od tri člana. No, nije želio izlaziti s imenima. “Imamo više od tri već sada, ali sve ćete čuti”, kazao je Bandić novinarima.

16,15 sati

Petoro zastupnika nacionalnih manjina po završetku petog kruga konzultacija na Pantovčaku izjasnilo se u srijedu poslijepodne da još uvijek nemaju stajalište hoće li podržati mandatara Vlade.

“U ovom trenutku ne bismo mogli imati stajalište. Ne poznamo ga, prvi put čujemo za to ime, razgovarat ćemo, vidjeti hoće li se nešto do 18 sati promijeniti”, rekao je Radin te dodao da zajedničkim dolaskom pokazuju da imaju usuglašen pristup.

15,00 sati

U tijeku je posljednji peti krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Šest zastupnika nacionalnih manjina prvi put su na konzultacije došli zajedno i ovaj put svoje potpise nisu dali nikom, javlja HRT.

Ako bude usuglašenog prijedloga za mandatara, vidjet ćemo kakve su pretpostavke u interesu političke stabilnosti. Došli smo zajedno kako bismo pokazali poziciju koju smo držali sve vrijeme, rekao je Milorad Pupovac. Čuli smo ime mandatara, prvi put čujemo za to ime. Razgovarat ćemo i vidjeti, dodao je Furio Radin.

Pred nama je treći mandat da bismo mogli biti partner vlasti, i bili smo uvijek među najpouzdanijim partnerima. Ovo sadašnje ne doprinosi stabilnosti, nema jamstva, kazao je Pupovac i izrazio zadovoljstvo kvalitetom razgovora s predsjednicom. Ime mandatara, kažu, saznali su sasvim slučajno.

Zastupnica nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj s predsjednicom će obaviti telefonski razgovor. Mirko Rašković neće doći i ispričao se, a također i Stipe Petrina i Vilibor Sinčić. Umjesto Drage Prgometa doći će dvije zastupnice iz Hrida. Boris Miletić će također konzultacije obaviti telefonski.

Koalicija Hrvatska raste doći će na konzultacije u 17 sati, a Most i Domoljubna koalicija zajedno će doći na Pantovčak u 17,30.

Da imaju potporu saborske većine hrvatskoj predsjednici su dokazali prvi čovjek Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko te čelnik Mosta Božo Petrov u utorak poslijepodne. Prethodno je Most odustao od pregovora s koalicijom Hrvatska raste zbog, kako su izvijestili, vrbovanja koji su iz te koalicije vršeni na pojedine izabrane zastupnike Mosta u trenucima kada su te dvije strane već pregovarale o sastavljanju saborske većine i Vlade.

Konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka i izabranim saborskim zastupnicima na Pantovčaku počele su popodne i predviđeno je da će trajati do 18,30 sati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h/hrt
Photo: fah, snimka zaslona