Potpišite peticiju protiv protjerivanja Caritasa iz škola u Sisku pod palicom SDP-ove gradonačelnice

caritas
Caritas Sisačke biskupije, Kristina Ikić Baniček, montaža: Narod.hr, Izvor: Sisačka biskupija, HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Platforma CitizenGo pokrenula je peticiju kojom se traži hitni povratak Caritasa u sisačke škole nakon što je SDP-ova sisačka gradonačelnica zabranila Caritasu da humanitarne akcije provodi u školama tog grada. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Ta jednostavna djela ljubavi za bližnje zabranjena su ove korizme mališanima iz devet sisačkih osnovnih škola koji nisu smjeli u za njih osmišljenoj korizmenoj akciji darovati osnovne prehrambene namirnice, kao što su riža, šećer, ulje, sol, brašno, grah… za potrebe pučke kuhinje Caritasa, najsiromašnije članove zajednice, ali i izbjeglice iz Ukrajine.

Peticiju možete potpisati ovdje.

Rezultat je to skandalozne odluke SDP-ove gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček koja je zabranila provedbu korizmene akcije Srcem se najviše daje u školama i tako zabranila djeci koja pohađaju vjeronauk doniranje hrane za Caritas i sudjelovanje u drugim humanitarnim akcijama Caritasa u sklopu nastave vjeronauka.

Korizmenu akciju za školarce Srcem se najviše daje Caritas Sisačke biskupije tradicionalno organizira u školama od 2014. godine, i kao takva je dio nacionalnog i školskog kurikuluma katoličkog vjeronauka koji je odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Petir pučkoj pravobraniteljici: Poduzmite mjere protiv sisačke gradonačelnice

Naime ovom akcijom želi se potaknuti djecu školske dobi na darivanje i nesebično dijeljenje s onima kojima je pomoć najpotrebnija, kako bi razvijali osjećaj empatije za osobe u nevolji te se učili kako pomoći bližnjima u potrebi. Time djeca uče kako je korizma je vrijeme odricanja, žrtve i darivanja u ljubavi za bližnje.

Nacionalni kurikulum katoličkog vjeronauka objavljen u Narodnim novinama prema kojemu je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo konkretni kurikulum vjeronauka za ove sisačke škole kaže:

‘Vjeroučitelj treba poticati iskustva učenja koja će omogućiti razvoj učenika u afektivnom području koje se očituje u prepoznavanju i prihvaćanju važnosti djela milosrđa kao vlastitih kriterija u promišljanju i djelovanju osmišljavanjem i provedbom različitih aktivnosti u koje je učenik izravno uključen, npr. humanitarne akcije za pomoć potrebitima u kojoj će doći do izražaja duhovna i tjelesna djela milosrđa.’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije reagiralo!

Usprkos toj činjenici i medijskim natpisima o zabrani provedbe korizmene humanitarne akcije Caritasa osmišljene baš u tu svrhu za katoličke učenike Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije reagiralo!

Zato se naša peticija obraća Radovanu Fuchsu, ministru znanosti i obrazovanja i traži njegovu hitnu reakciju, kao i reakciju nadležnih tijela ministarstva na sprečavanje provedbe nacionalnog kurikuluma katoličkog vjeronauka, te godišnjeg nastavnog plana za vjeronauk ovih osnovnih škola.

Pučka pravobraniteljica šuti

Peticiju šaljemo na znanje i pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter koja do danas, niti nakon prijave koju joj je o ovom podnijela zastupnica Marijana Petir, nije reagirala na ovu grubu povredu vjerskih prava i sloboda osnovnoškolaca katolika. Iako je čak i njena prethodnica, Lora Vidović u svom izvješću za 2020. Napisala:

‘Hrvatski Caritas brine o siromašnim ili socijalno isključenim obiteljima, posebice samohranim roditeljima, višečlanim ili obiteljima s prihodima ispod linije siromaštva, a u njegovom sastavu djeluju pučke kuhinje…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je tek djelić onoga što Caritas radi svakog dana u godini za brigu o najpotrebitijima.

Lavovski doprinos Caritasa nakon potresa

Upravo je Caritas Sisačke nadbiskupije odradio i još uvijek radi lavovski dio posla pomoći stradalima u potresu. Sisački Caritas je 30. ožujka poslao humanitarnim konvojem pošiljku osnovnih potrepština i prehrambenih namirnica u Ukrajinu.

Suprotno tvrdnjama gradonačelnice Siska koja je zabranila pristup privatnim humanitarnim organizacijama u škole, Caritas to nije privatna organizacija, već je javna i pravna osoba Katoličke crkve koja djeluje za opće dobro.

Kada su ravnatelji tražili objašnjenje, dobili su odgovor iz Grada da zbog ‘sekularnog karaktera škola’ Caritasu nije dopušteno nikakvo djelovanje u školama.

No, sekularnost je dobrodošla pravna odvojenost koja u svom zdravom i izvornom obliku štiti i vjerske institucije i državu. Ona ne znači društvenu, kulturnu i odgojnu odvojenost.

Sekularnost ne znači brisanje vjere i kršćanskih vrijednosti iz javnog prostora i nametanje državnog ateizma, što nehumano i protupravno pokušava učiniti SDP-ova gradonačelnica.

‘Institucije država dužne su poštovati i štititi kršćanski identitet’

Naprotiv, institucije država dužne su poštovati i štititi kršćanski identitet, vrijednosti i vjerske slobode i autonomiju.

Posebno je zanimljivo što je gradonačelnica ovaj dopis poslala u ponedjeljak, 14. ožujka uoči konačnog potpisivanja provedbenog Ugovora o Caritasu Katoličke Crkve u Hrvatskoj između Vlade RH i Hrvatske biskupske konferencije (HBK). Provedeni ugovor na koji smo čekali 25 godina i kojim Republika Hrvatska prepoznaje uloge i važnosti Caritasa potpisan je u petak 18. ožujka 2022.

Dok je za pozdraviti konačno potpisivanje Ugovora ostaje pitanje kako i zašto član te iste vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nije reagirao na javno i skandaloznu zabranu provedbe ovog važnog dijela kurikuluma katoličkog vjeronauka u školama? Kako se provodi kurikulum ako se Caritas izbacuje iz sisačkih osnovnih škola?

Zašto nije reagirala od strane HDZ-a predložena i izabrana pučka pravobraniteljica, Tena Šimonović Einwalter – usprkos prijavi koju je poslala 25. ožujka 2022. neovisna zastupnica Marijana Petir?

Potpišite peticiju ministru znanosti i obrazovanja koju šaljemo na znanje i pravobraniteljici. Zatražite njihovu hitnu reakciju i zaštitimo djecu i njihovo pravo na vjerski odgoj. Zaštitimo Caritas u školama!’, stoji u prioćenju CitizeGo-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.