Uoči spektakla u Lilleu predsjednik ITF-a poslao poruku: Spremni smo mijenjati termin finalnog turnira Davis Cupa

Foto: fah

“Otvoreni smo za odigravanje finalnog turnira u nekom drugom terminu, ali to mora biti zajednička odluka. To može voditi prema nekim drugim promjenama o kojima još ne mogu govoriti, a ATP bi svakako mogao biti uključen u ono što radimo”, izjavio je predsjednik Međunarodnog teniskog saveza (ITF) David Haggerty u razgovoru za HINU uoči početka posljednjeg finala Davis Cupa u formatu koji je ustanovljen 1900. godine, a koji će od sljedeće sezone doživjeti korjenite promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Promjenu formata najstarijeg momčadskog natjecanja izglasali su predstavnici nacionalnih saveza na godišnjem zasjedanju ITF-a na održanom u srpnju, prihvaćajući ponudu investicijske skupine Kosmos koja jamči investiciju od tri milijarde dolara kroz razdoblje od 25 godina.

Promjena je naišla na podijeljena mišljenja, kako kod onih koji su o njima odlučivali, tako i kod svih ostalih zainteresiranih strana. ITF je dobio podršku od nekolicine istaknutih igračkih imena, ali bilo je i mnogo onih koji su bili žestoki protivnici, nazivajući potez “rasprodajom obiteljskog blaga”.

Gotovo istovremeno s promjenom sustava Davis Cupa i najavljenog održavanja finalnog turnira sa 18 reprezentacija, Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) najavilo je pokretanje ATP Cupa od siječnja 2020. s bogatim nagradnim fondom, koji će se održavati u tri australska grada uoči Australian Opena, a na kojem će sudjelovati 24 nacionalne momčadi, uz formula natjecanja vrlo sličnoj onoj po kojoj će se od 18. do 24. studenoga 2019. u Madridu održati prvi finalni turnir Davis Cupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena formata Davis Cupa, podijeljenost teniskog svijeta oko toga, suradnja s ATP-jem i igračima bile su teme razgovora s predsjednikom ITF-a Davidom Haggertyjem.

Hoćete li napraviti neke promjene u projektu reorganizacije Davis Cupa? Već dugo se debatira o tome bi li se turnir trebao održavati u studenom kako je najavljeno.

“Prošlog tjedna smo u Londonu imali sastanak s najvažnijim čimbenicima u muškom tenisu: ATP-jem, Grand Slam turnirima i igračima. Razgovarali smo o tome kako bi mogli surađivati. Za sljedeću godinu plan je igrati kvalifikacijske Davis Cup mečeve u veljači sa 24 reprezentacije i finalnim turnirom u studenome. No, otvoreni smo za nastavak razgovora. Još nismo došli do konačnih rješenja. Radit ćemo zajedno s ATP-jem na korist igrača. Stvarni problem je kalendar natjecanja, ne samo što se tiče Davis Cupa, već generalno. Sezona je jako dugačka. Želimo se pobrinuti da igrači budu zdravi.I dalje smo otvoreni za razgovore o terminima. Nismo mogli održat finalni turnir sljedeće godine u ranijem terminu, nego na kraju studenoga. Nismo željeli jednostrano mijenjati kalendar i otvoreni smo za raspravu o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li moguće da dođe do promjene termina finalnog turnira Davis Cupa već sljedeće godine?

“Imat ćemo novi sastanak u siječnju i ako se nađe rješenje koje bi moglo funkcionirati, otvoreni smo za promjenu termina već za sljedeću godinu. No, za sada stoji da će se igrati u studenome.”

Neki igrači su već najavili da neće igrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzultirali smo mnoge igrače i većina onih najboljih čije reprezentacije će igrati kvalifikacijskim meč u veljači, stavit će se na raspolaganje izbornicima. Mnogi od njih su najavili da će nastupiti i na finalnom turniru, u slučaju da se njihova reprezentacija kvalificira. Vjerujem da su prepoznali kako novi format može biti uzbudljiv, neki nisu željeli debatirati o tome hoće li igrati ili ne, ali mi smo uvjereni da ćemo u Madridu sljedeće godine imati fantastičnu igračku postavu.

Uz novi format Davis Cupa pojavio se i ATP Cup koji će biti igran samo dva mjeseca poslije. Što mislite o tome i o činjenici da su se mnogi igrači izjasnili da će igrati ATP Cup?

“Ne mogu govoriti o ATP Cupu, ali mogu o Davis Cupu. Vidjet ćete već ovog vikenda navijače i njihov entuzijazam. Davis Cup je drugačiji, iza njega je 118 godina povijesti. Mnogi igrači su privatno izrazili podršku Davis Cupu i najavili svoje sudjelovanje. Vjerujem da ćemo ubrzo osjetiti efekte prošlotjednog sastanka u Londonu. Trebat će nam vremena, ali mislim da je logično da imamo samo jedno, veliko momčadsko natjecanje. Mi vjerujemo da to treba biti Davis Cup.”

Koliko igrača je najavilo da će igrati na finalnom turniru?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Teško je doći do točnog broja, prvo se mora vidjeti koje će reprezentacije igrati. No, mnogi su nam rekli da će igrati, ako se kvalificiraju. Bilo je nekih koji su neodlučni i nekih koji su najavili da neće igrati. No, radi se o novom iskustvu. Finalni turnir Davis Cupa će se igrati u studenome i imat će značajan nagradni fond. Možda nije potpuno jasno zašto ovo radimo. ITF je odgovoran za razvoj tenisa u više od 200 država diljem svijeta. Financijski utjecaj će biti značajan, jer ćemo dijeli novih 25 milijuna dolara nacionalnim savezima kako bi mogli organizirati juniorske turnire, ITF turnire, da ne gube novac u organizaciji Davis Cup mečeva… Na primjer, Francuska će ovog vikenda zaraditi dosta od ulaznica, Savez će moći bogato nagraditi igrače. No, Hrvatski teniski savez će dobiti značajno manji iznos, a to se ne čini poštenim. Novac koji će dobiti savezi za razvoj nove generacije igrača je osnovni razlog zašto činimo ove promjene i zato su one važne.”

Bi li savezi podržali promjene da nije bilo izdašne financijske ponude?

“Financijska ponuda je bila pokretačka snaga strategije, to je ono što je ujedinilo nacije i zašto je više od 71% glasova bilo za promjene. Moramo se pobrinuti da razvoj tenisa bude bolji nego što je bio do sada. To je vjerojatno bio jedan od primarnih razloga zašto su nacionalni savezi to podržali. Drugi je razlog što su neke nacije gubile novac na Davis Cupu. Francuzi su strastveno vezani za Davis Cup, ali nemaju sve nacije takav ‘DNA’. Roland Garros je bio izgrađen zbog Davis Cupa, a ne zbog Grand Slam turnira. Kroz Davis Cup se došlo do Grand Slama što je jako dobro.”

Mnogo je glasnih protivnika promjena, a izbornik francuske Davis Cup reprezentacije Yannick Noah optužio je one koji su glasali za njih da su prodali dušu Davis Cupa. Što mislite o takvim stavovima?

“Poštujem njihovu strast. Razumijem zašto je igračima važno imati navijačku podršku. Imat ćemo isti takav dekor i osjećaj na finalnom turniru u Madridu, jer će mnoge reprezentacije na turniru biti iz Europe. Hrvatska će u Lilleu imati pet tisuća navijača, znam da je na finalu u Zagrebu bilo pet tisuća argentinskih navijača koji su doputovali iz Južne Amerike kako bi bili tamo. Vjerujemo da će navijači mnogih najboljih reprezentacija biti u Madridu i donijeti atmosferu kakvu smo i do sada viđali na Davis Cup mečevima, što je vrlo važno. Savezi će imati na raspolaganju novac za razvoj mladih igrača, a i dalje smo zadržali format igranja kod kuće i u gostima za 24 reprezentacije u Svjetskoj skupini, kao i za one u zonskim natjecanjima.”

