Predsjednik Povjerenstva Ćorušić: ‘Novi zakon o pobačaju neće se bitno razlikovati od sadašnjeg’

Foto: Fah

U Ministarstvu zdravstva danas poslijepodne sastalo se povjerenstvo Ministarstvo zdravstva za analizu zakonskih propisa koji reguliraju prekide trudnoće i iskustva u zemljama Europske unije (EU), no nitko od članova uoči sastanka, koji je započeo u 14.30 sati, nije želio dati izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Papa: Zaštita života najbolji je put za sprječavanje nasilja

> Pročitajte 10 činjenica o pobačaju!

> Pročitajte zaključak svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj o početku ljudskog života (2009.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Planinić: Ustavni sud nije zauzeo stav tko je ljudsko biće, a prepisao je neprimjenjivu poziciju slovačkog Ustavnog suda

Mišljenje tog povjerenstva trebalo bi biti osnova za izradu novog zakona o pobačaju, koji bi zamijenio postojeći zakon, koji nije mijenjan još od 1978. godine. Ustavni sud donio je 2. ožujka 2017. godine odluku kojom je obvezao Hrvatski sabor da u roku dvije godine donese novi Zakon o pobačaju, uz zaključak kako pritom nije moguće zabraniti prekid trudnoće.

Ministar Milan Kujundžić izjavio je u Hrvatskom saboru kako novi zakon vjerojatno neće biti donesen u roku koji je naložio Ustavni sud, odnosno da će stručno povjerenstvo predložiti tom sudu produženje roka za donošenje zakona. Nije rekao kada se zakon može očekivati dodavši kako je riječ o osjetljivom pitanju na kojemu se intenzivno radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj pobačaja u Hrvatskoj drastično se smanjio u zadnjih dvadesetak godina i u daljnjem je padu. To pokazuju i podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, po kojima je u 2017. bilo 2416 legalno induciranih pobačaja, dok je 2003. bilo registrirano 5923 takvih pobačaja.

Ćorušić: Novi zakon o pobačaju neće se bitno razlikovati od sadašnjeg

Predsjednik Povjerenstva Ministarstva zdravstva koje se bavi analizom zakonskih prijedloga u zemljama Europske unije o prekidu trudnoće, Ante Ćorušić izjavio je nakon sjednice Povjerenstva, kako se njihov prijedlog, koji bi trebao biti podloga za izradu novog zakona, neće bitno razlikovati od rješenja u postojećem zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Tko su članovi radne skupine za izradu Zakona o pobačaju?

Prijedlog Povjerenstva neće biti bitno drugačiji od postojećeg zakona, ali će na neki način biti promijenjen i prikladan trenutku u koje se nalazi hrvatsko društvo”, rekao je Ćorušić. Prijedlog bi, kaže, mogao biti gotov za tri tjedna, kada će se održati iduća sjednica Povjerenstva.

“Zadaća Povjerenstva jest da analizira zakonska rješenja 27 ostalih članica EU i da na temelju toga da stručni prijedlog, stručnu podlogu radnoj skupini koja će izraditi definitivni nacrt zakona”, kazao je. Radi se o multidisciplinarnom pristupu, medicinskom, pravnom i etičkom problemu, a potrebno je i vrijeme da se prouče opsežni materijali koje su dobili iz tih zemaja EU.

>Branko Bačić (HDZ): Novi Zakon o pobačaju ne bi trebao biti restriktivniji od postojećeg

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o pojedinim rješenjima, Ćorušić je rekao kako će u novom zakonu najvjerojatnije kao rok do kojem se može napraviti pobačaj ostati 10 tjedana, a najavio je i mogućnost uvođenja savjetovanja prije pobačaja koje ne bi bili obavezni.

Član Povjerenstvva Nenad Hlača, predsjednik Katedre za obiteljsko pravo na riječkom Pravnom fakultetu, kazao je kako kako je rok od dvije godine koji je za donošenje zakona postavio Ustavni sud instruktivni rok i da nije potrebno tražiti njegovo produljenje za donošenje zakona.

“Evidentno je da se ono što se nije radilo 30 godina, ne može prerezati u toku od par mjeseci jer se radi o delikatnom pitanju. Čini mi se da je već puno što se ova vlada uhvatila u koštac s jednom tako delikatnim problemmom ali ne može se vladu siliti da preko noći prereže i donese zakon”, kaže Hlača.

Smatra kako je važno da se problem istraži i predloži rješenje koje će biti priimjereno sadašnjem trenutku medicinske struke, etike i hrvatskog pravnog sustava.

Ministar Milan Kujundžić izjavio je u Hrvatskom saboru da novi zakon vjerojatno neće biti donesen u roku koji je naložio Ustavni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.