Potpisana zajednička izjava o suradnji između hrvatskog i njemačkog ministarstva zdravstva

Foto: fah

Njemački i hrvatski ministri zdravstva Hermann Gröhe i Milan Kujundžić potpisali su u utorak u Zagrebu Zajedničku izjavu o namjeri kojom ta dva resorna ministarstva žele osnažiti suradnju u području zdravstva, s ciljem unapređenja zdravlja stanovništva u svakoj od tih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dogovoreno je da će, s namjerom daljnjeg promicanja korisne i pojačane suradnje, sudionici razmjenjivati iskustva i surađivati u područjima zdravstvenog osiguranja, zdravstvene ekonomije, zdravstvenog turizma, upravljanja u zdravstvu, poslijediplomskog obrazovanja, upravljanja kvalitetom, procjeni zdravstvenih tehnologija te sigurnosti pacijenata.

Provedba suradnje održavat će se putem razmjene stručnjaka i zdravstvenih djelatnika, stručnih znanja, informacija i iskustava vezanih uz organizaciju, strukturu i reforme u području zdravstva, putem izravnih kontakata između povezanih zaklada, ustanova i organizacija, kao i sudjelovanjem obiju strana na seminarima i konferencijama iz različitih zdravstvenih disciplina za znanstvenike i zdravstvene stručnjake obiju zemalja.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istaknuo je da je potpisana izjava značajan poticaj promicanju korisne suradnje u području zdravstva između dviju prijateljskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Problemi koje danas imamo i koji će se samo pojačavati, počevši od rezistencije bakterija, prevelike pojavnosti tumora i drugih bolesti su problemi koji nadilaze bilo koju naciju i na tom tragu ćemo pojačati suradnju gdje smo dogovorili razmjene timova ljudi i stručnjaka koji će se susretati i razmjenjivati iskustva, znanja i raditi na zajedničkim projektima u cilju promicanja zdravlja svih ljudi”, kazao je ministar Kujundžić. Dodao je da su dogovorili napraviti zajedničke timove od osiguravajućih društava, eksperata, ali i udruga pacijenata.

Dvojica ministara razgovarali su o temama globalnog zdravstva, zdravstvene sigurnosti, problematike antimikrobne rezistencije, kriznog menadžmenta u zdravstvu, sigurnosti pacijenata, transplantacijskog programa i doniranja organa te problematike iseljavanja zdravstvenih radnika. Kujundžić je istaknuo i da su dotakli temu preseljenja Agencije za lijekove iz Londona u Hrvatsku te potrebe reformi Svjetske zdravstvene organizacije.

“Međunarodna zdravstvena politika dobiva na važnosti, možemo puno toga naučiti jedni od drugih, a mnoge izazove samo zajednički rješavati, pogotovo kad se radi o borbi protiv rezistencije na antibiotike i bolestima koji se ne zaustavljaju na granicama jedne države”, naglasio je njemački ministar zdravstva Hermann Gröhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrim je ocijenio to što će se između Hrvatske i Njemačke sada intenzivirati suradnja i u pitanjima sigurnosti pacijenata, osiguranja kvalitete, zdravstvene ekonomije i zdravstvenog osiguranja. “Naš je zajednički cilj nastaviti raditi na sve boljoj medicinskoj skrbi dviju zemalja na korist pacijenata”, naglasio je njemački ministar zdravstva.

Hrvatska je važan partner Njemačkoj, a i saveznom ministarstvu zdravstva jer, rekao je, slijedi zdravstvenu politiku koja je usmjerena prema budućnosti i nudi brojne točke za suradnju. Ministar Gröhe dodao je da se to odnosi na područje transplantacijskog sustava, gdje Hrvatska, napominje, bilježi uspjehe i vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ij

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.