Plenum Filozofskog fakulteta suradnju s Katoličkim bogoslovnim fakultetom prozvao udarom na obrazovanje

Foto: fah

Plenum Filozofskog fakulteta protivi se izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom zato što takvu suradnju smatra udarom na Filozofski fakultet, ali i na cjelokupno obrazovanje, navodi se u izjavi za medije Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljenoj u četvrtak.

“Nakon stavljanja cijene na obrazovanje, dolazi još jedna prijetnja autonomiji sveučilišta. Plenum se protivi izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom zato što takvu suradnju smatramo udarom na Filozofski fakultet, ali i na cjelokupno obrazovanje. Ključna razlika između teorije utemeljene u kritičkoj misli i teorije ograničene dogmom čini ta dva fakulteta nespojivima. Pravna i svjetonazorska neusklađenost otvara prostor cenzuri nastavnih sadržaja, a samim time i zatomljivanju kritičke misli na filozofskom,” ističe Plenum.

Upozorava da je “uz problem nerecipročnog broja ponuđenih studija, neprihvatljiva i potencijalna nejednakost na tržištu rada ukoliko bi došlo do sporne suradnje”.

Tu tendenciju u visokom obrazovanju u Plenumu smatraju ne samo napadom na sekularnost Filozofskog fakulteta i klerikalizacijom cjelokupnog obrazovanja, nego i ideološkom prisilom.

Također se protive, kako tvrde, nelegitimnoj suspenziji prodekanice Branke Galić te podupiru njezinu daljnu borbu za svoja prava. To je još jedan u nizu netransparentnih i autokratskih postupaka sadašnje Uprave fakulteta koje oštro osuđujemo, poručuju iz Plenuma.

Taj stav nije usmjeren protiv vjernika ili bilo koje druge društvene skupine, nego protiv perfidnih pokušaja elita da nepravednim ugovorom naruše zdravo funkcioniranje FFZG-a te posredno cijelog društva, ističe se u izjavi Plenuma zagrebačkog Filozofskog fakulteta uz poruke: “Obrazovanje nije na prodaju!”, “Jedan svijet, jedna borba!”

Inače, Dario Mican s Katoličkog bogoslovnog fakulteta smatra da se ovaj događaj uopće ne može nazvati plenumom. Naglasio je da se ne radi o integraciji, već o suradnji.

“Žao mi je studenata Filozofskog fakulteta jer drugi odlučuju o njihovoj budućnosti”, smatra Mican.

Kako je rečeno, zahtjeve plenuma , poduprli su, između ostalih i Centar za mirovne studije, Radnička fronta, Forum mladih SDP-a, Antifašistički front, Skupina 112, udruga Protagora te Centar za ženske studije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah