Potplaćeni i premoreni radnici u trgovačkim centrima radili su i na Veliku Gospu – je li to doista nužno?

Zagreb, 10.08.2015 - Promet u trgovini na malo u Hrvatskoj kontinuirano raste 10 mjeseci zaredom, od kolovoza 2014. godine do sada, što je prvi sluèaj takvog uzlaznog trenda od 2007. godine, odnosno prije poèetka krize, stoji u najnovijoj analizi Hrvatske gospodarske komore. Arhivska fotografija od 11.05.2015. godine prikazuje kupce u trgovaèkom centru Konzum. foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

Velika Gospa za većinu je osim blagdana i praznika bila i neradni dan, ali ne i za radnike koji rade u određenim supermarketima.

Blagdan Velike Gospe tako nije bio neradni dan za radnike u Konzumu, koji su uglavnom, radili do 14 sati, ali neki od njih su radili kao normalnim radnim danom i to do 21 sat. Slično je s Kauflandom čije su trgovine radile do 18 sati. Radnici u Lidlu također nisu “pošteđeni”, kao ni oni u Intersparu koji su radili do 14 sati, a neki čak i do 21 sat. I trgovine Plodine radile su do 21 sat.

Očito je kako ni ovaj put neki radnici nisu imali odmora. S druge strane, sve pohvale idu za trgovine koje nisu radile, a među njima su City Centar One, Avenue Mall, Bauhaus, Emmezeta, Pevec, Lesnina, Arena Centar, King Cross Jankomir, zagrebački Importanne centar, Joker Split, Supernova Zagreb…

Stanje u Hrvatskoj

Borba kojim se tražila zabrana rada nedjeljom u Hrvatskoj započela je još 2006. godine. Tada su inicijatori referenduma “Zatvorimo trgovine nedjeljom” bili Hrvatski Caritas i Franjevački institut za kulturu mira iz Splita, ali nažalost sve je kasnije propalo. Ustavni sud je 2009. ukinuo zabranu rada nedjeljom.

U Hrvatskoj nedjeljom u trgovinama radi između 30.000 i 40.000 radnika, kažu neke procjene. Hrvatska ima jedan od najliberalnijih zakona o radu trgovina, pa je poslodavcu praktički potpuno dano na volju da određuje radno vrijeme. Kako većina hrvatskih poslodavaca cijeni svoje radnike, pokazalo se prije nekoliko dana na Međunarodni praznik rada, kada su određeni trgovački centri radili praktički kao da je radni dan.

Biskup Uzinić: Kada kršćani ne bi kupovali nedjeljom, onda niti trgovine ne bi imale smisla biti otvorene

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić nedavno je progovorio o temi neradne nedjelje, s obzirom da i radnici trebaju biti u mogućnosti naći vremena za svoju obitelj i Gospodina. No, istaknuo je da to nije poruka samo poslodavcima: „Ovo je također poruka i nama koji smo vjernici i koji nedjelje ne bismo trebali provoditi po trgovinama. Ne moramo kupovati nedjeljom da bismo preživjeli. Kad mi ne bismo kupovali nedjeljom, a kažemo da nas ima preko 93 posto kršćana u Hrvatskoj, onda ni trgovine ne bi imale smisla biti otvorene.“

U čemu je zapravo problem?

Problem rada nedjeljom i praznicima svakako je velik za radnike koji moraju raditi na taj dan i njima takav dan postaje sasvim običan. Osim toga ljudi su premoreni, iscrpljeni i često frustrirani s obzirom da ni na takve dane nemaju na raspolaganju vrijeme koje mogu provesti da svojim obiteljima.

Tako velik broj obitelji zapravo nema niti jedan jedini dan u tjednu kada bi njihovi članovi mogli biti zajedno. Svatko bi trebao imati pravo na dostojanstveno radno vrijeme, kao i pravo na tjedni odmor koji može provesti s članovima obitelji. Rad nedjeljom i blagdanom definitivno se mora staviti pod nadzor!

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah