Ponovno nezadovoljni: Previšić razriješen, a nakon Plenuma bune se i članovi Vijeća Filozofskog fakulteta

Foto: Fah

Inicijativa članova Vijeća Filozofskog fakulteta upozorila je u četvrtak da, unatoč nedavnom razrješenju Vlatka Previšića s mjesta dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kriza upravljanja na tom fakulteta traje i dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nove odluke koje nemaju nikakva utemeljenja u zakonskim aktima Sveučilišta ponovno donosi onaj koji bi prije svih trebao voditi računa o statutarnosti i legalnosti funkcioniranja Sveučilišta, rektor Damir Boras”, stoji u priopćenju inicijative.

“Naime, rektor i Senat u Odluci o imenovanju v.d. dekana i v.d. prodekana od 3. listopada ove godine pozivaju na članke Statuta u kojima nema ni spomena o imenovanju v.d. prodekana”, dodaje se.

Podsjećaju na primjer koji je, za razliku od ovog, izveden u skladu sa Statutom, iz vremena kada je Boras stupio na svoju sadašnju dužnost. Tada dekan na Filozofskom fakultetu nije izabran u propisanim rokovima, pa se na izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća, na prijedlog tadašnjeg v.d. dekana Marka Jurčića, glasalo o povjerenju v.d. prodekana koji su bili predloženi upravo na toj sjednici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od izglasanih bio je i Željko Holjevac, sadašnji v.d. dekana pa bi, ističu, bilo logično očekivati da se Boras “sjeća i tog postupka i odredbe Statuta FF-a koji u članku 31 st. 2 jasno navodi da prodekane bira i razrješuje Fakultetsko vijeće”.

“Rektor na najgrublji mogući način krši odredbe sveučilišnog i fakultetskog statuta te dosad uobičajenu praksu”, zaključili su, dodavši kako vršitelje dužnosti prodekana Fakultetu ne smiju nametati Senat ni rektor, već ih jedino v.d. dekana smije predložiti Fakultetskom vijeću, koje ih potvrđuje ili ne.

Ocijenili su da je jedina svrha nepoštivanja zakonskih odredbi i dosadašnje prakse “pokušaj rektora Borasa da krizu upravljanja na FF-u riješi arogantnim i nelegalnim zaobilaženjem Fakultetskog vijeća, tako da bi FF-om mogao po svojoj volji upravljati izravno iz rektorata”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da se slično ponašao i bivši dekan – kada mu rezultati izjašnjavanja Vijeća nisu odgovarali, on je, uz asistenciju Senata i rektora te uz zloupotrebu procedura, odlučio izbaciti studente iz rada Vijeća.

“Dekan nije preživio krizu upravljanja, ali ostale su dvojbene i nezakonite odluke, a drugi motiv još uvijek postoji: da bi rektor Boras dobio drugi mandat, on ove akademske godine mora ući u produženje radnog odnosa nakon 65. godine”, ističe se.

Inicijativa smatra kako rektor, nakon odbacivanja pokušaja sklapanja ugovora između FF-a i KBF-a kao pokušaja kojim je antagonizirao studente matičnog fakulteta, zna da ne može očekivati podršku predstavnika studenata u produljenju radnog odnosa kao uvjetu za pokušaj osvajanja drugoga rektorskog mandata, pa te studente treba na novim izborima zamijeniti poslušnijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svjesnim kršenjem zakonskih odredbi, manipulirajući uz to Senatom i uporno dezinformirajući njegove članove, rektor Damir Boras neprestano proizvodi pravni kaos i produbljuje sukobe”, ističe se, dodajući da će jedino rješenje donijeti što brži demokratski izbor novoga dekana koji će imati legitimitet i moralni autoritet za upravljanje Fakultetom.

Stoga Inicijativa traži ispunjenje četiri uvjeta, od čega v.d. dekana traže da ne kompromitira rad Vijeća FF-a i da dosadašnjim studentskim predstavnicima odmah omogući sudjelovanje u radu Vijeća do isteka njihova mandata, da Vijeću FF-a omogući hitno pokretanje procedure izbora novoga dekana kako bi se taj proces okončao unutar zakonski predviđenih tri mjeseca te da se razrješenje i imenovanje v.d. prodekana ne provodi na Senatu, nego na Vijeću FF-a kako to nalažu Statut i dosadašnja praksa.

Od rektora Damira Borasa traže pak da se počne pridržavati odredbi Statuta Sveučilišta i FF-a, da novom odlukom ispravi dosad počinjenu štetu i spriječi buduću do koje može doći nakon provođenja upravnoga nadzora nad Odlukom o raspuštanju SZ-a i potencijalnih tužbi koje mogu biti podnesene zbog brojnih nelegalnih odluka rektora i Senata do kojih je došlo u protekla dva mjeseca.

“Bilo kakav pokušaj uprave Fakulteta ili rektora da na druge prebace odgovornost za institucionalnu paralizu koja prijeti zbog toga što Vijeće ne obavlja uobičajene poslove, ne treba shvatiti nikako drukčije nego kao demagošku podvalu”, zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nedavno je Senat Sveučilišta u Zagrebu razriješio prof. dr. Vlatka Previšića dužnosti dekana Filozofskoga fakulteta u Zagrebu (FFZG) i za obnašatelja dužnosti dekana toga fakulteta imenovao povjesničara prof. dr. Željka Holjevca, dosadašnjega prodekana za organizaciju i razvoj i ovlastio ga da osigura početak nove akademske godine.

Budući da su razrješenjem prof. dr. Vlatka Previšića s dužnosti razriješeni i dosadašnji prodekani Filozofskoga fakulteta Senat je na sjednici u ponedjeljak potvrdio imenovanje pet obnašatelja dužnosti prodekana FF-a.

Plenum Filozofskog fakulteta bunio se i protiv njih.

Više pročitajte ovdje:

Tko su novoizabrani prodekani protiv kojih se buni Plenum Filozofskog fakulteta?

Dr. sc. Igor Peternel, dopredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) komentirao je jučer da je dekan razriješen, “ali na Filozofskom upravo počinje plenum studenata i odmetnutih profesora. Sada su pak nezadovoljni što je svjetonazorski pogrešan i Previšiću previše bliski prodekan postao dekan. Doduše u penziju ga ne mogu potjerati jer ima 43 godine. Možda je najbolje da skinu maske i izaberu Ranka Ostojića za dekana. Ionako će u SDP-u izgubiti!”

Dodao je da je ljevica opravdano nervozna “jer gubi uporište po uporište i njihov društveni utjecaj svakodnevno je sve manji. Izgubili su utjecaj u vladi, kulturi specijalno, u Saboru, nemaju predsjednika republike, nemaju akademiju znanosti i umjetnosti, sveučilište, olimpijski odbor, društvo filmskih umjetnika, liječničku komoru… jednostavno padaju jer su im potrošene/ otrcane ideje i ljudi!”, zaključio je dr. sc. Peternel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.