Plenković o saslušanju Šuice za EP: ‘Nije jedva prošla, bila je jako dobra’

Foto: fah

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković nakon završetka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a u petak je dao dva različita intervjua za televizijski kanal France 24. Jedan na engleskom za emisiju “Talking Europe”, a drugi na francuskom za emisiju “Ici L’Europe”, koji je emitiran u subotu i nedjelju, javlja RTL.

Plenkoviću je postavljeno i pitanje o kandidaturi Dubravke Šuice, za koju je novinarka rekla da je “jedva prošla” na saslušanju.

> (VIDEO) Politico o saslušanju Dubravke Šuice u EP-u: ‘Nesiguran nastup, dovoljno za prolaz, ali ne i nadahnjujuće’

> (VIDEO) Dubravka Šuica obećala podršku progresivnim politikama: ‘Nemam ništa protiv da se obitelj definira na liberalniji način

> Prvi tjedan saslušanja u EP-u: Od 19 kandidata, 16 ih je prošlo, a među njima je i Šuica

> Odbor EP dao podršku Šuici: Pitanje imovine potaknuo samo jedan zastupnik, a ona se hvalila ratifikacijom Istanbulske konvencije

> Šuica objavila izjavu o financijskim interesima: Hoće li objaviti i detaljnu imovinsku karticu i objasniti podrijetlo imovine?

Plenković je odgovorio da nije “bilo jedva, nego da je dobila dvotrećinsku potporu”.

Gledao sam njezino saslušanje tri sata i bilo je samo jedno provokativno pitanje. Sva ostala su bila vrlo korektna i mislim da je gospođa Šuica, potpredsjednica buduće Komisije, bila jako dobra, ima puno iskustva, dva puta je birana u Europski parlament“.

Plenković je izrazio veliko zadovoljstvo što je Ursula von der Leyen dala Dubravi Šuici resor demografije.

“Polovica članica EU-a ima poteškoća kada je riječ o prirodnom prirastu stanovništva. Tu je potrebna dodana vrijednost od strane EU-a kako bi se pomogli napori država članica u tom području”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, Portal Politico.eu koji prati europsku političku scenu nije bio impresioniran predstavljanjem i odgovorima na pitanja hrvatske kandidatkinje.

U svom su osvrtu pisali o saslušanjima svih kandidata za nove povjerenike i potpredsjednike Europske komisije. Politico je nastup Dubravke Šuice pred Odborom za ustavna pitanja ocijenio s dvije od mogućih pet zvjezdica, a gorim predstavljanjima od njezina nastupa nazvali su samo predstavljanja kandidata za povjerenika za poljoprivredu Poljaka Janusza Wojciechowskog i Francuskinje Sylvie Goulard koja je, na kraju, odbijena.

Tajna Šuičinog uspjeha u stjecanju imovine

“Kao prvo, vi ne spominjete činjenice. Ovo nisu činjenice. Vi ste čitali članke koji nisu istiniti. Ja ću dati sve od sebe da ovaj portfelj bude jedna priča o uspjehu.

Iz poštovanja prema ovom domu neću govoriti o tome. Prije 20 godina živjela sam u obiteljskoj kući sa svojim mužem koji je radio kao kapetan i imao je pristojnu plaću. Moj je iskaz financijske situacije uvijek bio jasan, transparentan i sve je bilo jasno i pravilno. Sve je istinito i sve je sukladno zakonu”, izjavila je Šuica.

O pobačaju na zahtjev i obitelji

U odgovoru na pitanje Eugenije Palop iz Ujedinjene europske ljevice, Šuica kaže da nema ništa protiv “da se obitelj definira na mnogo progresivniji, liberalniji način nego što je to definicija tradicionalne obitelji. Tu možemo surađivati”, dodaje Šuica.

Raphael Gluecksmann iz redova socijaldemokrata pita Šuicu kakvo je njezino mišljenje o “pravu na pobačaj”.

