Premijer Plenković tvrdi da nadbiskup Hranić ništa ne zna?

Foto: fah, fotomontaža narod.hr

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sazvao je konferenciju za novinare radi informacije da će Hrvatska protjerati jednog ruskog diplomata iz Hrvatske, da bi na istoj petnaest minuta tumačio prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije i objašnjavao novinarima svoje viđenje politike, demokracije i interpretativne izjave.

“Vrlo jasno smo u prijedlogu zakona kroz interpretativnu izjavu kazali što Hrvatska podrazumijeva u vezi sadržaja. Prema našem zakonu interpretativna izjava je izjava kojom Republika Hrvatska izražava svoje tumačenje. To govorim zato što u javnom prostoru postoje mnogi koji pretendiraju biti poltički akteri pa kažu da su intepretativne izjave bezvrijedne. To pokazuje njihovo veliko neznanje”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

(VIDEO) Plenković: ‘Tko osporava interpretativnu izjavu pokazuje veliko neznanje’ 

Smatra li Plenković da i nadbiskup Đuro Hranić ništa ne zna kada kaže da poljski primjer pokazuje da interpretativna izjava u stvari nema nikakve pravne učinke?

Dakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. dr. Đure Hranića, odgovarao je na pitanja novinara, te je komentirao i subotnji prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, kao i činjenicu da se Vlada odlučila na interpretativnu izjavu uz ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Nadbiskup Hranić:’Poljski primjer pokazuje da interpretativna izjava u stvari nema nikakve pravne učinke’ 

“Vjerujem da se velika većina hrvatskoga društva slaže oko zaštite žena od nasilja i oko prevencije obiteljskoga nasilja. Nitko valjda ne misli da bi Crkva koja propovijeda Kristovo evanđelje, tako univerzalan zakon ljubavi prema svakom čovjeku, bila protiv navedenoga. Jednako se tako pokazuje da velika većina hrvatskoga društva želi izbjeći potencijalnu opasnost od uvođenja rodne ideologije u hrvatski zakonodavni i obrazovni sustav.

Pitanje je kako postići zaštitu žrtava nasilja. Vjerojatno postoji više puteva koji nas mogu dovesti do toga cilja. Ratifikacija tzv. Istanbulske konvencije je jedan od puteva. No on, očito, izaziva prijepore zbog toga što koristi terminologiju rodne ideologije. Poljski primjer pokazuje da interpretativna izjava u stvari nema nikakve pravne učinke. Ili je barem upitna”, rekao je nadbiskup Hranić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr