Pravobraniteljica Ljubičić podržala B.a.B.e.: Znate oko čega se ranije oglašavala?

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, reagirala je na izjave predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića, o seksualnom nasilju te o udruzi B.a.B.e.

> (VIDEO) Selak Raspudić za Narod.hr: ‘Smeta me licemjerje i lažna neutralnost pravobraniteljice Ljubičić’

“Nažalost, ponovo svjedočimo tome da se u javnom prostoru olako spominju i relativiziraju žrtve seksualnog uznemiravanja i silovanja te njihove traume, i to propitkivanjem njihovih motiva i kredibiliteta. Na taj se način umanjuje duboko ukorijenjen i stalan društveni problem rodno uvjetovanog nasilja sa svim njegovim oblicima kao obrasca ustrajnog nasilja muškaraca nad ženama. Svaka banalizacija, diskreditacija ili relativizacija slučajeva seksualnog uznemiravanja ili silovanja dovodi u pitanje borbu protiv ovoga duboko ukorijenjenog problema, senzibilizaciju društva o njemu i posljedično odlučnost žrtava da o tome progovore. Smatram da bi javno izrečeni stavovi javnih osoba, osobito Predsjednika Republike Hrvatske, trebali upućivati na podršku i razumijevanje svih inicijativa usmjerenih prema zaštiti svih žrtava seksualnog uznemiravanja ili silovanja, bez propitkivanja eventualnih manipulacija, „prikladnosti“ i suodgovornosti žrtava jer se radi o zanemarivoj statistici, a perpetuira uobičajene rodne stereotipe kojima se iskazuje nepovjerenje prema žrtvi, što nas dovodi u novu spiralu opravdavanja zločina i ušutkavanja žrtvi. Za svaku žrtvu, proživljena trauma ne zastarijeva, a samo je pitanje vlastitog osnaživanja žrtve i podrške koju ima, hoće li i kada prijaviti počinitelja ili će, kako veliki broj nažalost čini, traumu sama proživljavati dok će počinitelji proći nekažnjeno”, priopćila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, prenosi N1.

Višnju Ljubičić prvi put je imenovala 2011., HDZ-ova većina za vrijeme Jadranke Kosor i to na mandat od osam godina, a drugi put na razdoblje od 2019. do 2027. izabrala ju je Plenkovićeva saborska većina (HDZ-SDSS-HNS).

Prije toga, Ljubičić je bila 10 godina savjetnica/načelnica odjela u Vladinu Uredu za ljudska prava.

Od 1993.-2001. godine bila je savjetnica/šefica odjela i pročelnica Ureda tajnika Ministarstva obrane, a od 1990-1993. godine pravna savjetnica u trgovačkom poduzeću – stranom predstavništvu u Zagrebu.

Radnu karijeru počela je kao pripravnica na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

U svom mandatu privukla je pozornost prozivanjem udruge Betlehem i internetskog portala “Klinika za pobačaje”, bila je aktivna u kampanji za ratifikaciju sporne Istanbulske konvencije, promicala rodnu ideologiju te je tvrdila da isključivanje životnih i neformalnih životnih partnera iz definicije obitelji nije u skladu s načelom ravnopravnosti spolova.

> Državna cenzura: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova bi zabranila pravo na iznošenje svog stava o pobačaju 

> Višnja Ljubičić: promicanje rodne ideologije umjesto zaštite socijalnih i radnih prava žena 

> Što znamo o Višnji Ljubičić, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i njezinim dvostrukim kriterijima? 

> Pročitajte analizu UiO o Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2019.

Podsjetimo, predsjednik RH Zoran Milanović žestoko je odgovorio udruzi B.a.B.e koja je osudila njegovu izjavu o zlostavljanim ženama i zatražila njegovu ispriku. Milanović je u petak, nakon posjeta potresom pogođenim područjima, odgovarao na novinarska pitanja. Na pitanje o seksualnom uznemiravanju na fakultetima dao je podulji odgovor.

“Kada o tome zapomažu glumice koje iz kreveta ne izlaze za manje od pet milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bih se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice na Akademiji, to je problem. Jer znamo kako se napreduje u tim sustavima, to su sustavi u kojima se puno radi i malo zarađuje. Nije isto ako je netko razmažena zvijezda pa se nakon 30 godina sjeti nekih stvari nakon što mu je bankovni račun prsnuo kao jodna voda u Sisku ili to radi i govori neka djevojka ili žena koja pokušava probiti put do svoje sretne zvijezde po istim pravilima kao i muškarci, a to ne može jer je nekakav… da ne kažem što, godinama kinji i maltretira”, rekao je u petak predsjednik Milanović.

> Milanović u Sisku govorio i o optužbama za zlostavljanja

Među drugim reakcijama na tu njegovu izjavu, najoštrija osuda stigla je iz udruge B.a.B.e.

“Predsjedniče, sram vas bilo. To je neopisivo. Znači, radi se o predsjedniku države. Gospodin Milanović nije educiran kako bi donio sud o tome kakva bi to trebala biti žrtva nasilja, bi li ona trebala biti siromašna ili bogata, žrtva nasilja je žrtva nasilja uvijek, ona to nije tražila”, izjavila je u subotu Nina Popović iz udruge B.a.B.e. za Dnevnik Nove TV dodajući kako predsjednik time ponižava žrtve te je udruga zatražila njegovu ispriku.

“Najoštrije osude zbog toga što imam stav i usudim ga se javno izreći, pa i objasniti, stigle su ovoga puta od udruge glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E. Poput zaboravljivih holivudskih glumica – koje one sada brane od mene – predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren. I kako u skoro već dvadesetak godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni uglavnom samo galame. Ne ono što je dnevnopolitički isplativo i što po tzv. anketama ‘misli većina’. Pogotovo ne educirajući se na kratkom valu njihove prigodne buke koja njima jamči naslovnice, a žrtvama spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj ili ne donosi ništa ili ponekad šteti. Ne znam kakvu to laboratorijsku ‘edukaciju’ treba proći da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće riješiti problem spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj. Rekao sam i stojim kod toga da imamo problem o kojemu treba govoriti i treba potaknuti žene žrtve spolnog uznemiravanja da prokažu svakog, a pogotovo nasilnika koji to čini s pozicije moći svake vrste. Ono što nam ne treba su dogme udruga koje ne dopuštaju niti razmišljanje, a kamoli razgovor, drugačije od njihovog”, napisao je Milanović na Facebooku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1