Plenkovićeva Vlada i HNS-ova ministrica Divjak šalju učenike u Jasenovac, ali ne i na masovna stratišta Hrvata ubijenih u genocidu nakon II. svjetskog rata

Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Prema najavi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja škole, a time i vlade Andreja Plenkovića čiji je dio HNS-ova ministrica Blaženka Divjak, dobit će preporuku da učenici posjećuju Spomen-područje Jasenovac, mjesto logora Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. To se planira u sklopu predmeta Građanski odgoj.

Važno je napomenuti da HDZ-ova Vlada Andreja Plenkovića, čiji je dio ministrica Divjak, istovremeno nije preporučila posjete mjestima masovnih stratišta i genocida gdje su ubijene stotina tisuća Hrvata nakon završetka II. svjetskog rata.

> Osvrt dr. sc. Geigera na Goldsteinovu knjigu o Jasenovcu: ‘Ono čega nema moguće je izmaštati’

> Macelj: Najveće skupno stratište svećenstva u Republici Hrvatskoj

Naime, ministarstvo će u skladu s novim kurikulom Građanskog odgoja preporučiti školama posjet u Jasenovac tako da škole, ako se odluče za tu aktivnost, mogu istu na vrijeme uvrstiti u svoje školske kurikule, piše jutarnji.hr.

Prema podatcima Spomen-područja Jasenovac u 2018. posjetilo ih je 15 školskih skupina – osam iz srednjih i sedam iz osnovnih škola Hrvatske. Godinu prije, Jasenovac je posjetilo devet školskih skupina iz RH.

Ministarstvo je u dopisu ravnatelju javne ustanove SP-a Jasenovac istaknulo kako podržava inicijativu da učenici osnovnih i srednjih škola, koje u nastavnom planu, odnosno kurikulu obrađuju sadržaje vezane uz holokaust i Drugi svjetski rat, u okviru školskog kurikula planiraju i posjete Jasenovcu, rekli su u Ministarstvu.

>Prof. dr. sc. Marušić odgovorio Zuroffu: ‘Manipulacije brojkama o Jasenovcu kako bi se ocrnio hrvatski narod’

>Igor Vukić: Djeca umrla u Zagrebu, a upisana u jasenovački popis – kao da su ih ustaše ubili u logoru

>Nikola Banić i M. Koić: Revizionist Ivo protiv jasenovačkoga mita

>Banić i Koić: Obljetnica sovjetskog rušenja jasenovačkih laži

Koji bi bio cilj ovakvih posjeta školske djece, objasnio je ravnatelj Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković:

“Ciljevi su da se učenici upoznaju s osnovnim činjenicama o logoru Jasenovac, osuda ustaškog pokreta te zločina počinjenih na osnovi rasnih zakona i ideologije ustaškog pokreta kroz priče o ljudskim sudbinama, izazivanje suosjećanja prema žrtvama i zatočenicima logora te poruka za sadašnjost i budućnost da bi učenici imali jasan stav o osudi ideologija koje određene pojedince i skupine u društvu etiketiraju kao ‘drugačije’”, objašnjava Pejaković.

> Huda jama: Pismo ubijene trudnice Ivanke Novak Škrabec svom nerođenom djetetu

> ‘Huda jama – strogo čuvana tajna’: pletenice svjedoče – komunisti su žive zazidali i žene i djecu…

No, u II. svjetskom ratu i poraću počinjen je i komunistički genocid nad hrvatskim narodom.

Kako će se djeca s time upoznati, ako neće posjetiti i ta mjesta, zbog izricanja cjelovite istine u II. svjetskom ratu s kojom moraju biti upoznati nove generacije koje više ne odrastaju u komunističkom totalitarizmu gdje se sam razgovor o ovoj temi kažnjavao zatvorom i progonom.

> Damir Borovčak: ‘Maceljski ubojica OZNA-š bio je bogato nagrađen vilom u Tuškancu za svoja zlodjela’

> 7. lipnja 1945. Macelj – kako je Stjepan Mesić zaštitio ‘antifašista’ Stjepana Hršaka koji je ubio 21 svećenika?

U Drugi svjetski rat, zasigurno, spadaju i masovna ubojstva i egzekucije stotina tisuća ljudi čija su stratišta obilježena diljem Slovenije i Hrvatske, a postoje i Spomen-područja kao Macelj ili Tezno u Sloveniji. Da bi sjećanje na II. svjetski rat bilo cjelovito i istinito,  djeci se u školama mora dati cjeloviti prikaz svih događanja u II. svjetskom ratu i ukazati na svaki zločinački totalitarizam, bio fašistički ili komunistički.

Komunistički se totalitarizam na ovim prostorima, a i drugdje u Europi, najbrutalnije obračunao sa svojim “neprijateljima” (u što spadaju ubijena djeca, žene, civili, zarobljeni vojnici) tako da je počinio strašne zločine s obilježjima genocida.

Kako će djeca znati za nevine žrtve komunističkog totalitarizma Josipa Broza Tita kao što je Goli Otok, Jazovka, Kevina Jama, Huda Jama, Tezno, Macelj i brojna druga, ako neće o njima učiti ili ih posjećivati u sklopu Građanskog odgoja?

Zašto HDZ-ova Vlada Andreja Plenkovića i HNS-ova ministrica Blaženka Divjak nisu djeci u hrvatskim školama preporučili posjet i ovim mjestima?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr