Pokrenut postupak protiv Plenkovića zbog zapošljavanja kuma: ‘Ja sam zaposlio čovjeka kojeg znam 24 godine’

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa donesene su odluke vezano uz tri prijave protiv premijera Plenkovića. Povjerenstvo je odlučilo da pokreće postupak protiv njega zbog imenovanja kuma Igora Pokaza na mjesto veleposlanika u Velikoj Britaniji. Smatraju da je o tome trebao obavijestiti javnost i tijela koja sudjeluju u procesu odlučivanja, piše HRT.

Povjerenstvo ne pokreće postupak protiv premijera zbog zapošljavanja sestrične u uredu HTZ-a u Muenchenu. Smatraju da nije imao ovlasti sudjelovati u njezinu izboru. Ne pokreće se ni postupak zbog zapošljavanja ujaka u Parku prirode Biokovo, ali se pokreće protiv ministra Ćorića jer je odluku o imenovanju donio diskrecijski bez obrazloženja. Evo što je rečeno o slučaju vezanom uz imenovanje veleposlanika.

“Vidljivo je da se radi o karijernom diplomatu i postavlja se pitanje zašto osoba koja je s nekim povezana nebi smjela razvijati svoju karijeru. U svakom slučaju javnost je trebala biti upoznata. S druge strane na primjeren način trebalo je to biti dano do znanja i tijelima koja su u tome sudjelovala”, izjavio je Davorin Ivanjek, član povjerenstva.vezano za zapošljavanje kuma na mjesto veleposlanika.

Ivanjek je također najavio da će povjerenstvo od ustavno-pravnih stručnjaka zatražiti mišljenje je li se Plenković mogao izuzeti od supotpisivanja odluke o imenovanju Pokaza za veleposlanika, iako je procedurom propisano da veleposlanike prethodno supotpisuje premijer, a konačnu odluku donosi predsjednica Republike.

Prijedloge povjerenstva komentirao je i premijer,  javlja Večernji.

“Ja sam se pokušao brzinski informirati sada. Vlada se očitovala na tu temu tako da to nije točno što povjerenstvo priča, čudim se kako nisu dobili očitovanje jer smo poslali početkom rujna. Zakonski se nije moguće izuzeti. Po logici, da sam ja primjerice bio u rodu s Mirom Buljom, i da sam njega sa sjajnim referencama imenovao veleposlanikom, to bi bilo strašno. To bi bilo katastrofa za državu i diplomaciju – kazao je Plenković te dodao:

“Ja sam zaposlio čovjeka kojeg znam 24 godine, bio je veleposlanik i ranije i obavljao niz dužnosničkih pozicija. S druge strane, ja bih se trebao izuzeti iz svih  imenovanja u diplomaciji. Ovo je jedan slučaj gdje mislim da je Povjerenstvo išlo korak dalje nego je trebalo. Ne želim naravno vršiti nikakav pritisak”, dodao je premijer te otvoreno rekao što misli o prijedlogu Povjerenstva.

“Ovo je jedan primjer banalne prijave oporbe, a otvarati postupak zbog toga meni se čini suvišnim. Ljudi prijavljuju, a to je postao trend među strankama u Hrvatskoj, ali mi ćemo nastaviti s odgovaranjem i argumentiranjem svih naših postupaka”, zaključio je Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji/hrt