(VIDEO) Plenković: ‘Vlada je financijski snažno poduprla organizaciju EPK i bit ću nazočan na nekoj od tih aktivnosti u Rijeci’

Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

HDZ-ov predsjednik i predsjednik hrvatske Vlade čestitao je Rijeci na otvaranju Europske prijestolnice kulture i osvrnuo se na kritike što nije bio nazočan jer je bio na službenom sastanku u Portugalu.

 

– Bilo je jako puno bizarnih odjeka u medijima, rekao je Plenković, dodajući da je Vlada financijski posljednjih nekoliko godina snažno poduprla organizaciju te da su na otvorenju bili brojni ministri i njegov savjetnik Zvonko Kusić, bivši predsjednik HAZU.

– Veselimo se da će Rijeka i Primorsko-goranska županija sljedećih nekoliko mjeseci biti sjedište brojnih kulturnih aktivnosti, a i ja ću sigurno doći i biti nazočan na nekoj od tih aktivnosti. Nema mjesta špekulacijama ili bilo kakvom stavu o eventualnoj rezervi Vlade prema tom važnom događaju, ustvrdio je Plenković.

> (VIDEO) Dva promotivna spota za europsku prijestolnicu kulture: Usporedite Rijeku i Galway

> (VIDEO) Akademik Kusić o radu Vijeća za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima: Naše preporuke neće dopuštati različita arbitrarna tumačenja

> (VIDEO) Odvjetnik Hodak o odluci Vijeća: ‘Na djelu je revizija suvremene hrvatske povijesti’

Na dnevnom redu Vladine sjednice uz ostalo su i Nacrt konačnog prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.

Na dnevnom redu je i Izvješće o poduzetim aktivnostima Ministarstva zdravstva za sprječavanje širenja koronavirusa te odluka o donošenju Akcijskoga plana za prevenciju nasilja u školama 2020.-2024.

Premijer Andrej Plenković uvodno je komentirao primanje u Vatikanu kod pape Franje na kojem su uz njega bili ministri Gordan Grlić Radman, Nina Obuljen i Darko Horvat, javlja HRT.

– Bilo je zaista ugodno, obnovili smo mu poziv za posjet Hrvatskoj, rekao je Plenković. Dodao je da su između ostalog razgovarali i o bilateralnim odnosima i konstatirali da su izvrsni.

Osvrnuo se i na Brexit, rekavši da smo apsolvirali jednu od ključnih političkih tema koja je bila dio programa hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Komentirao je i presudu Europskog suda u vezi tužbe Slovenije gdje se sud proglasio nenadležnim.

– Vrlo otvoreno, riječ je o pobjedi naših pravnih argumenata, rekao je Plenković, dodajući da su temu sve godine mandata vodili vrlo smireno, politički odvažno, štiteći nacionalne interese i hrvatski suverenitet, ali vrlo mirno i staloženo.

– U ovom trenutku, ono što je najvažnije, pozivam Sloveniju kao susjednu i prijateljsku državu na nastavak razgovora i pronalazak obostrano prihvatljivog rješenja za pitanje granica, poručio je Plenković.

Čestitao je novom ministru zdravstva Viliju Berošu, koji je zamijenio razriješenog Milana Kujundžića.

– Toliko toga dogodilo se od prošlog petka da mi to već djeluje davno, rekao je Plenković.

Zahvalio je ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesni Bedeković na organizaciji i pripremi Vijeća za demografsku revitalizaciju prošli tjedan.

– Zaista je bilo vrlo sadržajno i u pogledu postignuća koje smo dosad učinili na tom tragu politike u brojnim resorima. Isto tako i plan za izradu nove strategije gdje smo čuli prezentaciju nacrta na kojem će se još malo raditi i nakon toga ćemo usvojiti taj dokument s ciljem da našim mjerama preokrenemo trendove kad je riječ o prirodnom priraštaju i da dobrom kombinacijama različitih politika stvorimo preduvjete za korake naprijed u ovoj važnoj egzistencijalnoj temi, rekao je Plenković.

Spomenuo je i veliku konferenciju međureligijskog dijaloga Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu održanu ovaj tjedan.

– Dobro je da je Hrvatska baš za vrijeme predsjedanja bila domaćin jednog ovakvog događaja, poručio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt