Pravobraniteljica osudila sudjelovanja djece na manifestaciji ’40 dana za život’, a brani prosvjedovanje djece sa Sarnavkom?

Foto: fah

Kao i u nizu gradova diljem Hrvatske, u Varaždinu je započela manifestacija za zaštitu života od začeća, pod nazivom ’40 dana za život’. Sudionici su se prvi puta okupili 26. rujna, ispred Opće bolnice Varaždin, a akcija traje do 4. studenoga.

Temeljni cilj kampanje, kako je bila istaknula voditeljica inicijative u Varaždinu Ivančica Milovec, zaštita je života od začeća do prirodne smrti.

“Prvenstveno je ovdje riječ o miroljubivom bdijenju za nerođene”.

Među sudionicima našli su se i roditelji s djecom, a pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević kritizirala je njihovo sudjelovanje.

‘Moguće je da su roditelji dali suglasnost za korištenje fotografija djece u sklopu ove kampanje, no ta suglasnost nije uvijek u skladu sa zaštitom najboljeg interesa djeteta’, ustvrdila je pravobraniteljica za Varaždinski.hr.

“Smatram da je neprimjereno na takav način koristiti djecu u borbi za ciljeve odraslih, odnosno ciljeve dijela građana koji žele potpunu zabranu pobačaja, čime ograničavaju prava žena u određenom segmentu života. Time se djecu iskorištava kako bi se prenijela određena aktivistička poruka, koja nema veze s njima niti je ona mogu razumjeti, pa u tome prepoznajemo i manipulaciju djecom”, ocijenila je Helenca Pirnat Dragičević.

> (VIDEO) Djevojčica uz Sarnavku čitala poruku o silovanju. Je li to iskorištavanje djeteta? Što kaže pravobraniteljica?

> Velimir Bujanec o slučaju Zadar, Stanković, Veljača i naslovnici Hrvatskog tjednika…

> Prisegnula nova pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević – što znamo o njoj?

> Predsjednica o problemu blokiranih s pravobraniteljicama: ‘Stvara se „industrija duga“, u čemu sudjeluje i država’

> Pravobraniteljica za djecu predlaže donošenje “lex Milas Klarić” kako bi zaštitila svoju poziciju?

Tvrdi da djeca imaju pravo sudjelovati u borbi i biti informirana o rizicima od seksualnog nasilja

No, pravobraniteljica je prije nekoliko dana dobila upit od portala Narod.hr smatra li da je riječ o iskorištavanju djece, njihovo sudjelovanje na prosvjedu “Pravda za djevojčice” gdje je aktivistica Sanja Sarnavka s još mlađom maloljetnom djevojčicom pročitala pismo podrške silovanima.

“Djeca imaju pravo biti informirana o rizicima od seksualnog uznemiravanja, nasilja i iskorištavanja, te imaju pravo biti osnažena da se tome mogu suprotstaviti i zatražiti zaštitu. Iznimno je važna poruka da u slučaju takvih nasrtaja na njihova tijela djeca nisu i ne mogu biti odgovorna – odgovornost je uvijek na strani odraslog napadača”, ustvrdila je pravobraniteljica za Narod.hr.

“Borba protiv nasilja nad djecom prije svega je borba odraslih, ali i djeca imaju pravo sudjelovati u toj borbi, u iznošenju mišljenja i postavljanju zahtjeva za boljom zaštitom djece od nasilja”, smatra Pirnat Dragičević.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr