Strahonja: VAR bi trebao manje trajati, posebno ako vjeruješ sucu

mario strahonja
Foto: snimka zaslona

– Kolo je dosta dobro odsuđeno, no u susretu Istre i Osijeka nekoliko je izazovnih situacija koje moramo prokomentirati, rekao je Marijo Strahonja u uvodu Stadiona u kojem su se analizirali susreti 22. kola SuperSport HNL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istra je slavila golom Ercega, a suđenje, koje je predvodio glavni sudac Ante Čuljak, je opet bilo u prvom planu. U 30. minuti susreta Erceg je pao nakon duela s Jugovićem. Je li bilo elemenata za kazneni udarca?

– Erceg je pokušao inscenirati, simulirati slobodan udarac. Sudac je loše ušao u utakmicu, propustio je provoditi pravila nogometne igre i nije kažnjavao igrače za nesportsko ponašanje i simuliranje, kao u ovoj situaciji. I onda druga situacija, identičan prosvjed igrača Istre koji je jednako tako prošao nekažnjeno. Je li ruka kažnjiva ili ne, čini se da nije, ali to je najmanje bitno. Najbitnije je kazniti nesportska ponašanja. Sudac je izgubio kontrolu nad utakmicom i to nije bilo dobro dalje za njega. I jedna i druga situacija imaju težinu žutog kartona. Što se tiče same situacije, je li bio kazneni udarac ili nije, sudac je bio dobro pozicioniran, za njega je bilo simuliranje. Mislim da je ovdje igrač koji ulazi svojim lijevim koljenom ipak minimalno zahvatio igrača, a Erceg je trebao dobiti ponajmanje žuti karton za simuliranje. Trebao ga je dobiti i nakon bacanja, zbog tog nesportskog ponašanja. VAR je dugo trajao, 8 minuta. Ako nemate jasne dokaze, a sudac je bio blizu onda je trebalo puno manje trajati i vjerovati sucu.

U 47. minuti je Mlinar zatresao mrežu Osječana preciznim prizemnim udarcem s vrha kaznenog prostora, no pregledavanjem snimke ustanovljeno je kako je Erceg, koji je u toj situaciji bio asistent, bio u minimalnom zaleđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
– U ovakvim situacijama mogu dati podršku VAR-u, ako traje provjera dvije-tri minute, važan nam je točan rezultat, jasno je bilo da je pogodak postignut iz minimalnog zaleđa. Sve pohvale.

Erceg je u 57. minuti nadskočio Čeberka u borbi za loptu, ona je stigla do Boultama koji je ušao u kazneni prostor i potom vratio loptu do Ercega koji je razveselio domaće navijače. No, tada se opet uključio VAR koji je nekoliko minuta provjeravao duel Ercega i Čeberka da bi ipak prosudio kako nije bilo prekršaja domaćeg napadača pa je pogodak priznat.

– Potencijalno se gleda je li igrač Istre napravio prekršaj u fazi napada, takozvanom početku akcije. Gledajući na prvu ne, no postoji jedna snimka koja potencijalno otklanja da se radi o prekršaju. Erceg gleda u kojoj poziciji obrambeni igrač ulazi u njega i postoje određeni elementi za prekršaj, no možda to nije bio začetak akcije. Tu ne bih VAR sobu kritizirao, već je sudac samostalno mogao dosuditi prekršaj u fazi napada ili pustiti igru.

Dok je trajao taj sudački igrokaz, igrači su se potpuno ohladili, a stanka je, čini se, najlošije utjecala na napadača Osijeka, bivšeg igrača Istre Ramona Miereza. On je u 79. minuti udario nogom u butinu Ercega te mu je Čuljak pokazao izravni crveni karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Sudac tu kontrolira situaciju, naravno da je Mierez zaključio isključenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.