Pokrenut stegovni postupak protiv Jelenića: Je li spreman otkriti članove masonske lože?

jelenić masoni
Foto: fah, Getty Images; fotomontaža: narod.hr

Protiv bivšeg glavnog državnog odvjetnika pokrenut je stegovni postupak nakon što je smijenjen zbog otkrića da je član masonske lože. On tvrdi, da ne postoji temelj za otkrivanje identiteta drugih članova među masonima.

> Afera mason: Vrhovni sud odbio žalbu Dražena Jelenića

>Urednici i vlasnica tjednika i portala 7Dnevno privedeni zbog sumnje da su ucjenjivali Nikicu Gabrića zbog pripadnosti masonskoj loži

> Odvjetnik Olujić za Narod.hr: ‘Članovi masonskih loža, a pretpostavlja se da ih je u Hrvatskoj oko 700, ne bi trebali obavljati javne funkcije’

Državno odvjetničko vijeće pokrenulo je stegovni postupak protiv bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. Podsjetimo, Jelenić je podnio ostavku nakon što je u javnost izašla informacija da je član masonske lože.

Na odluku o pokretanju stegovnog postupka nema pravo podnijeti žalbu. Evo što je odgovorio za dnevnik.hr na pitanje je li spreman aktualnoj državnoj odvjetnici otkriti tko su članovi masonske lože.

“A recite mi, ako mi ona kaže koji je temelj da ja to njoj kažem onda ću joj reći, ali samo u djelu obnašanja dužnosti zamjenika državnog odvjetnika, ali takvog temelja nema”, kazao je Jelenić.

“Svi dokazi predloženi su uz zahtjev za podizanje i pokretanje stegovnog postupka Državnom odvjetničkom vijeću, oni su danas od strane podnositeljice prijedloga za pokretanje postupka i detaljno obrazloženi“, potvrdila je zamjenica glavne državne odvjetnice Zorka Fumić.

Jelenić je lani u veljači dao ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika pošto je otkriveno da je član masonske lože. Nakon ostavke nastavio je raditi kao zamjenik glavne državne odvjetnice, ali ga je DOV na sjednici 13. travnja privremeno udaljilo s dužnosti slijedom zahtjeva za pokretanjem stegovnog postupka koji je 6. travnja podnijela glavna državna odvjetnica.

Član masonske lože Veliki Orijent Hrvatske

Podsjetimo, Jelenić je podnio ostavku 19. veljače 2020. nakon što se otkrilo da je bio član u masonskoj loži Veliki Orijent Hrvatske.

Glavni državni odvjetnik Jelenić podnio je ostavku pod Vladinim pritiskom, temeljenom na etičkim principima o nedopustivom prešućivanju članstva u masonima i što se upustio u razgovor i sugestije u istražnom predmetu koji je inicirao oftalmolog Nikica Gabrić, veliki meštar Velikog Orijenta Hrvatske, osnivač i ravnatelj Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

Jelenić je postao član udruge Veliki Orijent Hrvatske, odnosno masona, dva mjeseca prije nego što je u travnju 2018. godine imenovan na mjesto glavnog državnog odvjetnika.

Postavlja se pitanje kako je moguće da nitko od vladinih i sigurnosnih dužnosnika nije znao tu informaciju i upozorio na moguće ugroze prije imenovanja Jelenića na istaknutu funkciju? Brojni stručnjaci upozoravali su da Jelenić ne može biti niti zamjenik glavnom državnom odvjetniku, ali tu je funkciju i dalje obnašao. Krajem studenoga 2020. njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je mišljenje Etičkog povjerenstva oko mjesec dana nakon što je preuzela DORH, a ranije je već rekla da joj je Jelenić usmeno rekao da je napustio ložu. No onda je zatražila i službeno očitovanje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr