Petir i veleposlanik Izraela o unapređenju suradnje u poljoprivredi, navodnjavanju i trgovinskoj razmjeni

veleposlanik
Foto: Marijana Petir

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir primila je u četvrtak u zgradi Hrvatskog sabora veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilana Mora.

Glavne teme razgovora bile su vezane uz unapređenje bilateralnih odnosa Hrvatske i Izraela u sektoru poljoprivrede, navodnjavanja, trgovinske razmjene poljoprivredno prehrambenih proizvoda te jačanja suradnje u razmjeni dobrih praksi i iskustava u ovom polju.

Veleposlanik Mor govorio je o iskustvima koja Izrael ima u primjeni visokorazvijenih tehnologija i znanja u upravljanju poljoprivrednom proizvodnjom, a koja su usko vezana uz ekonomično iskorištavanje resursa, prvenstveno vode, a posredno i uz zaštitu prirode i okoliša. Ova znanja Izrael je voljan podijeliti s hrvatskim poljoprivrednicima s ciljem podizanja stupnja produktivnosti hrvatske poljoprivrede, te je u tom smislu već uspostavljena suradnja na projektu navodnjavanja u Virovitičko-podravskoj županiji, a izraelska strana zainteresirana je za takav vid suradnje i u drugim županijama.

Hrvatska trenutno navodnjava oko 2,5% obradivih poljoprivrednih površina. U ovom programskom razdoblju sustavi se financiraju iz Programa ruralnog razvoja (17 projekata navodnjavanja na površini od 7 000 hektara, u vrijednosti od gotovo 670 milijuna kuna), dok je u nacrtu Strategije razvoja poljoprivrede do 2030. godine planirano pod navodnjavanje staviti još 25.000 ha. Poznato je i da Država Izrael lider u svijetu u primjeni know-how poljoprivredne proizvodnje (staklenička proizvodnja i pripadajuća oprema, plantažno maslinarstvo i proizvodnja citrusa) za što su zainteresirani predstavnici hrvatskog proizvođačkog sektora.

>(FOTO) Novi veleposlanik Izraela Ilan Mor prvi službeni posjet izvan Zagreba posvetio Vukovaru; Memorijalnom groblju i Ovčari

Petir je istaknula kako je šećer glavni hrvatski izvozni proizvod te je predložila veleposlaniku Moru da se otvori prostor za snažniji izvoz hrvatskog šećera u Izrael, što je veleposlanik obećao podržati.

Marijana Petir također je istaknula da Hrvatska još uvijek ne može izvoziti meso i proizvode od mesa u Državu Izrael te da već dugi niz godina s njima pregovaramo o mogućnosti izvoza goveda i mesa goveda. Zamolila je veleposlanika Mora za detaljniju informaciju o koracima koje je potrebno poduzeti kako bi se uklonile prepreke u tom segmentu.

Veleposlanik Mor izvijestio je zastupnicu Petir da je tijekom jučerašnjeg dana izraelska strana uputila hrvatskoj strani dodatni upitnik vezano uz odobravanje izvoza goveda i mesa goveda iz Hrvatske u Izrael, te je izrazio nadu u skoro započinjanje postupka odobrenja istoga. Prostor postoji, a Izrael je otvoren za svaku vrstu suradnje, pa tako i u prepoznavanju poljoprivrednih proizvoda koji mogu biti predmetom vanjskotrgovinske razmjene.

Zaključno su se obje strane usuglasile kako dobri i prijateljski odnosi između dviju zemalja imaju visoki potencijal daljnjeg razvoja i unapređenja na kojemu je potrebno raditi u budućnosti, kako na parlamentarnoj razini, tako i kroz suradnju gospodarskih subjekata.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.