U pravu je Aco Petrović, Hrvatska na EuroBasketu može bez onih koji ne žele igrati!

Foto: fah

Hrvatska košarkaška reprezentacija za dva mjeseca kreće u novi pokušaj proboja prema medaljama. Po tko zna koji put u posljednja dva desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 22 godine su prošle od posljednje medalje, riječ je o bronci, hrvatske košarkaške reprezentacije. Na EuroBasketu izabranici Aleksandra Petrovića su u skupini sa Španjolskom, Češkom, Crnom Gorom, Mađarskom te Rumunjskom, koja će biti domaćin skupine C Europskog prvenstva, koje se ove godine igra u čak četiri države.  Europsko prvenstvo igra se od  31. kolovoza do 17. rujna. Mnogi će reći kako je Hrvatska ”prikriveni favorit” natjecanja.

Tko su favoriti? Kako smo već pisali izbornik Aleksandar Petrović vjeruje u one koji su se odazvali, a onima koji su okrenuli leđa reprezentaciji nedvosmisleno poručuje: ”Hrvatska može i bez vas….”

“Jasno je da su Španjolci favoriti, ali bili su s osam NBA igrača i u Riju kad smo ih pobijedili”, optimističan je bio Aleksandar Petrović, iako će Hrvatska na EuroBasketu igrati bez mladih i talentiranih NBA zvijezda, Marija Hezonje te Ivice Zubca. Nažalost, nije ovo prvi put. I prošlosti su, za razliku od primjerice nogometaša, košarkaški odbijali poziv izbornika stavljajući vlastiti interes ispred interesa reprezentacije. Uvijek iznova pronalazeći opravdanja. Sjetimo se Gordana Giričeka, Ante Tomića, ali i ranije nekih zvijezda koje pamtimo iz trofejnih vremena. Dario Šarić danas i Dražen Petrović jučer igrači su kojima nikad nije bilo teško igrati za Hrvatsku. Nedavno je Šarić rekao da će se odazivati dok god ga budu zvali pod nacionalni barjak.  Tek su mu 22 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, da budemo potpuno jasni, takve se stvari, pa i gore, događaju i drugim reprezentacijama. I one se suočavaju s brojnim otkazima.  Međutim, Hrvatska nema 50 milijuna stanovnika, iako danas izbornik ima na raspolaganju dobru momčad ipak je bazen iz kojeg dolaze naši igrači premali i teško se može mjeriti s jednom Španjolskom.  Hrvati su, kad je reprezentacija u pitanju, posebno osjetljivi s obzirom na način na koji je naša domovina nastala, u teškom, obrambenom ratu. Ako su branitelji dali sve, mnogi čak i život, za Hrvatsku, onda barem sportaši se za domovinu mogu boriti na sportskim terenima. Barem je takvo razmišljanje vladalo u Hrvatskoj do prije nekoliko godina. Ne čudi, dakle, ogorčenje kod navijača nakon svakog otkaza reprezentaciji, naravno, ako je otkaz neopravdan.

Neće biti ni Ante Žižića, koji je odbio nastupati za hrvatsku reprezentaciju ovog ljeta jer se želi što bolje pripremiti za svoju prvu NBA sezonu. Boston Celticsi igraju Ljetnu ligu. Tvorac velike Cibone osamdesetih, Mirko Novosel, nema nimalo razumijevanja za otkaze reprezentaciji te smatra kako bi se u svemu tome Savez morao ”tvrđe” postaviti. Međutim, kako nekoga natjerati?

Podsjetimo, reprezentacija se okuplja 27. srpnja te će u tri navrata do odlaska na Eurobasket boraviti u Sv. Martinu na Muri.  Izbornik Aco Petrović tvrdi da će tamo imati odlične uvjete za rad. Može li Hrvatska predvođena Šarićem te Bogdanovićem napokon ući u najuži krug za medalje? Nastupi na Olimpijskim igrama prošle godine pokazale su da ova Hrvatska ima kvalitetu, kao i zajedništvo, što je gotovo jednako važno.  Upravo i zbog toga svaki otkaz nacionalnoj momčadi boli. Navijači osjećaju da bi ovo mogla biti prilika, uz malo sreće, dakako. Ništa se veliko u sportu ne osvaja bez sreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će od 5. do 8. kolovoza igrati Francuskom i Litvom na turniru u Francuskoj, zatim na turniru u Opatiji od 12. do 14. kolovoza s Ukrajinom i Slovenijom. Podsjetimo, Hrvatska će sa Slovenijom igrati i dvije utakmice prije odlaska na Europsko prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.