“Mislim da nečija osobna uvjerenja nisu relevantna za obnašanje funkcije. No, reći ću sljedeće: pobačaj je u nadležnosti svake pojedine države članice, nije u nadležnosti nas u EU. Inače, ja sam u svojoj zemlji bila jedna od glavnih zagovaratelja ratifikacije Istanbulske konvencije, zbog čega sam izgubila i dio konzervativnih birača. Nemate nikakvog razloga da sumnjate u moje buduće djelovanje“, odgovorila je Šuica.

Tijekom saslušanja nije bilo neugodnih iznenađenja i očekuje se da će Šuica sutra biti potvrđena za potpredsjednicu Europske komisije.

Završna riječ

“Ja jesam pripremila govor, no mislim da ga u ovom trenutku neću čitati, bolje je govoriti izravno. Ova rasprava je bila vrlo dobra, nadahnjujuća, dragocjena, jer vidjela sam svu raznolikost ovog doma i bit će mi to od velike koristi u budućem radu, naravno ako me potvrdite. Dat ću sve od sebe u ovom portfelju”, zaključila je Dubravka Šuica.

Na društvenim mrežama pojavili su se nakon saslušanja i brojni komentari na engleski Dubravke Šuice.

Saslušanje možete pogledati ovdje:

Komisija je, podsjetimo, sastavljena od 28 članova Kolegija povjerenika, uključujući predsjednika i potpredsjednike. Povjerenici, po jedan iz svake države članice, zaduženi su za političko vodstvo Komisije tijekom petogodišnjeg mandata. Predsjednik svakom povjereniku dodjeljuje nadležnost za određena područja politike.

Plaća je povjerenika oko 20 tisuća eura, plaća predsjednika Komisije 28 tisuća, a potpredsjednika 23 tisuće eura.

Tko je Dubravka Šuica?

Dubravka Šuica rođena je Dubrovčanka s diplomom engleskog i njemačkog jezika. Svoja prva radna iskustva stjecala je na radnom mjestu profesorice engleskog i njemačkog jezika u dvije dubrovačke škole i centru za odgoj i usmjereno obrazovanje. Kasnije postaje asistent na pomorskom fakultetu u Dubrovniku, a zatim i profesorica engleskog jezika na dubrovačkom veleučilištu. Četiri je godine obnašala dužnost ravnateljice dubrovačke gimnazije, a u to vrijeme predavala je i na American College of Management and Technology u Dubrovniku.

U HDZ-u je od 1990., a danas je i potpredsjednica te stranke. U Sabor je ušla 2000. godine, a godinu kasnije izabrana je za gradonačelnicu Grada Dubrovnika. Dužnost gradonačelnice obnašala je od 2001. do 2009. godine. U Europski parlament ušla je odmah 2013. godine, a trenutni mandat traje joj do 2019.

U Europskom parlamentu djeluje kao zamjenica u Odboru za vanjske poslove (AFET), zamjenica u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova, zamjenica u Odboru za transport i turizam (TRAN), Članica Izaslanstva za odnose s BIH (DSEE), zamjenica u izaslanstvu za odnose s SAD-om (D – US) i Članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI).

Uz nabrojano, Šuica je potpredsjednica kluba Žena EPP (Europske pučke stranke), predsjednica Odbora za vanjske i europske poslove Hrvatske demokratske i vijećnica u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika.

Vezano uz Istanbulsku konvenciju Šuica je u EP glasovala ‘ZA’, te je kod rasprave o istoj u Hrvatskoj naglasila „puno je važnije usvojiti Istanbulsku konvenciju i tako smanjiti mogućnost nasilja nad ženama, nego odbaciti ovaj dokument zbog riječi kao što su spol ili rod. Znam da se nekima koji su desno ovo neće svidjeti, ali je tako.“

Dodala je još: “Bilo bi nam lakše da je Vlada Zorana Milanovića ratificirala Istanbulsku konvenciju. Ovako to je na HDZ-u, i vjerujem da nećemo odustati, iako će nas kritizirati dio desno orijentiranih birača. Međutim, na to moramo biti spremni želimo li spašavati žene koje su žrtve nasilja.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl