Predsjednik HUP-ove udruge trgovine Evačić: ‘Jedno od prvih pitanja na razgovoru za posao je hoće li raditi nedjeljom’

Foto: snimka zaslona

Domaći za, strani uglavnom protiv, kratak je sažetak  inicijative u Hrvatskoj da trgovine ne rade nedjeljom.

“Ljudi nas napuštaju baš zbog toga što moraju raditi nedjeljom. Jedno od prvih pitanja na razgovoru za posao je hoće li raditi nedjeljom”, kaže Martin Evačić, predsjednik HUP-ove udruge trgovine. No kad rade svi drugi, teško se odvažiti na čin KTC-a, za kojega kaže da je hrabar, ali ne zna koliko je i pametan dok svi drugi rade i 3-4% nedjeljnog prometa često je prevaga ka pozitivnom poslovanju, piše Večernji list.

Nitko nije za potpunu zabranu. Mislim da je dovoljno ostaviti 10 radnih nedjelja u godini po izboru svakog trgovca, a da ostale budu neradne. Fama je da nam turizam priječi da to uvedemo. U Austriji iza 14 sati u subotu ništa ne radi, nedjeljom baš ništa, a turistički su pet puta jači od nas. A mi smo veći pape i od pape,” objašnjava.

> UiO: Na blagdan Svih svetih većina je radnika u trgovinama prisiljena raditi

> (VIDEO) Pogledajte dokumentarni film Sedmi dan: Čemu su sve izloženi radnici koji rade 7 dana u tjednu?

> Blanka Munjin iz UIO: ‘Radnicima treba omogućiti izbor žele li raditi nedjeljom i ako žele, taj im se rad mora adekvatno platiti’

> Ivan Munjin: Ni Mrsić ni Maras nisu uputili prijedlog zakona o radu UIO u saborsku proceduru

Dragan Munjiza, glavni izvršni direktor Lonije, slaže se da država treba regulirati rad nedjeljom kako je to u Sloveniji (viša cijena rada) ili Austriji (ograničeni broj nedjelja koje mogu biti radne). Loniji, kaže, odgovara i ograničenje rada nedjeljom po izboru, ali i totalna liberalizacije rada nedjeljom.

Iz Lidla pak poručuju kako su oni protiv ukidanja rada nedjeljom. No zalažu se jednake uvjete za sve trgovine, uvjetovane odgovarajućim propisima nadležnih tijela, kojima će se osigurati pošteno tržišno natjecanje.

Upozorivši na odlazak radnika iz trgovinske djelatnosti, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatska Zlatica Štulić pozvala je mjerodavne da se uključe u rješavanje tog problema, inače bi u tom sektoru zbog manjka radnika moglo doći do kolapsa. U maloprodaji radi 71% žena, što je još jedan diskriminacijski čimbenik. Te žene ne mogu planirati obiteljski ni privatni život, a nedjelja je u Hrvatskoj, istaknula je, i prema ugovoru sa Svetom stolicom neradni dan.

Marijana Petir, na čiju je inicijativu Sabor dva puta usvajao odredbe Zakona o trgovini o neradnoj nedjelji, ali su zbog prevelikog broja izuzeća određenih vrsta trgovina one padale na Ustavnom sudu, kaže kako obiteljima nedjeljom treba omogućiti da budu zajedno, a kako trgovcima manjka radne snage, sve su bliže kompromisu kojim će se zaštititi prava radnika i osigurati im se tjedni odmor, koji je u našoj kršćanskoj tradiciji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list