Poduzetnici: Političari su odgovorni za dramatičan pad broja stanovnika

Glas poduzetnika Anketa 131. “Tko je najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika u HR?”

Državni zavod za statistiku objavio je prve službene podatke Popisa stanovništva za 2021. godinu, zbog kojih su zabrinuti i hrvatski poduzetnici. U Hrvatskoj živi 3.888.529 stanovnika, što znači da je u posljednjih deset godina Hrvatska izgubila gotovo 400.000 stanovnika. Navedene brojke posljedica su kako činjenice da su se mnogi u tom periodu odselili iz Hrvatske, tako i slabe stope nataliteta.

> Šterc: Za demografsku revitalizaciju treba iskoristiti ogroman potencijal naših iseljenika

> Popis 2021.: Hrvatska ima 3,88 milijuna stanovnika, čak 396.360 manje od 2011.!

Glas poduzetnika Anketa 131. “Tko je najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika u HR?”

Anketa na Facebooku

Udruga Glas poduzetnika tim je povodom 16. siječnja provela među svojim članovima anketu.

Pitanje je bio “Tko je najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika u HR?” Anketa je provedena na Facebook grupi Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0. Grupa broji više od 80.000 članova. U anketi je do ovog trenutka sudjelovalo oko 3.000 ispitanika.

Rezultati ankete pokazuju kako većina ispitanih, čak 58% njih, smatra da su najodgovorniji političari te destruktivna politika/klijentelizam, koju najodgovornijom smatra 24% ispitanih. Također, 10% ispitanika smatra da su građani ipak najodgovorniji za veliki pad broja stanovnika, a 5% ispitanih smatra da su krivi političari i građani koji glasaju za njih ili ne glasaju uopće, dok je 3% ispitanika navelo ostale razloge za odgovornost velikog pada broja stanovnika u Hrvatskoj.

Političari otjerali mlade

Iz rezultata ankete vidljivo je da velika većina poduzetnika smatra da su političari i njihova destruktivna politika i klijentelizam s ukupno 82% glasova najodgovorniji za trenutačnu demografsku situaciju u Hrvatskoj, dok dodatnih 15% odgovornima smatra građane koji glasaju za političare, odnosno ne izlaze na izbore. Podaci Popisa stanovništva iz 2021. godine zaista su poražavajući. Većina ispitanih smatra da su političari doslovno otjerali mnoge, a pogotovo mlade ljude koji nemaju motivacije za ostanak u Hrvatskoj, u druge države u potrazi za boljim uvjetima i životnim standardom.

Osim toga, treba podsjetiti i na mjeru Biram Hrvatsku kojom Vlada namjerava motivirati iseljenike za povratak u domovinu novčanim poticajima, a iz koje se jasno vidi da Vlada nema razumijevanja za probleme s kojima se građani Hrvatske susreću.

Poduzetnici: Negativna spirala

“Iseljavanje i negativni prirodni prirast nisu od jučer problem Hrvatske, to je problem koji je tu već trideset godina. Ulaskom u EU iseljavanje je dobilo nove dimenzije, a nema nikakve naznake da će se takav trend preokrenuti.” – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor UGP-a,

“Svim poduzetnicima je jasno da odgovornost za takvu situaciju snose političari koji su obnašali vlast i definirali i gospodarske i demografske javne politike tijekom cijelog ovog perioda, a ne samo trenutačna Vlada. Ipak, očekivali bismo da premijer ipak ima neki kontakt sa stvarnošću i da nas poštedi bajki koje pričaju on i njegovi suradnici, nego da se suoči sa stvarnom situacijom, prihvati dugogodišnju odgovornost svoje stranke za katastrofalno stanje i rezultate. Očekujemo da Vlada u suradnji sa sposobnim i proaktivnim nevladinim organizacijama kao savjetničkim tijelima definira reforme koje je nužno provesti i da se s tim reformama suoči jer je to jedini način da se izvučemo iz ove negativne spirale u sljedećih nekoliko desetljeća.”, zaključuje Oreščanin iz Glasa poduzetnika.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.