Pravobraniteljica Ljubičić muškarce koji mole optužila da brane nasilje nad ženama

Foto: fah, čitatelj Narod.hr-a; fotomontaža: narod.hr

Krunica muškaraca koja se svake prve subote održava na javnim mjestima u mnogim gradovima u Hrvatskoj ponovno je predmet najžešćih napada različitih aktera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na muškarce koji mole obrušila se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja je u izjavi za Hinu njihovu inicijativu nazvala “usmjerenom protiv žena” te inicijativom koja “daje legitimitet rodno-uvjetovanom nasilju” i optužila za “obranu muških nasilničkih ispada prema ženama, vođenih isključivo seksualnim nagonom muškaraca.”

Rekla je i da su te inicijative “protiv vjerskih nauka te protiv kulturnih dosega suvremene civilizacije” te da ih je potrebno “kontinuirano pratiti”.

> Muška molitva kroz oči jedne žene: ‘Kleknuše, ne pred čovjekom, već pred živim Bogom’

U Hininom članku koji su prenijeli mediji, a koji intervjuira više sugovornika, gotovo sve njih nesklone ovoj inicijativi, donosi se izjava pravobraniteljice Ljubičić, koja je, na neki način, povezala molitvenu inicijativu s nasiljem nad ženama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vjerski fundamentalizam, podrazumijevaju manja ženska prava”

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić navodi kako aktivističke kampanje skupina koje se zalažu za očuvanje tradicionalnog poretka, a koje u Europi i Hrvatskoj poprimaju obilježja dobro organiziranih društvenih pokreta temeljenih na općim načelima vjerskog fundamentalizma, nerijetko dolaze u formi vjerskih obreda prijavljenih kao okupljanja na javnim površinama.

Time dobivaju na vidljivosti, javno-društvenom utjecaju, ali i legitimitetu vrijednosti koje promoviraju jer su sloboda vjeroispovijedi i javnog očitovanja vjere zaštićene Ustavom.

Ženska prava naziva “kolateralnom žrtvom” aktivnosti takvih pokreta usmjerenih na očuvanje vrijednosti patrijarhata koji podrazumijeva manja ženska prava i ostanak u okvirima “prirodnih uloga” za žene i muškarce, pri čemu je uloga muškaraca dominantna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Kakve su veze pravobraniteljice Višnje Ljubičić koja dijeli lekcije o ‘transrodnosti’ i Noe Kraljevića iz afere Zambija?
> Organizatori muške molitve: Što javna molitva krunice jest, a što ona nije?
> Dr. sc. Bruno Petrušić o muškoj, javnoj molitvi krunice: ‘Moliti treba uvijek i svugdje’

“Podrazumijevaju neravnopravnost i brane muške nasilničke ispade”

Zagovaranje konzervativnog stila odijevanja i izjave da žene odijevanjem “izazivaju muškarce” posebno je problematično u vidu činjenice da su žrtve rodno utemeljenog nasilja u pravilu žene, a počinitelji muškarci koji svoje nedjelo znaju opravdavati upravo tako da su bili izazvani ponašanjem ili izgledom žrtve, naglašava Ljubičić.

>  Muškarci javno molili krunicu: ‘Lijepo je što nas je svaki put sve više. Prosvjednici? I za njih smo molili’
> Organizator muške molitve krunice za Narod.hr: ‘Najljepši su prizori očeva i sinova kako mole zajedno’
> Molitelj krunice: ‘Ne želim dopustiti da mi netko u mojoj Hrvatskoj brani kleknuti na javnom mjestu’

Stoga su ovakve inicijative, iako primamo usmjerene protiv žena također usmjerene i protiv obaju spolova, kao i protiv vjerskih nauka te protiv kulturnih dosega suvremene civilizacije jer podrazumijevaju neravnopravnost kao uvjet društvene stabilnosti i obranu protiv muških nasilničkih ispada prema ženama, vođenih isključivo seksualnim nagonom muškaraca.

One u osnovi pokušavaju dati legitimitet rodno-utemeljenom nasilju i stoga su vrlo opasne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Razvoj situacije svakako je potrebno kontinuirano pratiti”, zaključuje Ljubičić.

O pristranosti pravobraniteljice Višnje Ljubičić Narod.hr  je već izvještavao, a više o tome možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.