Plenković odgovorio Milanoviću: ‘Ako kani ići u velike sukobe, to ćemo otresti s revera’

Plenković i Milanović
Foto: Fah, Fotomontaža: narod.hr

Vladina odluka o prijevremenom umirovljenju zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula izazvala je reakciju predsjednika Zorana Milanovića. Iz Ureda predsjednika RH poručili su kako je poništenje rješenja jedino što Vlada može poduzeti u vezi s prijevremenim umirovljenjem. Milanović je poručio kako od vraćanja Burčula neće odustati, piše HRT.

– Brigadir Burčul je već jednom prošle godine 15. listopada dobio produženje na godinu dana, za mjesto zapovjednika počasne zaštitne bojne. Meni je praktično posljednji dan njegovog istjecanja došao zahtjev da se to produži do kraja godine. To je neprihvatljivo, budući se sukladno zakonima – produženje može tražiti za godinu ‘plus’ godinu dana. Da se o tome razgovaralo, ne vidim razloga da se to ne odobri, ali ovaj zahtjev za dva i pol mjeseca nema smisla, odgovorio je danas ministar obrane Mario Banožić koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a.

– Mislim da predsjednik na ovoj način pokušava skrenuti pozornost, ali očito je da je riječ o njegovu osobnom odnosu s tim čovjekom i ne znam objasniti zašto sada tjera ovakav inat, rekao je Banožić. Dodao je da je s predsjednikom Milanovićem razgovarao o tome, a da mu je prije toga savjetnik predsjednika Republike Dragan Lozančić došao s prijedlogom da se brigadiru Burčulu produlji ostanak na mjesto zapovjednika do kraja ove godine.

Predsjednik Zoran Milanović slučaj je komentirao u naselju Baćin u Hrvatskoj Dubici, gdje je sudjelovao na obilježavanju 30-te godišnjice stradavanja civila. Rekao je da je pokušao razgovarati s ministrom Banožićem, ali da je o svemu odlučivao premijer Andrej Plenković.

– Nemam ja sukob s ministrom obrane. On ima političkg skrbnika, to je Plenković koji za sve zna od prve minute zadnjih tjedan dana i nisu ništa poduzeli. Ja ću vojsci garantirati da će biti zaštićeni od ovakvog šikaniranja. Ministar se prema zakonu može iživljvati. Svaki ministar može vojniku prekinuti karijeru zato što ima tu ovlast. Ja uvijek mogu više, ali neću to raditi. Taj čovjek će biti vraćen u službu. O tome nećemo razgovarati s ministrom, nego njegovim mentorom.

– Već godinama je državni tajnik u ministarstvu obrane aktivni general. Ja sam ga već pet puta terbao umiroviti. To ne radim jer mi ga je žao. Čekam da Plenković to nekako riješi. Ne može aktivni vojnik biti član političke vlade, to je protivno zakonima i Ustavu. Ja nisam poduzeo ništa, čekam rješenje. Plenković se pravi da se ništa ne događa. Ovo je jedna ružna vrsta manipulacije i obračuna preko leđa jednog uzornog časnika. Mene je to iznenadilo. Kojim motivom? Osobna osveta. Dakle, nekolicini mojih suradnika je rekao da tog čovjeka ne želi vidjeti.

Radi se o postrojbi koja osigurava mene. Ministar si dopusti da takvu osobu ide šikanirati! Ono što ja tražim i što će se dogoditi da se ta osoba vrati i da ode u mirovinu dostojanstveno.  Ako se to ne dogodi? Onda će se morati to obrazložiti. I obratiti Plenkoviću.  To neće proći, jer ću ja početi raditi iste stvari. To je časnik koji je odlikovan. To je vojničina, pusti ga da ode u mirovinu kao čovjek. Ovo je isključivo ponižavanje. Plenković sve zna što se događa, koje će posljedice biti, nije ništa napravio, napominje Milanović.

– Tražit ću još sutra da se sastane Vijeće za obnovu zbog zabrinjavajućeg materijalnog stanja u Oružanim snagama. Dopisi kruže, ne poduzima se ništa. Ministar to nije u stanju, jer nema nikakav autoritet i autonomiju.

Na pitanje je li ovo Plenkovićeva osveta za Vrhovni sud kaže: Moguće.

Milanović kaže da u sustavu ima i drugih problema, ali da se o njima ne drže konferencije.

– Te probleme mora riješiti Vlada, a ne ministar. S njim se pokušalo razgovarati, ali ne ide. Istog trenutka je obaviješten, točno se zna što se događa. Nemojte to raditi, to je jadno, izazvat će nove probleme. Predsjednik može svašta napaviti, ali to neće napraviti prema vojnicma, bez jasnog obrazloženja razloga. Kakva je to poruka vojsci?, govori.

Prvo se neslužbeno doznalo iz Ureda predsjednika da je načelnik glavnog stožera Hranj zapravo bio taj koji je tražio produljenje Burčulove službe do kraja godine, s čime se predsjednik Milanović složio, ali MORH je to odbio. Potom je stigla i potvrda toga iz Ureda predsjednika.

Ured predsjednika: Vlada mora poništiti rješenje o umirovljenju Burčula

Iz Ureda predsjednika RH poručili su kako je poništenje rješenja jedino što Vlada može poduzeti u vezi s prijevremenim umirovljenjem zapovjednika Počasno zaštitne bojne brigadira (PZB) Elvisa Burčula.

Dok se to ne dogodi, ne vidimo kako možemo komunicirati oko bilo kakvih kadrovskih rješenja, izvijestili su iz Ureda predsjednika.

Zapovjednik PZB-e umirovljen 20. listopada odlukom ministra obrane Marija Banožića, suprotno prijedlogu načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja koji je utvrdio kako je ostanak brigadira Burčula na dužnosti zapovjednika Počasno zaštitne bojne potreba službe i u interesu Oružanih snaga RH.

Iz Ureda predsjednika ponovili su kako su zaprepašteni takovom ministrovom odlukom i podsjetili da je brigadir Burčul dragovoljac Domovinskog rada koji se u obranu uključio u siječnju 1991., pohađao je ratne škole, a na dužnost zapovjednika Počasno zaštitne bojne postavljen je 2016. odlukom tadašnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Prema izvorima iz Ureda predsjednika RH, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Hranj je 11. listopada pisao ministru Banožiću i tom prilikom je predložio Burčula na dužnost zapovjednika PZB-a Glavnog stožera Oružanih snaga RH do 31. prosinca 2021. Također, admiral Hranj je 14. listopada obavijestio predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića da na njegov prijedlog za produženje imenovanja Burčula ministar obrane do tada nije dao svoju suglasnost, što je i uzrokovalo problem.

Osim toga, ministar Banožić nije objasnio razlog zbog kojeg odbija dati suglasnost na imenovanje brigadira Burčula na dva i pol mjeseca mandata pa po tome ispada da ministar obrane, bez ikakvog obrazloženja, može ukloniti bilo kojeg časnika Hrvatske vojske, upozorili su Ureda predsjednika.
> Milanović nezadovoljan smjenom vojnog brigadira Burčula: Banožiću poslao upozorenje
> Ministarstvo obrane oglasilo se o smjeni brigadira Burčula

Takvo su ponašanje ocijenili “čistim šikaniranjem”, posebice imajući u vidu riječi koje je tijekom komunikacije s Uredom predsjednika RH izrekao ministar obrane Banožić govoreći o Burčulu, kako da se radi o lošem čovjeku.

Potpunom neistinom ocijenili su tvrdnju iz MORH-a kako je ministar Banožić bio spreman produžiti mandat zapovjedniku PZB-a na godinu dana.

Iz Ureda predsjednika ustvrdili su i da su učinili apsolutno sve kako do sadašnje situacije ne dođe, da je predsjednik Milanović razgovarao s ministrom Banožićem, a o svemu su, kažu, obaviješteni i Ured predsjednika Vlade i potpredsjednik Vlade.

Naglasili su također kako očekuju da “onaj tko je zakuhao taj problem – a to nisu oni – da ga i riješi”.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Europskoga vijeća u Bruxellesu prije kojeg je dao kratku izjavu, kako piše N1.

Otkrio je da će se na sastanku razgovarati o migracijama, suradnji u području trgovine, digitalnog društva… “Razgovarat ćemo večeras i o situaciji u našem susjedstvu, BiH, stabilnosti, a očekuje se otvaranje pitanja vladavine prava, tj. rasprave koja se odnosi na Poljsku”, rekao je Andrej Plenković.

Na pitanje kakvo će biti stajalište Hrvatske o temi poskupljenja energenata, kazao je:

“Što se tiče kućanstava, ni cijene plina ni struje neće rasti. Ograničili smo maksimalnu cijenu benzina i dizela te primirili udar na standard građana. Ne želimo da dođe do ugroze životnog standarda kad smo osigurali preduvjete za gospodarski oporavak.”

O stavu Hrvatske prema situaciji u Poljskoj i potencijalnoj uskrati europskih financijskih sredstava, Plenković je rekao:

“Mislim da moramo saslušati kolegu Morawieckog, uputio nam je svim dopis i elaborirao što je odlučio Ustavni sud u Poljskoj. Važno je da pokušamo ne dijeliti stavove država članica, da EU funkcionira što homogenije. I mi smo morali izmijeniti Ustav da bismo se prilagodili europskom pravnom poretku. Treba poštovati ono na što smo svi pristali ulaskom u EU.”

Prokomentirao je i današnje izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je poručio Plenkoviću da će početi sve blokirati ako ministar Banožić ne povuče odluku o umirovljenju.

“Jutros sam rekao da mi se čini da je jugo”, rekao je Plenković i dodao:

“Kažu Dubrovčani da, kad je jugo, da nije dobro donositi velike odluke. Ne znam je li do juga, ali osobno nisam nijednom u godinu dana sudjelovao ni sugerirao u bilo kojoj odluci vezanu uz časnike i ostale Hrvatsku vojsku. Ne miješam se i ne kanim se miješati. Ova cijela tirada očito zbog juga, ta nakupina teških optužbi i insinuacija besprizorna je, netočna, bezobrazna… Ako kani ići u velike sukobe, prijetnje, to ćemo otresti s revera kao neki dan. Ne sekiram se previše, neka razgovara s ministrom obrane.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt/N1