Plenković o koronavirusu: Nakon 7 tjedana rasta već 10 dana bilježimo stagnaciju

Plenković
Zagreb, 22.04.2021. - Povodom današnjeg Dana hrvatske knjige predsjednik Vlade Andrej Plenkoviæ s ministrima je posjetio èitaonicu Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveuèilišne knjižnice u Zagrebu i zbirku djela Marka Maruliæa. Na današnji dan 1501. godine Marko Maruliæ je završio "Juditu". Na fotografiji Andrej Plenkoviæ. foto HINA/ POOL/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Na današnjoj sjednici članovi Vlade dobit će informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i potres. Na dnevnom sjednice je i prijedlog zakona o gospodarenju otpadom (EU), prijedlog strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu te odluka o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu za 2021. Uvodno se ministrima obratio premijer.

Plenković: Ljubav prema domovini ne ide uz mržnju prema drugačijima

“Obilježili smo dan proboja iz zloglasnog ustaškog logora i prisjetili se žrtava tog režima, osobito Židova, Srba, Roma i brojnih Hrvata antifašista. Naša je dužnost osuditi ove strašne zločine koji su prije 8 desetljeća počinjeni u ime patvorenog domoljublja. Naša je trajna zadaća razvijati društvo u kojem ljubav prema domovini ne ide uz mržnju prema drugačijima”, poručio je premijer Andrej Plenković koji je izvijestio o današnjem posjetu Jasenovcu i Uštici.

“Iz tog mračnog razdoblja treba izvući pouke kako bi mladim naraštajima usadili istinsko domoljublje i plemenite demokratske vrijednosti koje su bile nit vodilja i u Domovinskom ratu. Zahvaljujući tome i demokratskim pravima Hrvatska je danas članica EU-a. S pravom se možemo ponositi što predstavnici manjina danas imaju predstavnike u Saboru i Vladi, dodao je premijer. (…) To je zalog za izgradnju bolje i otvorenije Hrvatske koja je domovina svim svojim građanima, bez obzira na njihovo porijeklo. To je najbolji put za zacjeljivanje rana iz prošlosti i izgradnju bolje budućnosti, kako se greške iz prošlosti nikada ne bi mogle ponoviti”, zaključio je premijer, navodi HRT.

Poziv građanima na cijepljenje

“Nakon sedam tjedana rasta već 10 dana bilježimo stagnaciju što je ohrabrujuće. Međutim, to nije znak za opuštanje. Nastavimo se pridržavati mjera. Imali smo 1,8% više zaraženih u posljednjih sedam dana u odnosu na prethodni tjedan. Značajno je manji od prošlotjednog porasta od 29 posto. Broj preminulih je i dalje velik i odraz je visokih brojeva prije dva ili više tjedana. Prema aktualnim podacima, do ljeta, 30. lipnja bismo trebali na raspolaganju imati 3,1 milijun doza cjepiva što bi trebalo biti dovoljno da se cijepi 50-55 % stanovništva i18 godina”, kazao je premijer iznoseći podatke o pandemiji koronavirusa. Istaknuo je kako je država osigurala dovoljne količine cjepiva, a sa županima je obavljen razgovor kako bi se proces cijepljenja intenzivirati, da treba krenuti u masovnije cijepljenje i da će cjepiva iz tjedna u tjedan biti dovoljno.

“Pozivam sugrađane da nazovu svoje liječnike, da se prijave na platformu da zajednički pridonesemo zdravstvenoj sigurnosti. Dosad je cijepljeno 17,2% posto odraslih barem jednom dozom. Taj broj je potrebno značajno povećati idućih dva mjeseca i desetak dana”, poručio je premijer. Poseban poziv uputio je starijim osobama. Dosad je cijepljeno 43 % osoba starijih od 65 godina, a 47 % starijih od 80 godina, napomenuo je.

Rezultat mjera: Rast umjesto pada zaposlenosti

Premijer je izvijestio da je Državni zavod za statistiku objavio važan podatak, a to je da je prosječna plaća prvi put u veljači ove godine bila viša od 7.000 kuna. Zahvaljujući mjerama u borbi protiv pandemije, kazao je – broj zaposlenih bio je koncem ožujka za 17.000 veći nego godinu ranije. Napomenuo je da je 10 milijardi kuna izdvojeno za oko 120.000 poslodavaca i 680.000 radnika koji su dobili plaću od 4.000 kuna.

“Umjesto pada broja zaposlenih, unatoč okolnostima, došli smo u poziciju da imamo veći broj osiguranika”, dodao je.

Ministar Medved o stanju na potresom pogođenom području

Ministar Medved izvijestio je članove Vlade o stanju na potresom pogođenom području. “Za sada imamo oko 500 objekata koji su u prioritetu za uklanjanje, pregledano je više od 30.000 objekata, više ih je od 6000 sa oznakom crveno”, kazao je Medved. Najavio je i održavanje tematske sjednice Stožera u Hrvatskoj Kostajnici za idući tjedan.

Ministar Beroš o epidemiološkoj situaciji

Ministar Beroš izvijestio je o aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

“144 milijuna u svijetu zaraženo je koronavirusom. Broj preminulih veći je od 3 milijuna. Danas je u Hrvatskoj ukupno 16.116 aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji je trenutno 33.940 osoba. Od početka epidemije u Hrvatskoj ukupno je zabilježeno 316.308 osoba zaraženih koronavirusom. Do danas su ukupno testirane 1.734.234 osobe. Do jučer je u Hrvatskoj iskorišteno 726.315 doza cjepiva protiv koronavirusa, a cijepljene su 578.273 osobe.

Najviše je cijepljenih u Krapinsko-zagorskoj županiji, a najviše cijepljenih s drugom dozom je u Sisačko-moslavačkoj županiji”, kazao je Beroš.

“Koristi od cijepljenja daleko su veće od rizika”, dodao je Beroš i naglasio kako su zatražili dodatne respiratore za bolnicu u Varaždinu.

“17. travnja smo posjetili riječki KBC zbog sve veći pritisak na bolnički sustav. Osigurali smo dovoljan broj kapaciteta za bolesnike. Pred nama je dolazak većeg količina cjepiva, a proces cijepljenja intenzivirat ćemo samo zajedničkim naporima.

Počevši od 1. svibnja dolazit će više od 200 tisuća doza cjepiva tjedno. Dali smo uputu da se u proces cijepljenja uključe sve zdravstvene službe. Postoji i mogućnost angažiranja dodatne logistike putem Civilne zaštite, vojske, mehanizma HZZ-a, Crvenog križa i drugih volontera. Pripremamo i akcijski plan cijepljenja prioritetnih skupina te će se postupno početi s cijepljenjem šire populaciji”, rekao je Beroš.

“Broj hospitaliziranih i dalje raste. 15% hospitaliziranih su mlađi od 50 godina. Pozivam građane koji se nisu cijepili da se prijave za cjepivo, koje će im pružiti zaštitu od hospitalizacije i težih posljedica Covida”, rekao je ministar zdravstva.

Ministar Božinović o mjerama

“Od zadnje sjednice vlade Stožer je donio 10 odluka, 4 na nacionalnoj razini i 6 na prijedlog županijskih stožera. Nije bilo izmjena na nacionalnoj razini, radi se o produljenju postojećih mjera, a uglavnom isto vrijedi i za prijedloge lokalnih stožera. Ukupno su inspektori proveli 20838 nadzora, utvrđena su 134 kršenja mjera odluka Stožera. Izdan je 21 prekršajni nalog, 18 usmenih rješenja”, rekao je Božinović.

“Utvrđeno je 167 kršenja mjera samoizolacije, bit će izdano 165 prekršajna naloga i 2 optužna prijedloga”, dodao je Božinović.

Na dnevnom redu Vlade je i prijedlog zakona o gospodarenju otpadom (EU), prijedlog strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu te odluka o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu za 2021. godinu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.