Petir pučkoj pravobraniteljici: Poduzmite mjere protiv sisačke gradonačelnice

Foto: facebook, fah

Saborska zastupnica Marijana Petir uputila je prijavu pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter protiv Grada Siska na čelu s SDP-ovom gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček nakon što je neosnovano zabranila djelovanje Caritasa u sisačkim školama.

> Kristina Ikić Baniček – prisjetimo se još nekih skandala SDP-ove gradonačelnice nakon zabrane humanitarnog djelovanja Caritasu

>Grad Sisak i Ikić Baniček (SDP) zabranili Caritasu humanitarno djelovanje u gradskim školama

>Sisačka biskupija: Odgovor gradonačelnice Ikić Baniček je laž i kleveta te izgovor da se zabrani djelovanje Caritasa

Tekst prijave u nastavku donosimo u cijelosti.

Grad Sisak krši vjerska prava

“PREDMET: PRIJAVA PROTIV GRADA SISKA ZBOG DISKRIMINACIJE PO OSNOVI VJERE I OBRAZOVANJA

Poštovana pučka pravobraniteljice, gospođo Tena Šimonović Einwalter,

obraćam vam se kao Središnjem tijelu nadležnom za suzbijanje diskriminacije kako bih vam podnijela prijavu zbog diskriminacije koju je po osnovi vjere i obrazovanja počinio Grad Sisak na čelu s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček.

Caritas Sisačke biskupije od 7. ožujka provodi korizmenu akciju “Srcem se najviše daje” i ta se akcija tradicionalno provodi od 2014. godine u 55 osnovnih i srednjih škola na području cijele biskupije. Lani se prikupljalo za stradale u potresu, a ove godine sakupljene namirnice namijenjene su za 160 korisnika pučke kuhinje koja se osim za svoje redovite korisnike sada skrbi i za izbjegle iz Ukrajine.

14. ožujka na adresu devet sisačkih gradskih osnovnih škola stigao je dopis u kojem se
prikupljanje humanitarne pomoći dopušta samo Gradskom društvu Crvenog križa, a svim drugim privatnim humanitarnim organizacijama to se zabranjuje.

Kada su ravnatelji tražili objašnjenje tog dopisa, dobili su odgovor iz Grada Siska da zbog
‘sekularnog karaktera škola’, Caritasu nije dopušteno nikakvo djelovanje u školama. Na zamolbu Caritasa, akciju su zapravo provodili vjeroučitelji kao dio nastavnog kurikuluma predmeta katoličkog vjeronauka uz suglasnost nadležnog ravnatelja škole.

Kao što vam je poznato, vjeronauk je dio školskog sustava i ne sastoji se samo u teorijskom znanju koje vjeroučitelji predaju djeci, čiji roditelji to traže i imaju na to pravo, nego je on i odgojni predmet koji potiče na konkretna djela, osobito ljubavi prema bližnjima.

Školski vjeronauk stavlja naglasak na cjeloviti odgoj čovjeka te, imajući osobito u vidu religioznu dimenziju, na promicanje osobnih i društvenih općeljudskih i vjerničkih vrednota.

Ovim postupkom gradskih vlasti Grada Siska krše se vjerska prava i sloboda apostolskog poslanja Crkve koja su zajamčena i Ustavom RH i međunarodnim ugovorima između RH i Svete Stolice.

Na području Sisačke biskupije i Grada Siska školski vjeronauk pohađa između 75% i 95% djece, a ona, kao i njihovi roditelji, imaju Ustavom i zakonom zajamčena vjerska prava.
Republika Hrvatska priznaje javno pravnu osobnost Katoličke Crkve i javnu pravnu osobnost svih crkvenih ustanova koje imaju takvu pravnu osobnost prema odredbama kanonskog prava.

Kako stoji i u Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama, katoličke vjerske tradicije duboko su ukorijenjene u hrvatskoj kulturnoj baštini, što se u javnom hrvatskom školstvu uzima u obzir, napose u provođenju prikladnih vjersko-kulturnih inicijativa i programa, koje uz školstvo obuhvaćaju najrazličitija područja društvenoga i kulturnoga života, stoga se ovakvom odlukom Grada Siska krši i pravo na obrazovanje djece koja pohađaju nastavu katoličkog vjeronauka u okviru kojeg je u nastavnom kurikulumu predviđena i ova humanitarna aktivnost.

Kako biste zaštitili vjernike i njihova prava zajamčena zakonskim propisima Republike Hrvatske i međunarodnim pravom, osobito Međunarodnim ugovorom Republike Hrvatske i Svete Stolice, molim vas da što žurnije poduzmete sve Zakonom propisane mjere te me o istom povratno izvijestite.” – poručila je Petir.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako je Grad zabranio Caritasu djelovanje u školama

Podsjetimo, Grad Sisak i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) zabranili su humanitarno djelovanje, odnosno provođenje korizmene akcije “Srcem se najviše daje” u osnovnim školama čiji je Grad Sisak osnivač, izvijestili su prošli tjedan iz Sisačke biskupije. Cilj je akcije prikupljanje prehrambenih namirnica za pučku kuhinju Caritasa Sisačke biskupije i najsiromašnije članove društva. Akcija se provodi u 55 osnovnih i srednjih škola na području Biskupije. Prošle godine skupljali su za žrtve potresa, a ove godine za korisnike pučke kuhinje koja se sad, među ostalim brine se i za desetak izbjeglica iz Ukrajine.

> Miletić o pozivanju na sekularnost Ikić Baniček: Pokušava prikriti stav prepun gnušanja i mržnje prema Katoličkoj Crkvi

> SDP protiv Caritasa: Prisjetimo se kako je Matić koristio potres za napad na Crkvu

Naknadno je gradonačelnica Ikić Baniček, kada su je mediji upitali o zabrani, izrekla nove napade na račun Crkve i vjeroučitelja, navodeći da se ne radi ni o kakvoj humanitarnoj akciji “već su učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu, vežući prisilnu donaciju uz uspjeh u školi”. Sisačka biskupija demantirala je ove navode te poručila da će zbog klevete poduzeti odgovarajuće pravne korake.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.