Teško možete očekivati 5000 hrvatskih navijača u Madridu, pogotovo ako Hrvatska ne igra u finalu. Vjerujem da su igrači također svjesni toga da atmosfera neće biti ista.

“Imao sam sastanak s predstavnicima Vijeća igrača u rujnu 2016. godine na US Openu, nakon kojeg sam dobio pismo s njihovim prijedlogom za jednotjedno natjecanje 16 reprezentacija na jednoj lokaciji. To je došlo od igrača i znamo da mnogi igrači podržavaju ovaj format. Neki možda ne žele igrati, ali više ćemo znati nakon Madrida sljedeće godine.”

To o čemu govorite dobili su i kroz ATP Cup. Sada imamo dva gotovo identična natjecanja.

“Ne, nemamo. Igrači samo kroz nastupe u Davis Cupu mogu ostvariti pravo sudjelovanja na olimpijskim igrama. Iz naše perspektive, radi se o potpuno drugačijem natjecanju.”

Ipak, radi se o dvije identične natjecateljske formule, samo što je na ATP Cupu osam reprezentacija više. Pitanje je hoće li doista igrači htjeti igrati na dva identična turnira koji će se događati u razmaku od samo dva mjeseca, a i navijačima će biti teško razlikovati jedno od drugog.

“Zato ljudi iz tenisa surađuju i pokušavaju naći dobro rješenje.”

Je li moguće da ostane samo jedno od ta dva natjecanja?

“Mogućnost postoji, samo o tome moramo razgovarati. Iz moje perspektive, Davis Cup sa 118-godišnjim naslijeđem ima veću važnost. Mnogi su igrači govorili o važnosti igranja u Davis Cupu za njihove karijere, čak mu dali i veću važnost od osvajanja Grand Slam trofeja.”

Unatoč sastancima koje ste imali, promatraču izvana se čini kako ITF i ATP nikada nisu bili udaljeniji jedni od drugih, pogotovo iz perspektive da ste gotovo istovremeno predstavili dva vrlo slična natjecanja.

“Imali smo nekoliko sastanaka unazad godinu dana, ali mogu reći da je prošlotjedni sastanak bio najpozitivniji za sve strane, jer je iz njega proizašao zaključak da se u budućnosti može pronaći rješenje koje bi sve zadovoljilo. Pomoglo je što su igrači bili prisutni, jer su svi bili zastupljeni.”

Koje bi to rješenje bilo?

“Teško je reći. Svi će dionici o tome razmišljati, ali rješenje će se većinom odnosti na promjene u kalendaru koji je sada na snazi i koji je najveća prepreka promjenama u tenisu. Da smo samoinicijativno odlučili promijeniti termin finalnog turnira, ispalo bi da ne želimo surađivati. Otvoreni smo za odigravanje finalnog turnira u nekom drugom terminu, ali to mora biti zajednička odluka.

Dakle, jedina moguća promjena je promjena termina?

“To može voditi prema nekim drugim rješenjima, promjenama o kojima još ne mogu govoriti. ATP bi svakako mogao biti uključen u ono što radimo.”

Na koji način?

“Tako da budu odlučniji što se tiče mogućeg dobivanja ATP bodova i što se tiče kalendara natjecanja. No, ne mogu ulaziti u detalje, jer se o tome još uvijek vode razgovori.”

Postoji li mogućnost odustajanja od ovog projekta od strane ITF-a?

“Iz perspektive naših članica, nacionalnih saveza, mi smo jedino tijelo, jedina skupina ljudi koja ulaže novac u razvoj tenisa. Druge organizacije ne bave se razvojem, ne organiziraju juniorske turnire, ITF turnire. Nacionalni savezi su jedini ti koji ulažu i, ako ćemo biti iskreni, gube novac. Predsjednici tih saveza su volonteri i rade to iz čiste ljubavi prema tenisu, a ne zbog materijalne koristi. Ako se prestane s organizacijom juniorskih i ITF turnira, slika Toura će postati značajno drugačija nego što je danas. Zato su Davis Cup i Fed Cup tako važni.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.